Роман Ратушний після загибелі виграв свою головну судову справу – про заборону забудови Протасового Яру

Верховний Суд України ухвалив остаточне рішення у справі про заборону забудови урочища Протасів Яр у Києві, в якій громадський активіст Роман Ратушний (загинув на фронті 2022 року) позивався фактично до компаній-забудовників.

Про це в середу, 13 грудня, повідомляє громадська організація “Захистимо Протасів Яр”, яку очолював Ратушний.

“Маємо хорошу новину. Верховний Суд 30.11.2023 поставив крапку у питанні скасування рішення Київради 2007 року. Цим рішенням Київрада під головуванням Леоніда Черновецького перевела ділянку в Протасовому Яру із територій зелених насаджень до категорії земель житлової та громадської забудови (тобто по суті дозволяла будівництво на цій території).

Суди визнали, що рішення 2007 року були незаконними, тому що передача землі під забудову суперечила інтересам громади, а громадські слухання щодо цього не проводились. Крім того, територія входить до Центрального історичного ареалу міста Києва та зони охоронюваного ландшафту, а тому дозволяти її забудовувати міськрада не мала б. Верховний Суд не переглядав справу по суті, оскільки прийшов до висновку, що права компаній забудовників не порушуються скасуванням рішення”, – повідомляють активісти.

Постанова Верховного суду означає, що питання вже неможливо переглянути в українських судах, та що скасування рішення Київської міської ради 2007 року остаточне, зазначають юристи ГО.

“Позивачами у справі були Роман Ратушний та Євген Самуджан. Міська рада позов визнавала. Тож спір по суті відбувався з забудовниками, як із заінтересованими особами.

Вони були залучені, тому що тим же рішенням 2007 року земельна ділянка в урочищі передавалась в оренду ТОВ “Бора” (Вадим Столар та Андрій Вавриш) для будівництва житлово-торговельного комплексу. ТОВ “Бора” у свою чергу передало її в суборенду ТОВ “Дайтона Груп” (Геннадій Корбан). Цікаво, що Леонід Черновецький підписав договір оренди на строк довший, ніж це вирішила міська рада.

Договір суборенди визнаний недійсним в судовому порядку в березні 2021 року за позовом міської ради. Тому що він фактично діяв довше, ніж згідно з рішеннями Київради мав би тривати договір оренди”, – зазначили в ГО “Захистимо Протасів Яр”.

Читайте також:
Київрада присвоїла заказнику “Протасів Яр” ім’я Романа Ратушного

Урочище Протасів Яр у Солом’янському районі м. Київ

Забудова Протасового Яру

2007 року, за керівництва колишнього мера Леоніда Черновецького, Київрада перевела цю зону до території житлової та громадської забудови. Будувати тут узялася дніпровська компанія ТОВ “Дайтона Груп”, яка взяла ділянку в суборенду.

Роман Ратушний заявляв про причетність олігарха Геннадія Корбана до компанії-забудовника. Також Ратушний заявляв про погрози, зокрема й з боку Корбана. Бізнесмен свою причетність до забудови заперечував.

Перед цим Геннадій Корбан програв усі суди щодо земельної ділянки, якій тепер повернуто статус зеленої зони і замість забудови оголошено ландшафтний заказник.

“Корбан, очевидно, вирішив помститись і подав позов до Романа Ратушного і ГО “Захистимо Протасів Яр”, в якому просив суд визнати недостовірною інформацією майже всі згадки про себе на сторінці “Захистимо Протасів Яр” і на сторінці Романа Ратушного”, – розповіли активісти.

Спершу Солом’янський райсуд та апеляційна інстанція стали на бік Корбана і присудили йому компенсацію за “моральні страждання” в розмірі 25 тис. грн. Але в січні 2023 року Верховний Суд України скасував постанову Київського апеляційного суду на користь Корбана і направив справу на новий розгляд в апеляцію. У липні 2023 року Київський апеляційний суд повністю відмовив стороні олігарха.

“Важливо, що наші адвокати не дали викинути зі справи Романа Ратушного після його загибелі. Замість Роми в справу вступили його батьки. І Верховний Суд підтвердив, що в таких справах правонаступництво допускається. Тому позиція Роми звучала сьогодні в Суді через його адвоката, який тепер – адвокат його батьків. Тобто Рома продовжує перемагати недобросовісних забудовників і після своєї загибелі”, – наголошували в “Протасі”.

Засновник ГО “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний після початку повномасштабного вторгнення росіян став на захист України і загинув 8 червня 2022 року в районі Ізюма на Харківщині в лавах 93-ї механізованої бригади “Холодний Яр”.

Хто такий Роман Ратушний

Ратушний Роман Тарасович — громадський діяч, відомий боротьбою за збереження Протасового Яру в Києві.

Роман Ратушний у 93-й бригаді, літо 2022

Син письменниці, журналістки Світлани Поваляєвої та журналіста, активіста руху “Збережи старий Київ” Тараса Ратушного.

Народився 5 липня 1997 року в Києві.

Брав активну участь у Євромайдані, разом з іншими студентами постраждав від атаки “Беркута” в ніч на 30 листопада та 11 грудня 2013 року під час штурму Майдану. Подав з цього приводу скарги в Європейський суд з прав людини і виграв ці справи. Суд встановив порушення державою права на мирні зібрання і переслідування учасників протестів під час Євромайдану з метою їх покарання за участь у протестах та залякування інших від подальшої участі в мітингах.

У 2018 році Ратушний очолив ініціативу “Захистимо Протасів Яр”, а в 2019 році — однойменну громадську організацію, що були націлені на збереження зеленої зони у Протасовому Яру в центрі Києва та недопущення забудови, яку має намір здійснити ТОВ “Дайтона Груп”, близька до великого бізнесмена Геннадія Корбана.
У жовтні 2019 року Роман заявив про погрози йому фізичною розправою і опублікував записи відповідних діалогів із заступником керівника офісу президента Андрія Смирнова, а згодом також Геннадія Корбана. Активіст був вимушений переховуватися.
Зрештою наміри забудовника збудувати на схилі три 40-поверхівки були зірвані. Господарський суд у 2021 році визнав недійсним договір суборенди земельної ділянки, де вирубала дерева “Дайтона” і де два роки тому активісти зупинили будівництво через суд.

У березні 2021-го Роман був неправомірно арештований після акції протесту під офісом президента, коли прибічники Сергія Стерненка палили фаєри, розбили скло у дверях і обписали стіни.

Після повномасштабного вторгнення РФ Ратушний став добровольцем до лав Сил оборони України, створив підрозділ “Протасів яр”. Спершу захищав Київ, згодом діяв на Сумщині. Від початку квітня воював у Харківській області, зокрема в Ізюмському районі, у розвідувальному взводі в складі 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”. Позивний “Сенека”.

Загинув 8 червня 2022-го, потрапивши у ворожу засідку.

Після цього Київрада перейменувала вулицю Волгоградську неподалік Протасового яру на честь Романа Ратушного.

Нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (2022, посмертно) – за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Читайте також:
Письменниця Світлана Поваляєва – про свого сина Романа Ратушного

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна