“Бандити посипались”: громада Протасового Яру виграла суд у забудовника

 

Громада Протасового Яру виграла черговий суд у ТОВ “Дайтона груп”, яка намагається звести житловий комплекс у природній зоні Києва, що належить до охоронюваного ландшафту.

Про це активісти руху “Захистимо Протасів Яр” повідомляють на сторінці ініціативи у фейсбуці.

“Влітку 2019 року ТОВ «Дайтона груп» звернулась до ОАСКу, а саме до недоброчесного судді Володимира Келеберди, який якраз підміняв свого шефа-голову суду Павла Вовка (той опинився під слідством НАБУ за втручання у роботу органів державної влади). Звернулася з проханням змінити висотність у містобудівних умовах та обмеженнях (базовий документ для будівництва), оскільки будівельний проєкт ЖК «Турбійон» цим умовам та обмеженням не відповідає”, – зазначають активісти.

Річ у тому, що раніше, 8 травня 2019 року, забудовник отримав від Державної архітектурно-будівельної інспекції припис на заборону будівельних робіт через невідповідність проєкт містобудівним умовам.

“І через суддю Келеберду забудовник хотів зняти припис на заборону, змінивши містобуди, а не свій проєкт”, – наголошують у громаді Протасового Яру.

“Цьому завадила апеляційна інстанція і конкретно судді Шостого апеляційного адміністративного суду Безименна Наталія Вікторівна, Кучма Андрій Юрійович та Ключкович Василь Юрійович“, – перелічили активісти прізвища колегії доброчесних суддів.

У результаті, після максимально детального розгляду справи з усіх сторін, низки засідань та відкладень, апеляційна інстанція ухвалила: скасувати рішення першої інстанції і в позові ТОВ “Дайтона груп” відмовити.

“Бандити посипались, як тільки зіткнулися з суддями, що не беруть слухавки від «рєшали» цих бандитів, якого, до слова, досі не звільнили з посади заступника голови офісу президента України”, – прокоментував це рішення один з ініціаторів та лідер руху на захист Протасового Яру Роман Ратушний.

“Сьогодні громада обмежила висотність і зберегла припис на заборону будівництва, тепер чекаємо від Кличка оскарження договору суборенди”, – зазначають активісти.

Водночас вони зауважують, що це – “тактична перемога” і далеко не останній суд, тож боротьба проти забудови триває:

“Що далі? Далі місто має подати позов і оскаржити договір суборенди ТОВ «Дайтона груп» і ТОВ «Бора». Потім – ще один суд по самому припису в Києві. І паралельно – суд у Дніпрі з ідентичним київському змістом”.

“Не забуваємо, що Геннадій Корбан і Андрій Смирнов, який прикриває Корбана в офісі президента, – це звичайні бандит і «рєшала». Тому навіть якщо ми виграємо суди, вони можуть вдатися до спроби прориву на земельну ділянку, попри незаконність таких дій”, – додають учасники громади Протасового Яру.

Як писала “Новинарня“, Роман Ратушний порівнює боротьбу активістів проти забудови з боротьбою повстанців Холодного Яру.

Читайте також:
Новий протест під Лук’янівським СІЗО: вимоги встановити меморіальну дошку і концерт “Хореї козацької”. ФОТО

Нагадаємо, з травня 2019 року дніпровська компанія ТОВ “Дайтона груп” (бенефіціари – бізнесмени Геннадій Корбан і Олег Левін) намагається захопити понад 3 гектари землі Протасового Яру та звести три 40-поверхових будинки житлового комплексу “Турбійон” на схилі, що входить до зони охоронюваного ландшафту. Як стверджують противники цього будівництва, Корбана підтримує заступник голови офісу президента України Андрій Смирнов.

Протасів яр – це 30 гектарів лісу в центрі Києва, які входять в зону охоронюваного ландшафту, де заборонено будівництво. Але у 2007 році, коли міським головою був Леонід Черновецький, Київрада перевела цю територію в землі житлової забудови (водночас юристи зазначають, що це рішення не було оприлюднено в офіційній газеті Київради “Хрещатик”, як це мало відбутися для набуття ним чинності). Термін оренди землі, за рішенням Київради, сплинув 2018 року.

Громада не погодилася з намірами дніпровських забудовників зруйнувати схил і почала боротьбу за збереження лісу та надання Протасовому яру статусу регіонального заказника, щоб запобігти майбутнім спробам забудови.

Як розповідав “Громадському” юрист Олександр Дядюк, який бореться з незаконними забудовами в Києві, попередньо Департамент містобудування Київради відмовився видати ТОВ “Дайтона груп” дозвіл на будівництво, але компанія через суд домоглася видачі їй містобудівних умов. Втім, ці містобудівні умови “Дайтона” все одно порушила, перевищивши дозволену висотність проєкту більш ніж удвічі.

Активісти ініціативи “Захистимо Протасів Яр” домоглися зупинки будівельних робіт через відповідні приписи контролюючих органів.

Проте замість усунути недоліки проєкту відповідно до припису Держархбудінспекції, забудовники звернулися до Окружного адмінсуду Києва, і суддя Олеся Чудак винесла ухвалу про припинення припису ДАБІ.

14 серпня 2019 року Шостий апеляційний адмінсуд Києва задовольнив апеляційну скаргу і поновив дію припису Держархбудінспекції про заборону будівельних робіт у Протасовому яру.

Але 23 вересня Окружний адмінсуд визнав протиправними і скасував приписи ДАБІ, які зупиняли зведення ЖК “Турбійон” у Протасовому Яру. Суддя Віталій Амельохін розглядав справу у спрощеному порядку – без виклику сторін та проведення засідання.

У жовтні голова ГО “Захистимо Протасів Яр” Роман Ратушний заявив про погрози з боку Андрія Смирнова, після яких був змушений певний час переховуватися.

В кінці 2019 року радник міського голови Києва Максим Бахматов сказав, що місто оскаржує всі судові рішення щодо будівництва в Протасовому Яру, винесені не на користь громади. А на  території Протасового Яру, за його словами, планується створити парк на кшталт Центрального у Нью-Йорку.

Пресслужба прокуратури Києва 5 лютого 2020 року повідомила про оскарження рішення Окружного адмінсуду, яким в умови та обмеження забудови земельної ділянки на території Протасового Яру внесли зміни щодо гранично допустимої висоти об’єкта будівництва з 73,5 до 100 метрів.

Читайте також:
Антикорсуд зобов’язав НАБУ відкрити розслідування щодо Труби, Богдана і Смирнова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна