Новий протест під Лук’янівським СІЗО: вимоги встановити меморіальну дошку і концерт “Хореї козацької”. ФОТО

 

У понеділок, 10 лютого, під входом до Лук’янівського СІЗО в Києві відбувся мітинг громадських активістів, які вимагають встановити на слідчому ізоляторі меморіальну дошку на честь повстання “холодноярців” і старшин Армії УНР у цій тюрмі 1923 року.

Як передає “Новинарня“, учасники зібрання висловили обурення з приводу того, що силовики зняли інформаційну таблицю, розміщену на мурі СІЗО напередодні, в річницю повстання.

Пам’ять про повстання героїв Холодного Яру під час повторної акції вшанували концертом фолк-гурту “Хорея козацька” (лідер – Тарас Компаніченко). Концерт під Лук’янівським СІЗО відбувся ввечері, попри дощ та сильний вітер, прийшли десятки небайдужих киян.

Організатором заходу став громадський рух “Захистимо Протасів Яр”.

Роман Ратушний показує на місце, де напередодні було встановлено інформаційну дошку “холодноярцям”. Фото: Новинарня

Представник громади Протасового Яру Роман Ратушний оголосив, що писатиме заяву про крадіжку встановленої  інформаційної дошки.

Водночас стало відомо, що за встановлення цієї дошки поліція оштрафувала самого Ратушного. Він також заявив, що буде оскаржувати штраф у суді.

Роман Коваль (праворуч) на акції під СІЗО. Фото: Новинарня

Серед інших, на мітингу-концерті був присутній президент історичного клубу “Холодний Яр” Роман Коваль.

Коваль розповів, що існує рішення КМДА за 1997 рік про те, що на Лук’янівському СІЗО за адресою вул. Дегтярівська, 13 має бути встановлена меморіальна дошка на честь повстання “холодноярців” 9 лютого 1923 року.

Коваль надав документи, які засвідчують існування такого рішення:

Депутат Київради Володимир Назаренко на акції пообіцяв викликати на комісію керівництво СІЗО за саботаж виконання цього рішення міської адміністрації.

Цього ж дня активісти заявили про намір за місяць встановити на мурі СІЗО повноцінну меморіальну дошку, оскільки мають дозвіл Київської міськдержадміністрації від 1997 року.

Як інформувала “Новинарня“, під час акції “Останній бій Холодного Яру” на зовнішньому мурі Лук’янівського слідчого ізолятора в Києві активісти встановили інформаційну таблицю про повстання в цій тюрмі полонених українських старшин та козаків Армії УНР – героїв Холодного Яру, що відбулося 9 лютого 1923 року.
Інформаційна дошка була оздоблена символом 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”, яка підтримала цей захід.
Поліція намагалася перешкодити встановленню “несанкціонованої” таблиці.

Акцію ініціювала група “Захистимо Протасів Яр” на чолі з Романом Ратушним, який порівнює боротьбу повстанців Холодного Яру із сьогоднішньою боротьбою проти незаконної забудови місцевості Протасів Яр у Києві.
З його слів, дніпровська компанія ТОВ “Дайтона Груп” (бенефіціари – бізнесмени Геннадій Корбан і Олег Левін) намагається захопити понад 3 гектари землі Протасового Яру та звести три 40-поверхових будинки на схилі, що входить до зони охоронюваного ландшафту. Корбана підтримує заступник голови офісу президента України Андрій Смирнов.

Читайте також:
Суд Київщини майже через 100 років реабілітував холодноярських отаманів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна