На Лук’янівському СІЗО встановили “народну” таблицю на честь повстання “холодноярців”. ФОТО

 

На зовнішньому мурі Лук’янівського слідчого ізолятора в Києві з’явилася інформаційна таблиця про повстання в цій тюрмі полонених українських старшин та козаків Армії УНР – героїв Холодного Яру, що відбулося 9 лютого 1923 року.

Як повідомляє “Новинарня“, дошку на стіні ліворуч від входу до СІЗО розмістили учасники акції “Останній бій Холодного Яру” в неділю, 9 лютого. Акцію ініціювала громада Протасового Яру.

Інформаційна дошка оздоблена символом 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”, яка підтримала цей захід.

“9 лютого 1923 року у Лук’янівській в’язниці засуджені бойовиками ВЧК до розстрілу провідники та члени українського антимосковського підпілля підняли повстання, захопили 14 рушниць з набоями і вели свій останній бій більше 4 годин.
Серед загиблих повстанців були лідери-“холодноярці”, отамани антимосковського підпілля Київщини, козаки і старшини Січових стрільців”, – зазначено на таблиці.

“Це адекватна реакція українців після тридцяти років відмов та ігнорування з боку Пенітенціарної служби України. Переконаний, що на місці цієї таблиці давно має постати пам’ятник, або як мінімум меморіальна дошка”, – прокоментував подію присутній на заході громадський діяч Андрій Ковальов.

Співробітники поліції перешкоджали встановленню таблиці, намагалася відібрати її в активістів та зрештою склали протокол за статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення – “порушення благоустрою”.

Однак, за свідченнями учасників акції, представники правоохоронних органів не стали зривати таблицю після її встановлення, принаймні попервах. Можливо, через те, що дошку розмістили не під вивіскою СІЗО, а збоку, де на стіні висить ще кілька оголошень СІЗО.

Один з організаторів акції Роман Ратушний, голова ініціативної групи “Захистимо Протасів Яр”, у коментарях журналістам порівняв боротьбу повстанців Холодного Яру із сьогоднішньою боротьбою проти незаконної забудови місцевості Протасів Яр у Києві.

Роман Ратушний на акції. Фото: Новинарня

З його слів, дніпровська компанія ТОВ “Дайтона Груп” (бенефіціари – бізнесмени Геннадій Корбан і Олег Левін) намагається захопити понад 3 гектари землі Протасового Яру та звести три 40-поверхових будинки на схилі, що входить до зони охоронюваного ландшафту. Корбана підтримує заступник голови офісу президента України Андрій Смирнов.

Читайте також:
“Ми міцнішаємо”: “холодноярці” з 93 омбр жорстко звернулися до окупантів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна