Київрада присвоїла заказнику “Протасів Яр” ім’я Романа Ратушного

Київрада 23 листопада проголосувала за присвоєння заказнику «Протасів Яр» імені Романа Ратушного.

На сторінці громадської організації “Захистимо Протасів Яр” у Facebook вказано, що за це рішення 76 голосів були за, проти ніхто не проголосував.

“Дякуємо київській міській владі за це рішення. Воно давно назріло. Будемо боротись далі за те, щоб Протасів Яр ще довго нагадував наступним поколінням киян про Романа”, — йдеться у повідомленні організації.

Водночас там додали, що нині тривають спори про статус Протасового Яру як заказника.

Проти забудови Протасового Яру за життя боровся громадський активіст та військовий Роман Ратушний, який 9 червня 2022 року загинув на фронті під Ізюмом. Ратушний очолював ініціативу “Захистимо Протасів Яр”. Після його загибелі громадська організація продовжує свою діяльність.

Під час прощання з активістом мер Києва Віталій Кличко пообіцяв залишити Протасів Яр зеленою зоною в пам’ять про Романа.

Хто такий Роман Ратушний

Ратушний Роман Тарасович — громадський діяч, відомий боротьбою за збереження Протасового Яру в Києві.

Син письменниці, журналістки Світлани Поваляєвої та журналіста, активіста руху “Збережи старий Київ” Тараса Ратушного.

Народився 5 липня 1997 року в Києві.

Брав активну участь у Євромайдані, разом з іншими студентами постраждав від атаки “Беркута” в ніч на 30 листопада та 11 грудня 2013 року під час штурму Майдану. Подав з цього приводу скарги в Європейський суд з прав людини і виграв ці справи. Суд встановив порушення державою права на мирні зібрання і переслідування учасників протестів під час Євромайдану з метою їх покарання за участь у протестах та залякування інших від подальшої участі в мітингах.

У 2018 році Ратушний очолив ініціативу “Захистимо Протасів Яр”, а в 2019 році — однойменну громадську організацію, що були націлені на збереження зеленої зони у Протасовому Яру в центрі Києва та недопущення забудови, яку має намір здійснити ТОВ “Дайтона Груп”, близька до великого бізнесмена Геннадія Корбана.
У жовтні 2019 року Роман заявив про погрози йому фізичною розправою і опублікував записи відповідних діалогів із заступником керівника офісу президента Андрія Смирнова, а згодом також Геннадія Корбана. Активіст був вимушений переховуватися.
Зрештою наміри забудовника збудувати на схилі три 40-поверхівки були зірвані. Господарський суд у 2021 році визнав недійсним договір суборенди земельної ділянки, де вирубала дерева “Дайтона” і де два роки тому активісти зупинили будівництво через суд.

У березні 2021-го Роман був неправомірно арештований після акції протесту під офісом президента, коли прибічники Сергія Стерненка палили фаєри, розбили скло у дверях і обписали стіни.

Після повномасштабного вторгнення РФ Ратушний став добровольцем до лав Сил оборони України, створив підрозділ “Протасів яр”. Спершу захищав Київ, згодом діяв на Сумщині. Від початку квітня воював у Харківській області, зокрема в Ізюмському районі, у розвідувальному взводі в складі 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”. Позивний “Сенека”.

Загинув 8 червня 2022-го, потрапивши у ворожу засідку.

Після цього Київрада перейменувала вулицю Волгоградську неподалік Протасового яру на честь Романа Ратушного.

Нагороджений орденом “За мужність” III ступеня (2022, посмертно) – за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Читайте також:
“Рома не хотів би, щоб ми плакали. Він хотів би, щоб ми перемогли”. Письменниця Світлана Поваляєва – про свого сина Романа Ратушного

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна