За протест під ОП суд відправив активіста Романа Ратушного під цілодобовий домашній арешт

доповнено

Печерський районний суд міста Києва обрав громадському активістові, лідеру ініціативи “Захистимо Протасів Яр”  Роману Ратушному запобіжний захід за участь в акції під офімом президента – цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета.

Про це в понеділок, 29 березня, із зали суду повідомила матір активіста, письменниця Світлана Поваляєва.

Активіст арештований до 24 квітня.

“Слідчий суддя ухвалив: клопотання слідчого – задовольнити. Застосувати до Ратушного Романа запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на 60 діб”, – сказала суддя Крістіна Константінова, передає “Укрінформ”.

Суд також поклав на Ратушного обов’язки прибувати до слідчого, прокурора, суду за вимогою, здати на зберігання свої документи для виїзду за кордон, носити електронний засіб контролю та інші.

Сам активіст під час засідання просив не обирати йому запобіжний захід взагалі або хоча б віддати його на поруки народних депутатів та інших осіб, які виявили таке бажання.

Серед парламентаріїв, які захотіли взяти активіста на поруки – Ярослав Юрчишин від “Голосу” та Володимир Ар’єв від “Європейської солідарності”.

“Суддя Константінова відмовилась розглядати “докази” (причетності Ратушного до хуліганства під ОП – “Н”) (яких просто не існує), сказавши, що “на досудовому докази не розглядаються”. Вона також відмовила віддати Романа на поруки. І взагалі, саме такий запобіжний обрала, бо тримання фаєра – це тяжкий злочин. Роман вже готує апеляцію на це рішення суду”, – йдеться у повідомленні на фейсбук-сторінці активіста Сергія Стерненка.

Сам Роман Ратушний поширив фото з “доказом” поліції, на якому видно, що його участь у хуліганських діях під ОП встановити неможливо:

Нагадаємо, правоохоронці повідомили про підозру Ратушному 24 березня.

Справа стосується його участі в акції на підтримку Сергія Стерненка під офісом президента 20 березня. Йдеться про підозру за двома статтями – частини 2 статті 194 (умисне знищення або пошкодження майна) та частини 4 статті 296 (хуліганство). За це активісту загрожує до десяти років позбавлення волі.

23 березня заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко опублікував у себе на ФБ-сторінці відеоролик, який нібито є “доказом того, що мітинг під ОП 20 березня з самого початку планувався не як мирна акція, а як бійка з правоохоронцями “для картинки” для певних телеканалів”. На цьому відео була розміщена фотографія Ратушного та інформація: “Ратушний Роман Тарасович, голова громадської ініціативи “Захистимо Протасів яр”.
Як писала “Новинарня“, активіст вимагає від МВС спростувати цю інформацію.
”…Відеозапис містить мої персональні дані (ПІБ), рід діяльності (голова громадської організації) та моє зображення (фотознімок у правій частині кадру). При цьому невстановлена особа у масці, з якою мене нібито порівнюють, жодних протиправних дій на відео не вчиняє”, – написав Ратушний у листі, надісланому у відомство та на ім’я самого Геращенка.
Активіст переконаний, що зазначений відеозапис містить недостовірну та негативну інформацію щодо нього, яка ображає його честь і гідність, шкодить діловій репутації. Тому в разі ігнорування вимог із спростування і продовження порушення прав Ратушний подаватиме до суду і вимагатиме відшкодування моральної шкоди.

Громадський активіст Роман Ратушний – учасник Революції Гідності. Він був серед студентів, яких побили силовики на Майдані у 2013 році. Згодом очолив ініціативу “Захистимо Протасів Яр”, яка виступає проти забудови зеленої зони Києва в Протасовому Яру. Там зводить три багатоповерхівкиЖК Tourbillon дніпровський забудовник “Дайтона груп” – компанія, яку пов’язують із колишнім чиновником, бізнесменом із Дніпра Геннадієм Корбаном. В її інтересах діє також Андрій Смирнов, який є заступником керівника офісу президента Зеленського.
У листопаді 2019-го Роман Ратушний заявив про погрози з боку забудовника і був вимушений переховуватися.
У березні господарський суд визнав недійсним договір суборенди земельної ділянки, де вирубала дерева “Дайтона” і де два роки тому активісти зупинили будівництво через суд.

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 20 березня під час акції на підтримку ув’язненого Сергія Стерненка протестувальники обмалювали написами стіни будівлі офісу президента на вулиці Банковій, розбили скло в одних із дверей, підпалювали вивіску “Президент України”, палили фаєри та запускали феєрверки. Поліція не перешкоджала таким діям.
Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що кілька десятків людей “нестимуть відповідальність за хуліганські дії”.
Поліція пізніше затримала одного з учасників суботньої акції – ветерана Влада Сорда. 23 березня Печерський районний суд Києва відправив його під цілодобовий домашній арешт.
В офісі президента повідомили, що завдані будівлі ОП під час акції збитки становлять близько двох млн грн.

Читайте також:
Підозри учасникам акції на Банковій засновані лише на свідченнях поліцейських, – адвокати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна