Активістові Ратушному вручили підозру через акцію під ОП

 

Правоохоронці повідомили про підозру активістові та лідерові громадської ініціативи “Захистимо Протасів Яр” Роману Ратушному.

Про це він повідомив пізно ввечері в середу, 24 березня, у фейсбуці.

Справа стосується його участі в акції на підтримку Сергія Стерненка під офісом президента 20 березня.

Йдеться про підозру за двома статтями – частини 2 статті 194 (умисне знищення або пошкодження майна) та частини 4 статті 296 (хуліганство). За це активісту загрожує до десяти років позбавлення волі.

“Андрій Смирнов таки продавив мені підозру, яку я отримав на виході з ефіру телеканалу “Україна”. На ефірі мав бути Антон Геращенко, якому я висловив вимогу вчора спростувати неправдиву інформацію щодо мене, яка була в опублікованому ним ролику. Він злякався і не прийшов”, – написав Ратушний.

За словами активіста, “на виході з телестудії його чекала оперативна група слідчих, які вручили підозру”.

“Я вважаю, що замовником цієї підозри є заступник голови офісу президента Андрій Смирнов і це помста за мою діяльність щодо захисту Протасового Яру від незаконної забудови Геннадія Корбана, інтереси якого Смирнов лобіює і після того як перестав бути його адвокатом”, – вважає Роман Ратушний.

Напередодні заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко після акції під офісом президента опублікував у себе на ФБ-сторінці відеоролик, який нібито є “доказом того, що мітинг під ОП 20 березня з самого початку планувався не як мирна акція, а як бійка з правоохоронцями “для картинки” для певних телеканалів”.

На цьому відео була розміщена фотографія Ратушного та інформація: “Ратушний Роман Тарасович, голова громадської ініціативи “Захистимо Протасів яр”.

Тепер активіст вимагає від МВС спростувати цю інформацію.

” (…) відеозапис містить мої персональні дані (ПІБ), рід діяльності (голова громадської організації) та моє зображення (фотознімок у правій частині кадру). При цьому невстановлена особа у масці, з якою мене нібито порівнюють, жодних протиправних дій на відео не вчиняє”, – написав Ратушний у листі, надісланому у відомство та на ім’я самого Геращенка.

Активіст переконаний, що зазначений відеозапис містить недостовірну та негативну інформацію щодо нього, яка ображає його честь і гідність, шкодить діловій репутації. Тому в разі ігнорування вимог із спростування і продовження порушення прав, Роман Ратушний подаватиме до суду і вимагатиме відшкодування моральної шкоди.

Громадський активіст Роман Ратушний – учасник Революції Гідності, він був серед студентів, яких побили силовики на Майдані у 2013 році. Згодом очолив ініціативу “Захистимо Протасів Яр”, яка виступає проти забудови у зеленій зоні Києва. Там зводить три багатоповерхівки дніпровський забудовник “Дайтона груп”. Цю компанію пов’язують із колишнім чиновником Дніпра Геннадієм Корбаном.

У листопаді 2019-го Роман Ратушний заявив про погрози з боку забудовника і сказав, що вимушений переховуватися. З цією заявою він звернувся до президента та генерального прокурора.

Читайте також:
“Бандити посипались”: громада Протасового Яру виграла суд у забудовника

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 20 березня під час акції на підтримку ув’язненого Сергія Стерненка протестувальники обмалювали написами стіни будівлі офісу президента на вулиці Банковій, розбили скло в одних із дверей, підпалювали вивіску “Президент України”, палили фаєри та запускали феєрверки. Поліція не перешкоджала таким діям.
Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповів, що правоохоронці свідомо не заважали учасникам акції на Банковій. За його словами, більшість мітингувальників не порушували порядок, в той же час кілька десятків людей “нестимуть відповідальність за хуліганські дії”.

Поліція пізніше заявила, що затримала одного з учасників суботньої акції – ветерана Влада Сорда.
23 березня Печерський районний суд Києва відправив його під цілодобовий домашній арешт. 

В офісі президента повідомили, що завдані будівлі ОП під час акції збитки становлять близько двох млн грн, проте сума може зрости.

22 березня фасад будівлі офісу президента почали чистити від графіті, залишених протестувальниками.

Читайте також:
Підозри учасникам акції на Банковій засновані лише на свідченнях поліцейських, – адвокати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна