Навчання українських пілотів на винищувачах F-16 “серйозно зрушило з місця”, географія авіаційної коаліції розширюється, — ПС ЗСУ

Процес навчання українських пілотів на американських багатоцільових літаках F-16 набрав обертів та сильно зрушив з місця.

Про це заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону 17 вересня.

“Дуже багато ставлять питань стосовно того де, в якій країні, скільки пілотів і скільки літаків ми отримуємо. На жаль, не можемо зараз так детально відповідати на ці запитання. Не кожна держава хоче особливо деталізувати той процес, який відбувається на її території. Лише можу запевнити, що процес дійсно зрушив з місця дуже серйозно. Він і не був на місці, але набрав обертів”, — зазначив він.

За його словами, подальші заяви з цього приводу робитимуть лідери країн.

Окрім цього, Ігнат наголосив, що географія країн, які долучаються до авіаційної коаліції, доволі велика, і продовжує розширюватися.

Нагадаємо, колишній міністр оборони України Олексій Резніков заявляв, що винищувачі F-16 Україна застосовуватиме вже з весни 2024 року.

Передісторія

11 липня 11 країн-партнерів разом з Україною підписали меморандум, який визначає умови навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

За даними ЗМІ, США тривалий час не схвалювали фінального плану навчання, оскільки європейські держави не узгодили всі його подробиці.

Міністерство оборони Данії 18 серпня підтвердило, що навчання українців на F-16 почнуться до кінця серпня.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван також підтвердив згоду Вашингтона схвалити надання Україні винищувачів F-16 після того, як українські льотчики завершать навчання на них.

Згодом Нідерланди оголосили про рішення передати Києву 42 літаки F-16 після завершення навчання українських пілотів, а Данія – 19. Незабаром до них долучилася й Норвегія.

Українські льотчики вже почали навчання на винищувачах F-16 у Данії.

Також стало відомо, що до навчання українців на F-16 ГреціяПортугалія та США.

Румунія і Нідерланди погодили створення тренувального центру для пілотів F-16 ЗСУ.

15 вересня стало відомо, що участь у підготовці українських пілотів на винищувачах F-16 братиме Бельгія.

Читайте також:
F-16, озброєння і посилення ППО. Залужний знову переговорив із Міллі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна