Греція долучається до авіаційної коаліції на підтримку України

Президент України Володимир Зеленський за підсумками переговорів із грецьким прем’єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом в Афінах оголосив про приєднання Греції до авіаційної коаліції.

Про це ввечері в понеділок, 21 серпня, повідомляє кореспондент “Європейської правди”.

“Сьогодні ми маємо важливий результат для авіаційної коаліції: Греція візьме участь у тренуванні наших пілотів на F-16”, – сказав Зеленський.

Він подякував прем’єру Греції за “готовність більше допомогти із захистом нашої свободи”.

“Ми вдячні за те, що буде оборонна підтримка Греції для України. Наші команди обговорюють відповідні деталі”, – додав президент.

Крім іншого, зі слів Зеленського, Греція долучиться до відбудови історичного центру Одеси.

Читайте також:
Із Данії Зеленський прибув із візитом до Греції

Передісторія

11 липня 11 країн-партнерів разом з Україною підписали меморандум, який визначає умови навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

За даними ЗМІ, США тривалий час не схвалювали фінального плану навчання, оскільки європейські держави не узгодили всі його подробиці.

Міністерство оборони Данії 18 серпня підтвердило, що навчання українців на F-16 почнуться до кінця серпня.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван також підтвердив згоду Вашингтона схвалити надання Україні винищувачів F-16 після того, як українські льотчики завершать навчання на них.

19 серпня Зеленський разом із першою леді здійснив візит до Швеції, де зустрічався з главою уряду та королем. Там він заявив, що нібито українські пілоти вже навчаються на шведських винищувачах Gripen.

Того ж дня міністр оборони Олексій Резніков заявив, що українські пілоти вже почали навчання на винищувачах F-16.

20 серпня під час візиту Зеленського до Королівства Нідерландів вони стали першою країною, яка погодилася надати Україні винищувачі F-16 зі своїх запасів – 42 одиниці (після завершення навчання українських пілотів).

А вже ввечері 20 серпня про згоду надати 19 літаків F-16 (кількома партіями) оголосила Данія під час візиту Зеленського.

Навчання українських пілотів триває в Данії.

Читайте також:
Данія та Нідерланди підтверджують отримання дозволу США відправити F-16 Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна