Данія надає Україні ще 19 винищувачів F-16

доповнено

Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16 – на додачу до нідерландських.

Як передає “Новинарня“, про це заявила прем’єр-міністр Королівства Метте Фредеріксен на спільній пресконференції із Володимиром Зеленським надвечір у неділю, 20 серпня.

Перші F-16 планують відправити в Україну до Нового року, сказала прем’єрка.

“Сподіваюся, ближче до Нового року перша група літаків залишить Данію і попрямує до України”, – заявила Фредеріксен на пресконференції.

Вона додала, що в першій партії буде близько шести літаків. Наступного року до України відправлять вісім винищувачів, а ще за рік – п’ять.

“Це дуже потужна підтримка для нас”, – сказав президент України, подякувавши колезі.

За його словами, “вже починаються тренувальні місії, і ми сьогодні спілкувалися з нашими хлопцями і дівчатами, які тут навчаються” управлінню сучасними західними винищувачами, та надалі керуватимуть ними в Україні.

Перед цим агенції AFP та Getty Images оприлюднили фото, як президент України сидить у винищувачі F-16 в ангарі авіабази Скрідструп у місті Воєнс на півночі Данії. Місце другого пілота за ним зайняла данська прем’єрка Метте Фредеріксен.

Раніше 20 серпня під час візиту до Нідерландів президент Зеленський заявив, що домовився про передачу Україні 42 винищувачів F-16. Вони будуть надані ПС ЗСУ після того, як українські пілоти й інженери пройдуть відповідне навчання (орієнтовно за 4-6 місяців).

Данія і Нідерланди цього ж дня оголосили спільну заяву про постачання винищувачів F-16 для Повітряних сил ЗСУ: “У світлі жорстокої та неспровокованої агресії Росії Данія та Нідерланди за підтримки США поділяють переконання, що продовження підтримки України є надзвичайно важливим.

Ми погоджуємося передати літаки F-16 Україні та українським Повітряним силам у тісній співпраці зі США та іншими партнерами, коли будуть виконані умови для такої передачі. Умови включають, успішно відібраний, перевірений і навчений український персонал для F-16, а також необхідні дозволи, інфраструктуру та логістику”.

Таким чином, 20 серпня 2023 року Нідерланди стали першою країною, яка погодилася надати Україні винищувачі F-16 зі своїх запасів.

Напередодні міністр оборони Олексій Резніков заявив, що українські пілоти вже почали навчання на винищувачах F-16.

19 серпня Зеленський разом із першою леді здійснив візит до Швеції, де зустрічався з главою уряду та королем. Там він заявив, що українські пілоти вже навчаються на шведських винищувачах Gripen.

Передісторія

11 липня 11 країн-партнерів разом з Україною підписали меморандум, який визначає умови навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

За даними ЗМІ, США тривалий час не схвалювали фінального плану навчання, оскільки європейські держави не узгодили всі його подробиці.

Міністерство оборони Данії підтвердило, що навчання українців на F-16 почнуться до кінця серпня.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван раніше підтвердив згоду Вашингтона схвалити надання Україні винищувачів F-16 після того, як українські льотчики завершать навчання на них.

Читайте також:
Данія та Нідерланди підтверджують отримання дозволу США відправити F-16 Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна