Нідерланди офіційно пообіцяли Україні 42 винищувачі F-16

доповнено

Під час візиту до Нідерландів президент Володимир Зеленський домовився про передачу Україні 42 винищувачів F-16.

Про це він повідомив на брифінгу після переговорів із Марком Рютте та дописом у телеграмі по обіді в неділю, 20 серпня.

“F-16. Проривна домовленість. Відсьогодні вже конкретика. Будуть в українському небі. Дякую, Нідерланди! Дякую, Марку! Дякую усім, хто допомагає!” – написав Зеленський під фото з сучасним винищувачем.

“Сьогодні робимо ще один крок на посилення повітряного щита України. F-16. Літаки, які ми використаємо, щоб тримати російських терористів подалі від українських міст і сіл.

Ми з Марком Рютте домовились про кількість F-16, які будуть надані Україні – після тренування наших пілотів та інженерів. 42 літаки. І це лише початок. Дякую, Нідерланди!” – додав президент.

42 винищувачів F-16 вистачить на три ескадрильї по 14 літаків в кожній.

Данія і Нідерланди цього ж дня оголосили спільну заяву про постачання винищувачів F-16 для Повітряних сил ЗСУ: “У світлі жорстокої та неспровокованої агресії Росії Данія та Нідерланди за підтримки США поділяють переконання, що продовження підтримки України є надзвичайно важливим.

Ми погоджуємося передати літаки F-16 Україні та українським Повітряним силам у тісній співпраці зі США та іншими партнерами, коли будуть виконані умови для такої передачі. Умови включають, успішно відібраний, перевірений і навчений український персонал для F-16, а також необхідні дозволи, інфраструктуру та логістику”.

З огляду на це, після Нідерландів Зеленський вирушив до Данії.

Нагадаємо, 20 серпня президент Володимир Зеленський із дружиною Оленою прибув із візитом до Нідерландів. Головним питанням переговорів стали винищувачі F-16 для України “для захисту від російського терору”. На авіабазі в Ейндховені Зеленський оглянув літаки F-16:

Нідерланди стали першою країною, яка погодилася надати Україні винищувачі F-16 зі своїх запасів.

Напередодні міністр оборони Олексій Резніков заявив, що українські пілоти вже почали навчання на винищувачах F-16.

Як відомо, 19 серпня Зеленський разом із першою леді здійснив візит до Швеції, де зустрічався з главою уряду та королем.

Читайте також:
Українські пілоти вже навчаються на винищувачах Gripen, – Зеленський у Швеції

Передісторія

11 липня 11 країн-партнерів разом з Україною підписали меморандум, який визначає умови навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

За даними ЗМІ, США тривалий час не схвалювали фінального плану навчання, оскільки європейські держави не узгодили всі його подробиці.

Міністерство оборони Данії підтвердило, що навчання українців на F-16 почнуться до кінця серпня.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван раніше підтвердив згоду Вашингтона схвалити надання Україні винищувачів F-16 після того, як українські льотчики завершать навчання на них.

Читайте також:
Данія та Нідерланди підтверджують отримання дозволу США відправити F-16 Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна