Штати підтвердили передачу Україні F-16 після навчання пілотів

Сполучені Штати схвалять передачу Україні винищувачів F-16 після завершення навчань українських пілотів.

Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, пише “ЄП” 18 серпня.

Він підтвердив існування листа державного секретаря Ентоні Блінкена до його візаві в Данії та Нідерландах, який “формалізував” готовність “по завершенні навчань у консультації з Конгресом схвалити надання F-16 Україні”. 

“Це природне продовження того, що президент Байден анонсував у Хіросімі”, – сказав речник, нагадавши, що лідер США оголосив про навчання українців на F-16 на саміті “Групи семи” в Японії.

Салліван наголосив, що його країна і раніше не відмовлялася від намірів передати Україні F-16.

“Цього тижня ми це підкреслили й поставили знак оклику”, – резюмував він.

Читайте також:
Перша група українських пілотів завершить навчання на F-16 щонайменше наступного літа, – ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, США будуть відкриті до тренувань українських пілотів на літаках F-16 на своїй території за умови, що “потенціал для навчання в Європі буде досягнуто”.

Як повідомили у Пентагоні на початку серпня у відповідь на запит “Голосу Америки”, президент США Джо Байден готовий затвердити план для навчань українських пілотів на винищувачах F-16, коли будуть готові європейські партнери. У письмовій відповіді “Голосу Америки” також пояснили, що “план тренувань іще не затверджений, однак США готові затвердити його, щойно отримають цей план.”

Представники міжнародної авіаційної коаліції вказували, що підготовка пілотів ЗСУ проходитиме у Данії та Румунії і розпочнеться у серпні 2023 року. Але пізніше Білий дім заявив, що США все ще чекають від європейських партнерів остаточної програми навчань українських пілотів.

Читайте також:
Данія та Нідерланди підтверджують отримання дозволу США відправити F-16 Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна