Українські пілоти вже навчаються на винищувачах Gripen, – Зеленський у Швеції

Українські пілоти вже розпочали ознайомчі  тестові навчання на шведських винищувачах JAS 39 Gripen, про що було домовлено раніше цього року, тривають переговори щодо надання цих літаків Україні.

Про це на пресконференції за підсумками переговорів зі шведським прем’єром Ульфом Крістерссоном заявив президент Володимир Зеленський, передає “Європейська правда“.

“Літаки Gripen – це гордість Швеції. Я впевнений, що Gripen можуть зробити нашу свободу значно більш захищеною. Тестові випробування Gripen за участі українців, наших пілотів, уже почались”, – оголосив президент.

Він додав, що детально обговорив зі шведським прем’єром майбутні кроки щодо можливості “відкрити тематику отримання Gripen”.

“У нас немає переваги в небі. У нас немає сучасних літаків. Шведські Gripen – гордість вашої держави. І я вважаю, що такою гордістю прем’єр-міністр міг би поділитися з Україною. Ми над цим працюємо, ми зробили потужні кроки”, – зазначив Зеленський.

Окрім того, президент, не конкретизуючи, додав, що впродовж кількох наступних тижнів “будуть відбуватися відповідні дії, які, я дуже вірю, розкриють можливість отримання в майбутньому відповідних літаків”.

Також, за словами Зеленського, який 19 липня приїхав з візитом у Швецію, в наступні два дні він вестиме переговори щодо надання Україні сучасних літаків “із кількома державами“.

“І я впевнений, що ми разом із партнерами зробимо все й досягнемо відповідного результату в небі, щоб у росіян не було відповідної переваги”, – підсумував президент.

Він не уточнив, з якими саме державами вестиме переговори.

Також під час переговорів у межах візиту президента України до Швеції було деталізовано попередню домовленість щодо спільного виробництва в Україні БМП CV90: локалізацію виробництва, ремонти тощо.

“Це дуже важливо для нас. Це приклад того, що безпекова співпраця, співпраця у виробництві повністю відображає єдність наших цінностей. І ми зробимо все можливе, щоб перша вироблена в Україні CV90 якомога швидше з’явилась”, – зазначив Зеленський.

Він зауважив, що українські військові вже використовують цю техніку, зокрема у 57-й окремій мотопіхотній бригаді імені кошового отамана Костя Гордієнка, яку президент відвідав на початку тижня. “Шведський бойові машини піхоти CV 90 реально дуже сильні, наші воїни дуже їх хвалять”, – додав президент.

Передісторія

Винищувач Gripen

Saab JAS 39 Gripen – багатоцільовий винищувач четвертого покоління, який був розроблений з урахуванням універсальності. Скорочення JAS розшифровується як Jakt (винищувач), Attack (штурмовик) і Spaning (розвідник).
Gripen обладнаний системою зв’язку й передачі даних CDL 39, яка не має аналогів у світі. Використовуючи цю систему, чотири винищувачі можуть одночасно здійснювати обмін інформацією в активному режимі, а отримувати інформацію в пасивному режимі може необмежена кількість літаків. Система забезпечує взаємодію винищувачів з літаками ДРЛВіУ, літаками радіоелектронної розвідки, а також наземними командними пунктами.

Цей літак мають на озброєнні Швеція, Угорщина, Чехія, Велика Британія, Бразилія, Таїланд і ПАР.

У лютому під час візиту до Києва прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив, що “не виключає”майбутнього рішення його країни про надання Україні бойових літаків, однак, за його словами, кроки на цьому шляху має зробити “міжнародна коаліція”.

Український уряд неодноразово звертався по допомогу з винищувачами до кількох країн, зокрема і Швеції. Запити були зроблені ще влітку 2022 року, а вже в лютому 2023-го український міністр оборони Олексій Резніков висловив бажання України отримати JAS 39 Gripen.

Але на “Рамштайні” в червні Резніков заявив, що Київ зосереджений насамперед на отриманні винищувачів F-16.

Утравні міністр оборони Швеції Пол Йонсон анонсував навчання кількох українських льотчиків на JAS 39 Gripen у відповідь на прохання української сторони. Цю домовленість шведське Міноборони підтвердило в червні. Водночас Йонсон наголошував, що передати винищувачі Україні Швеція не може, бо всі шість ескадрилей JAS 39 Gripen, які перебувають у неї на озброєнні, потрібні для власних оборонних потреб.

Читайте також:
“Топ-пріоритет – оборонна співпраця”: Зеленський у Швеції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна