Пентагон підтвердив, що українських пілотів на F-16 навчатимуть і в США

Сполучені Штати найближчим часом долучаться до програми навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.

Про це на брифінгу в четвер, 24 серпня, заявив речник міноборони США Патрик Райдер, передає “Європейська правда“.

Як зазначив бригадний генерал Райдер, США навчатимуть українців пілотувати та обслуговувати F-16 “на підтримку міжнародних зусиль із посилення довгострокових оборонних спроможностей України”.

“Після курсів англійської мови у вересні очікується початок навчання льотчиків польотам на F-16 у жовтні на авіабазі Морріс у Тусоні, штат Аризона”, – додав він.

Речник Пентагону зазначив, що поки невідоме точне число українців, які проходитимуть навчання у США, але очікується, що буде “кілька” льотчиків і “десятки” обслуговувального персоналу.

Він підкреслив, що американська підготовка доповнюватиме аналогічні зусилля союзників у Європі.

Раніше повідомлялося, що США навчатимуть українських пілотів на винищувачах F-16, якщо європейські країни відставатимуть від складеного ними графіка або якщо кількість льотчиків значно збільшиться.

Передісторія

11 липня 11 країн-партнерів разом з Україною підписали меморандум, який визначає умови навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

За даними ЗМІ, США тривалий час не схвалювали фінального плану навчання, оскільки європейські держави не узгодили всі його подробиці.

Міністерство оборони Данії 18 серпня підтвердило, що навчання українців на F-16 почнуться до кінця серпня.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван також підтвердив згоду Вашингтона схвалити надання Україні винищувачів F-16 після того, як українські льотчики завершать навчання на них.

Нагадаємо, Нідерланди минулих вихідних оголосили про рішення передати Києву 42 літаки F-16 після завершення навчання українських пілотів, а Данія – 19.

Українські льотчики вже почали навчання на винищувачах F-16 у Данії.

Також стало відомо, що до навчання українців на F-16 долучиться Греція, а за нею й Португалія.

24 серпня ЗМІ стало відомо, що Норвегія також надасть Україні винищувачі F-16.

Раніше повідомляли, що США навчатимуть українських пілотів на винищувачах F-16, якщо європейські країни відставатимуть від складеного ними графіка або якщо кількість льотчиків значно збільшиться.

Читайте також:
Україна зможе використовувати F-16 тільки на своїй території, – МО Данії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна