Португалія погодилася приєднатись до підготовки українських пілотів на F-16

Португалія підтвердила готовність приєднатися до підготовки українських пілотів на F-16.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський після переговорів із президентом Португалії Марселу Ребелу де Соуза в Києві в четвер, 24 серпня.

“Португалія є учасницею нашої танкової та авіаційної коаліції. Сьогодні Португалія підтвердила готовність приєднатися до підготовки українських пілотів та інженерного складу на літаках F-16”, – сказав він.

“Ми також обговорили можливості для розширення оборонного співробітництва, зокрема щодо постачання Україні броньованої медичної техніки та обладнання для розмінування”, – зазначив президент України.

Зеленський також відзначив важливість того, що Португалія приєдналася до декларації “Великої сімки” щодо гарантій безпеки для України.

“Дякуємо за те, що Португалія підтримала Формулу миру, бере участь у спільній роботі з партнерами з підготовки самітів “Україна – Латинська Америка”, “Україна – Африка”, – сказав глава держави, якого цитує “Інтерфакс-Україна”.

За словами Зеленського, “ми розраховуємо на потужну, системну роботу й системну угоду щодо відновлення між нашими державами”.

Передісторія

11 липня 11 країн-партнерів разом з Україною підписали меморандум, який визначає умови навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

За даними ЗМІ, США тривалий час не схвалювали фінального плану навчання, оскільки європейські держави не узгодили всі його подробиці.

Міністерство оборони Данії 18 серпня підтвердило, що навчання українців на F-16 почнуться до кінця серпня.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван також підтвердив згоду Вашингтона схвалити надання Україні винищувачів F-16 після того, як українські льотчики завершать навчання на них.

Нагадаємо, Нідерланди минулих вихідних оголосили про рішення передати Києву 42 літаки F-16 після завершення навчання українських пілотів, а Данія – 19.

Українські льотчики вже почали навчання на винищувачах F-16 у Данії.

Також стало відомо, що до навчання українців на F-16 долучиться Греція.

24 серпня ЗМІ стало відомо, що Норвегія також надасть Україні винищувачі F-16.

Читайте також:
Україна зможе використовувати F-16 тільки на своїй території, – МО Данії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна