У Данії вісім українських пілотів розпочали навчання на F-16

Данія почала навчання восьми українських льотчиків на винищувачах F-16.

Про це повідомили Збройні сили країни, передає Reuters у вівторок, 22 серпня.

Вісім пілотів прибули на данську військову авіабазу в Скридструпі разом із 65 військовослужбовцями, які пройдуть навчання з технічного обслуговування й ремонту F-16.

Данія наразі має 43 літаки F-16 і з міркувань безпеки не розкриватиме, скільки з них перебуває в експлуатації, зазначається у заяві Збройних сил країни.

Передісторія

11 липня 11 країн-партнерів разом з Україною підписали меморандум, який визначає умови навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

За даними ЗМІ, США тривалий час не схвалювали фінального плану навчання, оскільки європейські держави не узгодили всі його подробиці.

Міністерство оборони Данії 18 серпня підтвердило, що навчання українців на F-16 почнуться до кінця серпня.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван також підтвердив згоду Вашингтона схвалити надання Україні винищувачів F-16 після того, як українські льотчики завершать навчання на них.

19 серпня міністр оборони Олексій Резніков заявив, що українські пілоти вже почали навчання на винищувачах F-16.

20 серпня під час візиту Зеленського до Королівства Нідерландів вони стали першою країною, яка погодилася надати Україні винищувачі F-16 зі своїх запасів – 42 одиниці (після завершення навчання українських пілотів).

А вже ввечері 20 серпня про згоду надати 19 літаків F-16 (кількома партіями) оголосила Данія під час візиту Зеленського.

19 серпня Зеленський під час візиту до Швеції заявив, нібито українські пілоти вже навчаються на шведських винищувачах Gripen. Однак 21 серпня стало відомо, що Швеція не хоче надавати Україні “Гріпени”.

Читайте також:
Україна зможе використовувати F-16 тільки на своїй території, – МО Данії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна