Резніков заявив, що винищувачі F-16 Україна застосовуватиме вже з весни 2024 року

Уже навесні 2024 року українська авіація застосовуватиме винищувачі F-16.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю Укрінформу.

“Ми сьогодні вже з вами точно знаємо, що у нас буде F-16. Я думаю, в наступному році, навесні. Я маю на увазі — вже в застосуванні. Бо сьогодні дозвіл на навчання є, країни, які зголосилися навчати, є, і навіть вже є країни, які зголосилися передати нам F-16 після завершення навчання і підготовки інфраструктури”, — сказав він.

Додамо, що F-16 — це одномоторний багатоцільовий легкий винищувач четвертого покоління, здатний виконувати завдання в будь-який час доби, забезпечений передовими датчиками та каналами передачі даних. Технічно він значно досконаліший, ніж радянські Су-27 та Су-25, які використовує Росія. Перевагами F-16 є розмір, авіаційне озброєння, а також розвиненіша радіолокаційна система, завдяки якій F-16 зможе “бачити” російські Су на більшій дальності, ніж вони його. Як заявляла майор ВПС США у відставці Гізер Пенні в інтерв’ю “Радіо Свобода”, F-16 та інші просунуті західні винищувачі четвертого покоління мають значний потенціал та здатні докорінно змінити динаміку бойових дій.

Передісторія

11 липня 11 країн-партнерів разом з Україною підписали меморандум, який визначає умови навчання українських пілотів на винищувачах F-16.

За даними ЗМІ, США тривалий час не схвалювали фінального плану навчання, оскільки європейські держави не узгодили всі його подробиці.

Міністерство оборони Данії 18 серпня підтвердило, що навчання українців на F-16 почнуться до кінця серпня.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван також підтвердив згоду Вашингтона схвалити надання Україні винищувачів F-16 після того, як українські льотчики завершать навчання на них.

Згодом Нідерланди оголосили про рішення передати Києву 42 літаки F-16 після завершення навчання українських пілотів, а Данія – 19. Незабаром до них долучилася й Норвегія.

Українські льотчики вже почали навчання на винищувачах F-16 у Данії.

Також стало відомо, що до навчання українців на F-16 Греція, Португалія та США.

Румунія і Нідерланди погодили створення тренувального центру для пілотів F-16 ЗСУ.

Читайте також:
F-16, озброєння і посилення ППО. Залужний знову переговорив із Міллі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна