Збір російських трупів на обмін. Інший бік наступу 38-ї бригади на Таврійському напрямку

 

Вересень 2023. Таврійський напрямок фронту. Південний захід Донеччини на адмінмежі із Запорізькою областю. За три місяці літа Збройним силам України вдалося прорвати тут першу лінію оборони росіян і звільнити кілька населених пунктів, разом зі Старомайорським та Урожайним.

Наш наступ тут, хоч і важко, але триває. Російські війська чинять відчайдушний опір та намагаються контратакувати. Артилерія – як наша, так і ворожа – на цьому напрямку не змовкає. Мінометами працює 38-ма окрема бригада морської піхоти ВМС ЗСУ.

Тим часом на визволеній території офіцери 38 омпбр шукають та вивозять рештки тіл російських солдатів. Невпізнанних тіл у формі ЗС РФ у посадках та на узбіччях доріг після боїв залишилося чимало. Трупний сморід стоїть повсюди.

Подекуди кинуті останки росіян просто закатані в ґрунтову дорогу. Таке тіло навіть не забереш у чорний пакет. Жахливе видовище.

Кореспондент “Новинарністав свідком таких пошуків і такої евакуації. Спотворений труп росіянина зачепили “кішкою” і зрушили з місця, тягнучи мотузку дистанційно – на випадок, якщо труп замінований.

Цю прифронтову територію наші сапери ще не обстежували, тому кожен такий вихід “за 200-ми” для групи евакуації – смертельно небезпечний. Однак, попри це, військові ВМС ЗСУ продовжують роботу, адже тіла окупантів потім можна буде обміняти на наших загиблих військових.

“Для чого ми це робимо? Для того, щоб ми мали можливість повернути наших військових, які або загинули, або полонені, – каже офіцер 38 омпбр Максим, показуючи на рештки вбитих ворогів. – Може, якийсь із цих [трупів] знадобиться Російській Федерації, і можна буде їх обміняти”.

“Буває таке, що вони (росіяни) навіть роблять замовлення на [повернення] деяких офіцерів, вказують точку [де може перебувати його тіло]”, – пояснює морпіх.

Читайте також:
Пошуковиця місії “На щиті” Катерина Ротаренко:
Мені пощастило – перший знайдений труп був росіянином

38-ма окрема бригада морської піхоти Військово-Морських сил ЗС України виконує завдання зокрема в районі сіл Старомайорське і Урожайне, що у Великоновосілківській селищній громаді Волноваського району Донецької області.

Наступ на Таврійському напрямку

Приблизно 4-5 червня, на тлі очікувань великого наступу, Збройні сили України почали “розвідку боєм” на Токмацькому та загалом Таврійському напрямку. У соцмережах з’явилися фото кількох втрачених бронемашин “Бредлі” і танків “Леопард”. Водночас ішлося про значні втрати російської армії.

11 червня ЗСУ повідомили про звільнення смт Благодатне, а наступного дня – села Сторожеве Волноваського району Донецької області (Великоновосілківська селищна громада, неподалік від адмінмежі із Запорізькою областю), які перебували в окупації з березня 2022 року.
Також у цьому районі, на колишньому Времівському виступі, вже деокуповано села Нескучне та Макарівка.
12 червня з’явилося офіційне підтвердження деокупації 4 червня села Новодарівка, що в Малинівській сільській громаді Пологівського району Запорізької області, поруч з адмінмежею з Донецькою областю, села Левадне далі на південь, а також села Лобкове на напрямку Токмака.
26 червня було оголошено про те, що ЗСУ також визволили село Рівнопіль поруч із Благодатним. Надалі наступ сповільнився.

Про звільнення наступного села на колишньому Времівському виступі – Старомайорське – українська влада заявила 27 липня. Його “протискали” в умовах “тотального мінування” майже два тижні, і росіяни надалі чинили запеклі спроби відбити Старомайорське.

16 серпня ГШ заявив про звільнення селища Урожайне, яке розташоване поруч зі Старомайорським, на схід від нього.

Фронт у районі сіл Старомайорське і Урожайне. Мапа DeepState станом на кінець серпня 2023

22 серпня стало відомо, що воїни 47-ї бригади зайшли в село Роботине та евакуйовують місцевих з-під вогню. 28 серпня Міноборони офіційно повідомило про звільнення Роботиного – після двох із половиною місяців важких боїв.

Відтак, за офіційними даними, на Таврійському (Мелітопольському і Бердянському) напрямку деокуповано 11 населених пунктів.

Друга лінія оборони ворога в районі Урожайного облаштована далі, за селами Завітне Бажання і Старомлинівка.

Дивіться також відео “Новинарні“:
Як морпіхи 35-ї бригади братимуть лінію Суровікіна: репортаж зі Старомайорського


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.