У Чернівцях облаштують першу в Україні братську могилу: там поховають 16 військових

У Чернівцях створять першу в Україні братську могилу. Там поховають останки 16 ідентифікованих українських військовослужбовців, що загинули внаслідок російського авіанальоту на Київщині в березні 2022 року, коли загалом загинули ймовірно 20 військових.

Про це повідомили в Чернівецькій міській раді.

Ідентифіковані 16 військовослужбовців загинули від ворожої авіабомби, яку росіяни скинули на село Людвинівка Вишгородського району Київської області 11 березня 2022 року. Більшість із них родом саме із Чернівців.

Адвокатка Галина Янко розповіла, що 16 тіл вдалося ідентифікувати завдяки зусиллям “всіх можливих правоохоронних установ України, експертів із Гааги”. Це були військовослужбовці 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”.

Армійці були з Чернівецької, Хмельницької, Івано-Франківської, Тернопільської, Львівської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Полтавської та Донецької областей.

Прощання з військовими відбудеться 2 травня об 11:00 на кладовищі “Садгора”.

До вшанування полеглих може долучитися кожен охочий. Для цього можна принести розписану писанку з прикріпленою стрічкою, аби потім почепити її на гілку символічного писанкового дерева, що буде на братській могилі.

Адвокатка потерпілих родин загиблих Тетяна Садовська в коментарі “Укрінформу” розповіла про складнощі з ідентифікацією загиблих.

Так, 11 березня 2022 року відбувся ворожий авіаналіт у селах Людвинівка і Варівськ Київської області.

“Тоді загинули українські військові. Після цієї події фрагменти тіл збирали щонайменше п’ять разів, вони сильно обгоріли. Ми два роки проходили різні експертизи. Ті частинки тіл, які можна було ідентифікувати, уже віддали рідним для захоронення. Після усіх експертиз вдалося ідентифікувати 16 загиблих військових. Проте, згідно з даними військової частини і матеріалів досудового розслідування, у нас є дані, що в тому місці загинуло 20 військових”, – розповіла Садовська.

За її словами, із цього списку 20 українських військових станом на сьогодні троє досі вважаються зниклими безвісти. Адже наявні більше 200 фрагментів тіл дуже сильно обвуглені, і їх неможливо ідентифікувати.

“Проте ми чітко знаємо, що ці фрагменти, які везуть у Чернівці на спільне захоронення, належать тим 20 нашим захисникам, які загинули того дня під час ворожого авіанальоту. Тому спільно із усіма родинами загиблих під час тієї трагедії військових ми вирішили провести таке спільне захоронення неідентифікованих решток наших захисників”, – зазначила адвокатка родин загиблих військових.

Читайте також:
“Переходимо від “кабінетної” роботи до будмайданчику”: Меморіальне кладовище отримало в постійне користування 265 га

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна