Росіян вибили з селища Урожайне за Старомайорським, – аналітики

Російські війська втратили контроль над селищем Урожайне на заході Донецької області (Великоновосілківська селищна громада Волноваського району).

Про це 12 серпня заявляли російські “воєнкори”, про це 13 серпня пише військовий оглядач Костянтин Машовець, і це станом на неділю зафіксовано на мапі DeepState.

Офіційних повідомлень щодо взяття селища під контроль ЗСУ наразі немає.

“Про Бердянський напрямок… За деякими даними… ЗСУ вчора змогли звільнити село Урожайне… Але я з цього приводу дочекався б офіційних повідомлень”, – пише в телеграмі координатор групи “Інформаційний опір” та полковник запасу Костянтин Машовець.

За його висновком, ситуація на цьому напрямку “розвивається, хоч і зі своїми особливостями, але загалом – за дуже схожим на Токмацький напрямок сценарієм” (де в районі села Роботине тривають запеклі ближні бої у його північній та східній частинах, при цьому передові підрозділи ЗСУ просуваються на схід і на захід від цього населеного пункту).

“Позавчора до ранку до російського командування на цьому (Бердянському – “Н”) напрямку нарешті дійшло, що якщо не зробити термінових кроків, то ЗСУ дуже скоро намацають “слабку ланку” по головній дирекції свого наступу і вдарять туди кувалдою. Тому добу тому воно нарешті вирішило задіяти частину свого другого ешелону на цій ділянці, щоб принаймні ущільнити бойові порядки вже потрісканих підрозділів 247-го десантно-штурмового полку і 60-ї окремої мотострілецької бригади (омсбр), які обороняються на цьому напрямку.

Але, як відомо, апетит приходить під час їди, тому це посилення вилилося не лише у висування частини 136-ї омсбр противника на ділянку на захід від села Старомайорське з району села Старомлинівка, а й у спробу контратакувати передові підрозділи ЗСУ в цьому місці за допомогою цієї бригади, щоб відновити становище… Проте безрезультатно.

У свою чергу, 247 дшп противника, який зробив таку спробу ще за кілька діб до цього, і з таким же “результатом”, був перегрупований у район села Урожайне, щоб утримати його та запобігти обходу цього села зі сходу.

Вчора (12 серпня) з’явилася інформація, що російська десантура із цим завданням не впоралася, і село Урожайне вона була змушена покинути”, – розповідає Машовець, зазначаючи, що не варто поспішати з остаточним висновком до офіційного повідомлення українського командування.

За спостереженнями аналітика, російський 394-й мотострілецький полк продовжує спроби утримати село Приютне, але, ймовірно, також не зможе досягти бажаного.

“Українське командування, схоже, вирішило покінчити з цією скалкою, яку противник міцно загнав у фланговий район нашого наступу та блокував усі спроби її витягнути із заходу”, – зазначає Машовець.

Читайте також:
ЗСУ досягли значимих успіхів на Запорізькому напрямку, росіяни обмежені в задіянні резервів, – ISW

Наступ на Таврійському напрямку

Приблизно 4-5 червня, на тлі очікувань великого наступу, Збройні сили України почали “розвідку боєм” на Токмацькому та загалом Таврійському напрямку. У соцмережах з’явилися фото кількох втрачених бронемашин “Бредлі” і танків “Леопард”. Водночас ішлося про значні втрати російської армії.

11 червня ЗСУ повідомили про звільнення смт Благодатне, а наступного дня – села Сторожеве Волноваського району Донецької області (Великоновосілківська селищна громада, неподалік від адмінмежі із Запорізькою областю), які перебували в окупації з березня 2022 року.
Також у цьому районі, на колишньому Времівському виступі, вже деокуповано села Нескучне та Макарівка.
12 червня з’явилося офіційне підтвердження деокупації 4 червня села Новодарівка, що в Малинівській сільській громаді Пологівського району Запорізької області, поруч з адмінмежею з Донецькою областю, села Левадне далі на південь, а також села Лобкове на напрямку Токмака.
26 червня було оголошено про те, що ЗСУ також визволили село Рівнопіль поруч із Благодатним. Надалі наступ сповільнився.

Про звільнення наступного села на колишньому Времівському виступі – Старомайорське – українська влада заявила 27 липня. Його “протискали” в умовах “тотального мінування” майже два тижні, і росіяни надалі чинили запеклі спроби відбити Старомайорське.

Відтак, за офіційними даними, на Таврійському (Бердянському) напрямку деокуповано дев’ять населених пунктів. Селище Урожайне може стати десятим, воно розташоване поруч зі Старомайорським, на схід від нього.

Друга лінія оборони ворога облаштована далі, в районі сіл Завітне Бажання і Старомлинівка.

Дивіться також відео “Новинарні“:
Як морпіхи 35-ї бригади братимуть лінію Суровікіна: репортаж зі Старомайорського

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна