“Тотальне замінування всього села”: військові розповіли про хитрощі при звільненні Старомайорського та важку втрату

Під час операції зі звільнення села Старомайорське Волноваського району Донецької області українські війська зіткнулися з “тотальним” замінуванням цього населеного пункту, маючи потребу вдаватися до тактичних хитрощів. Під час його деокупації загинув командир відділення підрозділу ДШВ на позивний “Бандит”.

Як передає “Новинарня”, про це в ефірі каналу ICTV у національному телемарафоні в неділю, 30 липня, розповів речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень.

“Навіть уже після деокупації спеціалісти-евакуатори, які мали на меті забрати звідти деякі зразки ворожої техніки, не могли туди заїхати через тотальне мінування. Зокрема, мінні шлагбауми, які об’їхати неможливо, великі вирви та розмоклі ґрунтові дороги після дощів”, – сказав речник.

За словами Шершня, унікальність операції у Старомайорському полягала в тому, що в умовах тотального замінування потрібно було одночасно проводити розмінування і просуватися вперед по селу, яке ще контролював ворог.

“Коли наші штурмовики перейшли за середину села Старомайорське, на південну околицю, то зіткнулися з тотальним мінуванням. Навіть наші фахівці із Сил спеціальних операцій були спантеличені. Довелося вдаватися до різних хитрощів при розмінуванні. Штурмовики маркували ділянки, де бачили міни, прив’язуючи червоні пов’язки. Було дуже багато пасток. Доводилося ходити із так званими “кішками” в руках – це гак із паракордовим шнурком, щоб знімати розтяжки.

Знайшовши розтяжку, від неї відходять десь за 20 метрів під укриття і роблять підрив. А граната Ф-1 має до 200 метрів розліт осколків. Такі розтяжки підривалися, і тоді відбувалося просування.

А якщо знаходили міну-“пелюсток”, по ній потрібно було бити довгою палицею, щоб її підірвати. Хоча, як правило, міни-“пелюстки” не чіпають, бо під ними може бути закладена допоміжна граната”, – переповів речник.

Валерій Шершень зазначив, що цю інформацію йому надав командир десантно-штурмової роти на псевдо “Дикий”, який раніше відзначився також при звільненні сусіднього села Макарівка.

“Він каже, що ми сплачуємо велику ціну за деокупацію наших земель та населених пунктів. І просить, щоб громадянське суспільство усвідомлювало, що гинуть кращі з найкращих. Так, під час штурму Старомайорського Україна має непоправну втрату – загинув підопічний Дикого, командир відділення, 27-річний військовослужбовець на позивний “Бандит”. Він був сильним, мужнім, кмітливим і безстрашним, прикладом для наслідування. З ним усі хотіли йти на завдання. Поданий на відзначення державною нагородою посмертно”, – наголосив Шершень.

Також речник додав, що цивільних у Старомайорському вже не було. При тому, що до окупації там проживало 800 мирних жителів.

“Там вщент зруйновані будівлі”, – наголосив офіцер, додавши, що село, вочевидь, доведеться відбудовувати вже на новому місці.

Він підкреслив, що “все це недарма”, адже відкриває подальше просування до “лінії Суровікіна” – комплексу інженерних споруд, який вважають основним серед оборонних ліній ворога на Таврійському напрямку.

Шершень підтвердив, що в районі Старомайорського воїни ЗСУ здолали першу лінію оборони росіян.

Майор Шершень також наголосив, що угруповання “Таврія” демонструє унікальні результати в операціях – як у наступі, так і в обороні. При тому, що має менше спроможностей і переваг у порівнянні з ворогом. Водночас втрати особового складу підрозділів ОСУВ “Таврія” менші, ніж у противника.

Село Старомайорське на мапі DeepState станом на вечір 27 липня 2023

Старомайорське — село Великоновосілківської селищної громади Волноваського району Донецької області, в основі колишнього Времівського виступу, який у червні деокупували Сили оборони України в результаті наступу.

Звільнення Старомайорського. Наступ на Таврійському напрямку

18 липня речник Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень повідомив, що українські війська зайшли в село Старомайорське Волноваського району Донецької області, що на колишньому Времівському виступі. Там тривають важкі вуличні бої з тактичним успіхом.

25 липня він заявив, що українські війська просунулися на 500 метрів вздовж лінії фронту до 750 метрів у глибину противника в районі села Старомайорське. В цьому районі тривали запеклі бої.

Наступного дня, 26 липня, пресслужба Командування ССО ЗСУ інформувала, що російські десантники із 247-го парашутно-десантного полку поповнили лави полонених під час зачистки села Старомайорське  воїнами Сил спецоперацій ЗС України.
Згідно з підписом під відео, підрозділ ВДВ окупантів базувався в селі Старомайорське. На його ліквідацію висунулися воїни тактичної групи 3-го окремого полку спецпризначення ССО ЗСУ. Оператори-спецпризначенці виявили та заблокували ворога, зав’язався бій, під час якого окупанти були змушені здатись.

“Під час зачистки населеного пункту група ССО України виявила штабну документацію одного з батальйонів 247-го парашутно-десантного полку РФ. Також у телефоні одного зі знищених окупантів виявили список, в якому зафіксовано чималі втрати цього підрозділу”, – розповіли наші “специ”.

Офіційно про звільнення села Старомайорського українська влада заявила 27 липня.

Приблизно 4-5 червня, на тлі очікувань великого наступу, Збройні сили України почали “розвідку боєм” на Токмацькому та загалом Таврійському напрямку. У соцмережах з’явилися фото кількох втрачених бронемашин “Бредлі” і танків “Леопард”. Водночас ішлося про значні втрати російської армії.

11 червня ЗСУ повідомили про звільнення смт Благодатне, а наступного дня – села Сторожеве Волноваського району Донецької області (Великоновосілківська селищна громада, неподалік від адмінмежі із Запорізькою областю), які перебували в окупації з березня 2022 року.
Також у цьому районі, на колишньому Времівському виступі, вже деокуповано села Нескучне та Макарівка.
12 червня з’явилося офіційне підтвердження деокупації 4 червня села Новодарівка, що в Малинівській сільській громаді Пологівського району Запорізької області, поруч з адмінмежею з Донецькою областю, села Левадне далі на південь, а також села Лобкове на напрямку Токмака.
26 червня було оголошено про те, що ЗСУ також визволили село Рівнопіль поруч із Благодатним. Надалі наступ сповільнився.

Відтак, за офіційними даними, на Таврійському (Бердянському) напрямку деокуповано дев’ять населених пунктів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна