Наступ на Мелітопольському напрямку: воїни 47-ї бригади зайшли в село Роботине та евакуйовують місцевих з-під вогню. ФОТО, ВІДЕО

Офіційні українські представники повідомили, що воїни 47-ї механізованої бригади ЗСУ “Магура” увійшли в село Роботине, що в Запорізькій області, та евакуйовують мирних мешканців, які опинилися в зоні бойових дій.

Про це зранку у вівторок, 22 серпня, поінформувала в телеграмі заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

“Воїни 47-ї бригади, яка з боєм увійшла у село Роботине, організували евакуацію мирних мешканців на БМП “Бредлі”. Наші бійців виконують планову бойову роботу та знищують ворога”, – написала Маляр у телеграм-каналі вранці у вівторок.

Воїни 47 омбр “Магура” і цивільні в селі Роботине, що в Токмацькій міській громаді Пологівського району Запорізької області. Фото: пресслужба 47 омбр

Заступниця міністра оборони також зазначила, що окупанти у відповідь обстрілюють Роботине з артилерії.

“Тривають бої”, – написала представниця МОУ.

Паралельно про те, що підрозділи 47-ї окремої механізованої бригади прорвали оборону росіян та зайшли в село Роботине на Мелітопольському напрямку, повідомила пресслужба самого підрозділу, опублікувавши відео та фото з населеного пункту.

“Два місяці запеклих боїв й бійці нашої бригади за підтримки інших підрозділів прорвали багатоешелоновану лінію оборони окупантів! Перше, що зробили військовослужбовці – сповістили місцевих про необхідність терміново виїжджати, адже ворог цинічно продовжує стирати село з лиця землі”, – ідеться в дописі 47 омбр у фейсбуці.

“Півтора року чекали на ЗСУ. Ми похапали речі, документи та бігли, дорогою викидаючи ті пакети, бо життя – найцінніше. А потім ці хлопці з 47-ї бригади вивезли нас на танку”, – кажуть місцеві, маючи на увазі американську БМП Бредлі, яка витримує підриви на мінах та прямі влучання ворожої артилерії.

Невдовзі пресслужба 47 омбр поширила фотозвіт: “Воїни, які під шквальним обстрілом ворога успішно евакуювали цивільних з села Роботине”.

“Так виглядають справжні Герої сьогодення”, – зазначено в дописі.

Як інформувалаНовинарня“, вранці 22 серпня Генштаб ЗСУ заявив, що Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському та Мелітопольському напрямках, “у напрямку села Роботине мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявленим цілям противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби”.

Сили оборони домоглися тактично важливих успіхів неподалік Роботиного і на заході Запорізької області, продовжуючи контрнаступ на кордоні Донецької та Запорізької областей, повідомляв напередодні також американський Інститут вивчення війни (ISW) у звіті 21 серпня.

“На кадрах із геолокацією, опублікованих 20 і 21 серпня, видно, що українські сили досягли центральної частини н. п. Роботине (10 км на південь від Оріхова) і прорвали частину російської оборони на південь від Малої Токмачки (9 км на південний схід від Оріхова)”, – ідеться в огляді.

Бойові дії в Роботиному тривають. За оцінками ISW, українські атаки на цій ділянці мають тактичне значення, оскільки наступ у цьому районі може дозволити українським силам обійти найщільніші російські мінні поля. Просування ЗСУ в районі Роботиного також, імовірно, спрямоване на ослаблення російських військ.

Читайте також:
Бути всередині наступу. Репортаж про війну артрозвідки 47-ї бригади “Магура” на Мелітопольському напрямку

Наступ на Таврійському напрямку

Приблизно 4-5 червня, на тлі очікувань великого наступу, Збройні сили України почали “розвідку боєм” на Токмацькому та загалом Таврійському напрямку. У соцмережах з’явилися фото кількох втрачених бронемашин “Бредлі” і танків “Леопард”. Водночас ішлося про значні втрати російської армії.

11 червня ЗСУ повідомили про звільнення смт Благодатне, а наступного дня – села Сторожеве Волноваського району Донецької області (Великоновосілківська селищна громада, неподалік від адмінмежі із Запорізькою областю), які перебували в окупації з березня 2022 року.
Також у цьому районі, на колишньому Времівському виступі, вже деокуповано села Нескучне та Макарівка.
12 червня з’явилося офіційне підтвердження деокупації 4 червня села Новодарівка, що в Малинівській сільській громаді Пологівського району Запорізької області, поруч з адмінмежею з Донецькою областю, села Левадне далі на південь, а також села Лобкове на напрямку Токмака.
26 червня було оголошено про те, що ЗСУ також визволили село Рівнопіль поруч із Благодатним. Надалі наступ сповільнився.

Про звільнення наступного села на колишньому Времівському виступі – Старомайорське – українська влада заявила 27 липня. Його “протискали” в умовах “тотального мінування” майже два тижні, і росіяни надалі чинили запеклі спроби відбити Старомайорське.

16 серпня ГШ заявив про звільнення селища Урожайне, яке розташоване поруч зі Старомайорським, на схід від нього.

Відтак, за офіційними даними, на Таврійському (Бердянському) напрямку деокуповано десять населених пунктів.

Село Роботине на Меліпопольському напрямку, за яке тривають бої вже понад два місяці, може стати 11-м звільненим у ході наступу.

Дивіться також відео “Новинарні“:
Як морпіхи 35-ї бригади братимуть лінію Суровікіна: репортаж зі Старомайорського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна