Справи імовірних зрадників з СБУ Кулініча й Наумова можуть розсипатися, – ЗМІ

Кримінальні справи про державну зраду високопоставлених російських “кротів” у Службі безпеки України ризикують “розсипатися”. Принаймні через рік виявилося, що спільники затриманого ексначальника ГУ СБУ в Криму Олега Кулініча не виявлені, колишній начальник управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов, який втік у Сербію, у справі Кулініча не фігурує.

Про це пише “ВВС Україна” в статті, оприлюдненій 24 липня.

“Здавалося, справа про зрадників нарешті проллє світло в дискусії про те, хто ж винен у тих перших провалах на початку війни, коли росіяни ледь не зайшли в Київ та змогли миттєво захопити Херсонську область. Але через рік після гучного викриття виявилося, що доказів того, що Кулініч і Наумов допомогли Росії окупувати Південь та захопити ЧАЕС, бракує”, – ідеться в матеріалі.

“У цій неоднозначній історії виникає логічне питання: навіщо рік тому у владі заявили про причетність Кулініча та Наумова до здачі Півдня та окупації ЧАЕС, а доказів так і не зібрали?” – пише журналістка Оксана Тороп.

ВВС зазначає, що в липня 2022 року тодішній перший заступник голови СБУ (нині – голова) Василь Малюк показав президентові Зеленському беззаперечні докази того, що в оточенні на той час голови СБУ Івана Баканова є люди, які працюють на Росію та сприяли її вторгненню на територію України. Він уже не вперше прийшов до Зеленського звітувати про це розслідування потайки від Баканова (адже Кулініч начебто мав близькі стосунки з Бакановим). “…Цього разу докази були настільки переконливі, що президент рішуче сказав: “Вичищайте всіх”, – пише видання.

Тож 16 липня СБУ та ДБР затримали за підозрою у зраді колишнього начальника ГУ СБУ в Криму Кулініча, а наступного дня президент усунув Баканова з посади голови спецслужби.

Олег Кулініч навчався у радянській школі КДБ та академії ФСБ Росії, проходив військову службу у Федеральній службі контррозвідки РФ, 2006 року працював в “Енергоатомі” під керівництвом обвинуваченого в держзраді і розшукуваного Андрія Деркача – “того самого любителя телефонних записів розмов топпосадовців, які в народі назвали “плівками Деркача”. У липні 2020 року Андрій Деркач оприлюднив записи розмов від 2016 року між нібито президентом Порошенком та Байденом, а також з Путіним.

Після затримання Кулініча у липні 2022 року слідчі заявили, що встановили факти його співпраці з представниками російських спецслужб.

Малюк розповів ВВС, що Кулініч виїжджав з України до країн Європи в ті ж періоди, коли із Москви до ЄС подорожував колишній заступник секретаря РНБО часів Януковича Володимир Сівкович, який зараз переховується в Росії. “Таким чином, ми встановили, що за кордоном відбуваються дистанційні явки Кулініча та Сівковича”, – розповідає голова СБУ.

Кулінічу торік оголосили підозру у створенні злочинної організації, державній зраді, дезертирстві, викраденні та незаконному поводженні зі зброєю, а також передачі Росії відомостей, що становлять державну таємницю. Він досі перебуває в СІЗО.

За версією слідства, Кулініч мав позивний “Котигорошко” і виконував завдання кураторів у Москві щодо введення “своїх людей” до різних державних структур.

Один із головних доказів проти нього – незрозуміло де знайдена флешка із записами розмов Сівковича з Кулінічем за 2019-2020 роки.

Фрагмент розшифровки однієї з розмов, який оприлюднили слідчі (помітки ДБР збережені):

Сівкович: А департамент контррозвідки повністю не його (ексголови СБУ Івана Баканова)?
Кулініч: Ну, я скажу таким чином, я там плюс-мінус утримую…. Тому, ну, завдання на це місце вивести “Охотника” (ексначальника головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова).
Сівкович: На департамент контррозвідки чи першого заступника, я не зрозумів?
Кулініч: На першого заступника…

Однак тепер, пише ВВС, слідчі не впевнені, що “Охотник” – це Наумов. І записи Кулініча-Сівковича, які оприлюднили слідчі, датуються 2019 і початком 2020 року, а тоді Кулініч ще не був призначений в СБУ. Його призначили начальником Кримського управління в Херсоні 21 жовтня 2020 року. “Виникає питання: як він, не будучи в системі, міг впливати на призначення кадрів у спецслужбі та передавати росіянам секретну інформацію?” – ідеться в статті.

“Ми також спробували дізнатися, які докази за рік зібрало слідство стосовно причетності Кулініча до швидкого захоплення росіянами Півдня. Виявилося, їх не просто бракує – Кулініч взагалі не фігурує у справі про окупацію Херсонської області. Про це йдеться у відповіді ДБР на запит ВВС”, – сказано в публікації.

За даними джерел у правоохоронних органах, у цій справі фігурують виключно військовослужбовці Збройних сил, в компетенції яких і було замінування і розмінування мостів та підготовка до оборони.

Андрій Наумов

За першою версією слідства, позивний “Охотник” мав керівник управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов, і він міг бути пов’язаний із російськими спецслужбами. Зокрема, ЗМІ з посиланням на слідчих повідомили про можливу причетність Наумова до швидкого захоплення ЧАЕС. Нібито він передав якісь секретні схеми, які допомогли росіянам швидко встановити контроль над станцією. Ще 31 березня президент Зеленський у своєму зверненні назвав Наумова “зрадником” і позбавив його звання бригадного генерала.

Наумов очолював головне управління внутрішньої безпеки СБУ під керівництвом Баканова із літа 2019 до літа 2021 року. Його персона досить неоднозначна – він кілька разів потрапляв в медійні скандали, пов’язані то з корупційними схемами на митниці, то з недостовірними даними в декларації. Також у 2021 році нібито готувався замах на генерала Наумова.

За даними ВВС, по всіх епізодах з журналістських розслідувань в СБУ проводили службові перевірки, але порушень не виявили.

Наумов виїхав з України прямо напередодні вторгнення – 23 лютого. Правоохоронці вважають, що він знав про плани Росії напасти, тому і тікав. На початку червня 2022 року його затримали на прикордонному переході між Сербією і Північною Македонією. Поліція виявила незадекларовану готівку в понад 600 тисяч євро та близько 125 тисяч доларів, а також коштовності. Надалі Наумов перебуває у слідчому ізоляторі міста Ніш, проти нього висунули звинувачення у відмиванні грошей.

Вже після початку повномасштабного вторгнення в Україні проти Наумова відкрили кілька кримінальних справ – про зловживання службовим становищем та шахрайство. Україна попросила Сербію про його екстрадицію, але місцевий суд в цьому відмовив.

Попри заяви українських правоохоронців про можливу причетність Наумова до співпраці з Росією, за рік доказів цього слідство так і не знайшло, пише ВВС.

“Джерела в правоохоронних органах стверджують, що версія про “зрадника” Наумова була поспішна. “Наумов – це чиста економіка, а не державна зрада“, – каже наш співрозмовник. Та й згодом у слідчих з’явилися сумніви, що “Охотник” з перехоплень Кулініча-Сівковича – це Наумов. Цікаво, хто ж тоді той самий “Охотник”? – ідеться в статті.

Державне бюро розслідувань у відповіді на запит повідомило, що на сьогоднішній день справу проти Наумова про державну зраду так і не відкрили, до того ж Наумов вже взагалі не фігурує у справі Кулініча.

Справу Кулініча вже передали до суду, в найближчі тижні почнеться її розгляд, який імовірно буде закритим.

Видання передає позицію адвокатів Кулініча: “Ця справа розсипається. Адже всі докази формуються виключно на записах телефонних розмов, походження яких є невідомим”.

У свою чергу голова СБУ Василь Малюк пояснює: очікуваним є те, що окремі фігуранти цих розслідувань намагаються перевести фокус суспільної уваги з юридичної площини в політичну та емоційну. “Такі спроби маніпулювати громадською думкою переслідують лише одну ціль – фігуранти різними способами прагнуть уникнути відповідальності. Але в них це не вийде”, – каже Малюк.

Читайте також:
Силовики оприлюднили нові докази співпраці з ФСБ екс-керівника СБУ по Криму Кулініча

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна