СБУ оприлюднила докази причетності Нескоромного до організації замовного вбивства Наумова

 

Колишньому першому заступнику голови Служби безпеки Дмитру Нескоромному оголошено про підозру у вчиненні злочину – організації готування вбивства начальника Головного Управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова.

Про це пресцентр СБУ повідомив увечері в середу, 27 січня.

“Головне слідче управління встановило, що Дмитро Нескоромний спільно зі співробітником Антитерористичного центру при СБУ Юрієм Расюком вирішили позбавити життя начальника ГУВБ СБУ Андрія Наумова”, – йдеться в пресрелізі СБ.

Серед доказів, які це підтверджують, – відео- та фотоматеріали, аудіозаписи розмов Расюка, Нескоромного та інших осіб, під час яких, зокрема, обговорюється організація вбивства, виконавці та інші деталі.

СБУ також опублікувала записи розмов.

Расюк з іншою особою обговорює організацію замовного вбивства Наумова: 

Зустріч Нескоромного та Расюка: 

“За версією слідства, основним мотивом злочину став той факт, що Андрій Наумов був перешкодою для повернення Дмитра Нескоромного на високу посаду в керівництві Служби, а також виступав проти призначення окремих членів екскоманди Нескоромного в СБУ”, – інформують у спецслужбі.

Фігуранти справи розробили детальний план посягання на життя Наумова.

“Задля його виконання співробітник АТЦ Расюк упродовж жовтня 2020 – січня 2021 року підшукав виконавців злочину, забезпечив їх фінансування, організував стеження за А.Наумовим. Це також підтверджено матеріалами справи та відповідними аудіо записами”, – наголосили в спецслужбі.

Наумову інкримінували ч. 1 статті 14, ч. 2 статті 28 та статтю 348 Кримінального кодексу України.

Вживаються заходи щодо розшуку Нескоромного з метою допиту, як підозрюваного, та вручення клопотання про обрання запобіжного заходу”, – додали в СБ.

Читайте також:
Колишній перший заступник голови СБУ Нескоромний після затримання у справі про замовне вбивство втік у кайданках, – ЗМІ

Як інформувала “Новинарня“, 23 січня пресцентр СБУ підтвердив факт затримання чинного співробітника Служби за підозрою в підготовці замовного вбивства іншого СБУшника.
Перед тим деякі ЗМІ та користувачі соцмереж повідомляли, що 22 січня був затриманий полковник СБУ Юрій Расюк, співробітник управління по боротьбі з тероризмом СБУ “Альфа”. Публікувалися відповідні фото. Ішлося про те, що Расюк нібито збирався передати гроші за вбивство начальника головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова. Замовником вбивства, за деякими повідомленнями, нібито міг бути Дмитро Нескромний.

Як відомо, Дмитро Нескоромний уже за президента Зеленського – із 1 липня до 8 листопада 2019 року – був заступником голови СБУ, а з 8 листопада по 13 березня 2020 року – був першим заступником голови СБУ – начальником головного управління з боротьби з корупцією. Його називають ставлеником колишнього керівника офісу президента Андрія Богдана.

Журналіст Юрій Бутусов висловив думку, що йдеться про боротьбу різних корумпованих угруповань всередині СБУ, пов’язану з потоками контрабанди тощо.

“На початку 2020 року головним “рєшалом” був Нескоромний. Але за останній рік всі сфери тіньового бізнесу СБУ підім’яв під себе права рука і найближчий друг голови СБУ Івана Баканова Андрій Наумов. Так що підґрунтя скандалу очевидне. (…) Тепер будь-які питання по митниці, у кримінальних справах, все, що треба “порішати”, Баканов робить через Наумова, – писав Бутусов. – Наумов, по суті, став символом корупції та вседозволеності наближених до Зеленого і Баканова співробітників СБУ. Це тепер дуже багата людина, яка за своїм корупційним впливом набагато перевершила і Демчину і Семочка за минулої влади”.

Також ішлося про те, що “замовлене вбивство Наумова” могло бути вигаданою операцією, розіграною в інтересах самого керівника ГУ внутрішньої безпеки СБУ.
“Не виключено, звичайно, що в ході корупційних розбірок і переділу сфер “доїння” бізнесу між главком ВБ і главком “К” СБУ Наумов розіграв цю історію, щоб дискредитувати конкуруюче угруповання. І затримання Расюка – це просто спектакль для підкреслення власної значущості і незамінності в очах Зеленого і Баканова, які на такого роду піар добре реагують”, – припустив Бутусов.

Після затримання полковника Юрія Расюка Служба безпеки України просить Шевченківський райсуд Києва заарештувати його на 60 днів без застави.

Читайте також:
Зеленський звільнив заступника голови СБУ, за якого “билися” Баканов і Богдан

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна