Сербія відмовилась екстрадувати до України ексгенерала СБУ Наумова

Вищий суд міста Ниш у Сербії відхилив запит України про екстрадицію з Сербії колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова, якого в Україні підозрюють у державній зраді, шахрайстві та зловживаннях.

Про це повідомили в середу, 12 липня, журналісти Балканської служби “Радіо Свобода” та проекту “Схеми”.

Так, 12 липня спеціальна рада суду міста Ніш ухвалила рішення відхилити запит України про екстрадицію колишнього співробітника СБУ та направила справу на подальший розгляд до Апеляційного суду, як вищої судової інстанції. Терміну для ухвалення нового рішення немає.

Офіс генпрокурора України звернувся з екстрадиційним запитом до міністерства юстиції Сербії у вересні 2022 року, пишуть “Схеми”, які його отримали. У ньому прокурори повідомили, що в Україні Наумову оголосили дві підозри — у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем, та у зловживанні владою або службовим становищем, а також у шахрайстві і завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн гривень.

За даними журналістів, прокурори також наголосили, що гарантують утримання Наумова під вартою в Україні та його повернення на територію Сербії для відбуття покарання за вироком сербського суду (який заслуховує справу щодо ймовірного відмивання ним грошей) і що кримінальне переслідування щодо експосадовця СБУ не є політично вмотивованим.

Сам Наумов під час судових засідань у Сербії казав, що побоюється за своє життя у випадку повернення в Україну.

Справа Наумова. Передісторія

Андрій Наумов очолював Головне управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України з літа 2019 року, коли до влади прийшов президент Володимир Зеленський і СБУ очолив Іван Баканов. За повідомленнями ЗМІ, Наумов імовірно курирував митницю, тіньовий обіг цигарок, збір за контрабанду. Також він фігурував у розслідуванні “Схем” про набуття елітного майна, неспівставного з офіційними доходами держслужбовця.

Президент Зеленський 14 жовтня 2020 року надав Наумову військове звання бригадного генерала. А 31 березня 2022 року – понизив на один ступінь – імовірно, за державну зраду. Напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну – 23 лютого – Наумов виїхав за кордон.

Андрія Наумова заарештували 7 червня 2022 року, коли він намагався потрапити з Сербії до Північної Македонії.

У суді в Ніші 17 березня Наумов заявляв, що 608 000 євро та 125 000 доларів, знайдені в автомобілі під час його арешту, – це “сімейні гроші”, і вони були потрібні, щоб переїхати до Стамбула.

В Україні Наумову оголосили дві підозри – у привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, у зловживанні владою або службовим становищем та у шахрайстві і завданні збитків державі у розмірі понад 3,2 млн гривень.

Нині у Сербії перебуває на розгляді питання щодо його можливої екстрадиції в Україну.

Також повідомляли, що підозрюваний у держзраді колишній очільник Головного управління СБУ в АР Крим Олег Кулініч лобіював призначення Андрія Наумова на посаду першого заступника голови СБУ. Про це йдеться в оприлюднених ДБР 5 квітня розмовах Кулініча та колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича. На записах Кулініч також описував значний вплив Наумова на процеси в СБУ. Згідно з даними ДБР, Кулініч співпрацював із ФСБ РФ.

Читайте також:
Ексгенерал СБУ Наумов міг передавати РФ дані про системи безпеки ЧАЕС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна