Силовики оприлюднили нові докази співпраці з ФСБ екс-керівника СБУ по Криму Кулініча

Служба безпеки України та Державне бюро розслідувань опублікували перехоплення розмов колишнього очільника ГУ СБУ в АР Крим Олега Кулініча та його куратора – ексзаступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Володимира Сівковича.

Матеріали оприлюднила пресслужба силового правоохоронного відомства України у середу, 5 квітня.

Розмови входять до матеріалів провадження, яке завершило ДБР. Розробкою Кулініча та спецоперацією з затримання займався Василь Малюк – нинішній очільник СБУ.

“Служба безпеки провела безпрецедентну філігранна розробку і подальшу реалізацію, здійснила агентурно-технічне проникнення до лав фсб. Ми здобули всі файли, в яких Кулініч доповідав у Москву інформацію, в тому числі і секретну, щодо ситуації в нашій країні, в Службі, про намагання впливати на різноманітні процеси”, – цитує Малюка пресслужба СБУ.

Під час слідства правоохоронці встановили, що Кулініч отримав у ФСБ оперативний псевдонім “Котигорошко”. Його діяльність курував так званий політичний офіс у Москві, який організували за завданням ФСБ ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і колишній голова Адміністрації Президента України Андрій Клюєв.

“Кулініч виконував вказівки кураторів для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України, шпигунства, розстановки «своїх людей» у різні державні та правоохоронні органи, підбурювання громадян до державної зради”, – йдеться у повідомленні пресслужби.

Основним завданням московського офісу був збір інформації і робота по Україні. В офісі присутні кадрові співробітники 5-ої служби ФСБ РФ. Вони у повній співпраці з Сівковичем взаємодіяли з Кулінічем. Після того, як він передавав інформацію, вони доповідали в ФСБ.

У ДБР зазначили, що Кулініч знав про плани Росії напасти з території окупованого Криму, але умисно приховав це від керівництва і “заборонив відправляти будь-яку документацію з цього приводу до ЦУ СБУ”.

У перші години повномасштабного вторгнення він блокував будь-які спроби повідомити керівництво СБУ і суспільство про реальну обстановку у регіоні, не вжив жодних заходів задля захисту державного суверенітету, надав вказівку особовому складу покинути місце служби, пізніше видав штатну зброю людям, які не працювали в СБУ.

Окрім цього, він сам покинув місце постійної дислокації та вже 24 лютого виїхав до Києва. На одній із квартир, де мешкав Олег Кулініч, слідчі виявили схрон зі зброєю та його документи часів проходження служби в КДБ СРСР.

Передісторія

Президент Володимир Зеленський у березні 2022 року звільнив Олега Кулініча з посади начальника УСБУ в АР Крим на тлі розбирань зі швидкою втратою Херсонської області під час вторгнення військ Росії.

Олег Кулініч був призначений на посаду 21 жовтня 2020 року. Це кадрове рішення антикорупційні громадські активісти вважали “зрадою”, адже за ним тягнувся шлейф корупційних скандалів ще з періоду Деркача-Кучми. Також у соцмережах зазначають, що Кулініч на початку 1990-х років проходив навчання в академії ФСБ Росії, а потім працював в контррозвідці Федеральної служби РФ.

31 березня Зеленський позбавив звання генералів колишнього начальника Головного управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України та ексначальника Управління СБУ на Херсонщині.

16 липня Кулініч був затриманий співробітниками ДБР і СБУ.

Читайте також:
Затриманий СБУшник Кулініч передавав росіянам розвідувальну інформацію, – ДБР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна