Голови РДА Києва з подачі ОП записали звернення проти Кличка – той різко відповів

Голови районних адміністрацій Києва (призначаються президентом) оприлюднили спільне відео, на якому закликали мера столиці Віталія Кличка відмовитись від суміщення посад міського голови й голови КМДА та виступили за те, щоб відновити повноваження районів.

Відео оприлюднене на фейсбук-сторінці голови Деснянської РДА/РВА Дмитра Ратнікова ввечері в понеділок, 5 червня.

Цей виступ відбувається в контексті чергового витка протистояння офісу президента України з обраним киянами міським головою Віталієм Кличком.

Журналістка Тетяна Ніколаєнко пише, що голів РДА вишикували рядочком у дворі в Шевченківському районі писати “відосік”, де вони просять Кличка добровільно відмовитись від повноважень голови КМДА. При тому що вони не озвучили цю позицію годиною раніше на очній зустрічі.

“Також на зверненні були депутати “Слуги народу” в Київраді. У присутніх був вибір – написати заяви на звільнення або записати звернення”, – зазначила журналістка.

На відео Дмитро Ратніков від імені голів РДА говорить про те, що вони бачать “бажання мера перекласти всю свою відповідальність за життєдіяльність міста виключно на райони”.

“Ми, голови районних адміністрацій, бачимо бажання мера перекласти всю свою відповідальність за життєдіяльність міста виключно на райони, одночасно, при цьому, концентруючи владу в одних руках та йдучи проти загально державної політики децентралізації, мета якої передати більше прав і владних повноважень на місця”, – сказано в заяві.

 

 

При цьому вони кажуть, нібито Кличко одночасно концентрує владу в одних руках та йде проти загальнодержавної політики децентралізації, мета якої – передати більше прав і владних повноважень на місця.

“За останні роки райони позбавлені своїх районних рад, значної частини повноважень, управління місцевими комунальними підприємствами, наприклад, з утримання доріг, зелених насаджень, паркувальних майданчиків. Райони вже майже не впливають на медичні установи, не мають права фінансувати їх. Майже немає впливу на місцеві ЦНАПи”, – скаржаться голови РДА.

За їхніми словами, тепер місто змушує їх кількісно скорочувати управління соціального захисту, що зменшує можливості по роботі з пільговими категоріями населення.

“А перед початком війни місто робило все можливе, аби замінити районні адміністрації на департаменти районів, підконтрольні особисто меру”, – заявили голови РДА.

Вони роблять висновок, що “кожного дня, забираючи в районів повноваження, на них намагаються покласти ще більше відповідальності” та “час покласти цьому край”.

Відповідь Кличка

Мер Віталій Кличко різко відповів головам райдержадміністрацій на записане ними звернення.

“Подивився відео, записане головами районів столиці. З якими, до речі, сьогодні зранку обговорювали результати перевірки й недоліки з облаштуванні укриттів, які мають усунути в районах. На це РДА отримали загалом за минулий і цей рік 1,2 млрд гривень і були відповідальними за їх облаштування.

Ваша “дружна команда” навіть за це не готова відповісти. Про що ви ще там говорите? Про повноваження? Так з 2014 року жодного з них вас не позбавили, а в 2015-му навіть додали”, – написав Кличко у фейсбуці.

Мер поставив риторичне запитання, скільки грошей, виділених на укриття, голови РДА освоїли? За його даними, по місту це трохи більше 10%.

“То ви будете брати на себе відповідальність за місто?! Князівства створювати?” – заявив Кличко.

Він нагадав, що “декламатором слабо полумʼяного спічу виступив пан Ратніков”, щодо якого є звернення стосовно відсторонення його від посади після трагедії 1 червня.

“Коли я тоді зранку спілкувався з людьми, які були, зрозуміло, на емоціях після страшної трагедії, голова району ховався за деревами, а потім тихенько накивав пʼятами”, – нагадав мер.

Кличко також натякнув, що для того, хто написав відповідний текст для голів РДА, неважливі закони, Конституція, обʼєднання зусиль під час війни.

Мер додав, що хтось намагається розбалансувати вщент владу в столиці, знищити самоврядування  і створити хаос у Києві.

“Не сійте вітер в серці країни! Не робіть відвертої політичної дурні. Суспільство все бачить і розуміє”, – підсумував Кличко.

Контекст протистояння ОП і Кличка. Справа про закрите укриття. Передісторія

У ніч на 1 червня 2023 року під час атаки російських балістичних ракет на Київ загинули троє цивільних мешканців, у тому числі дитина 2013 року народження. Падіння уламків збитої ракети спричинило руйнування і жертви. Люди намагалися потрапити в укриття дитячої поліклініки у Деснянському районі, але двері були зачинені.

За цим фактом було розпочато кримінальне провадження. Були затримані чотири особи – охоронець, директор і заступник директора поліклініки, а також перша заступниця голови РДА. 3 червня їм обрали запобіжні заходи: два місяці під вартою охоронцеві, решті – цілодобовий домашній арешт.

Ця справа також стала підставою для чергових проявів політичного протистояння між офісом президента та міським головою Києва Віталієм Кличком. Ідеться про боротьбу за владу та, очевидно, контроль над фінансами Києва.

1 червня Кличко попросив уряд та офіс президента відсторонити голову адміністрації Деснянського району Дмитра Ратнікова, поки триває слідство щодо зачиненого укриття.

Президент Володимир Зеленський натякнув на відповідальність саме Кличка (через “нокаут”) доручив міністру з питань стратегічних галузей промисловості Олександру Камишіну провести повну ревізію всіх захисних споруд Києва та надати звіт протягом десять днів.

Попереднього разу протистояння між ОП і Кличком загострювалося взимку – навколо питання про облаштування в Києві “пунктів незламності”, які ініціював президент.

Читайте також:
Зеленський зібрав ставку і дав 10 днів, щоб перевірити всі укриття в Києві та Україні

Кличко розповів, скільки сотень мільйонів Київ виділив на укриття, і які “слуги” за це відповідальні

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна