Справа про закрите укриття у Києві: затримано чотирьох осіб

Правоохоронці затримали чотирьох людей у рамках розслідування загибелі та поранень людей, які не змогли потрапити в укриття в будівлі поліклініки під час ракетного удару Росії по Києву в ніч на 1 червня.

Про це повідомляє офіс генпрокурора.

Затримані – перший заступник голови Деснянської райдержадміністрації, директор поліклініки, його заступник та охоронець.

Трьом затриманим посадовцям готують повідомлення про підозру за фактом службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України), а охоронцю – за фактом залишення в небезпеці, що призвело до смерті (ч. 3 ст. 135 КК України).

Раніше в рамках слідства прокурори Деснянської окружної прокуратури спільно з поліцією провели обшуки у двох департаментах КМДА, приміщенні Деснянської РДА та в поліклініці, де під час повітряної тривоги громадянам не надали доступу до укриття.

Дав окреме доручення главам районів столиці негайно перевірити всі укриття, за роботу яких відповідають голови РДА міста.

Раніше міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що звернувся до офісу президента та уряду, які погоджують призначення та звільнення глав районів столиці, щодо відсторонення від виконання обовʼязків на час проведення слідства голови Деснянського району Дмитра Ратнікова, а також керівника поліклініки, якого призначала Деснянська райадміністрація.

Сам Ратніков розповідав, що, за словами директора поліклініки №3, працівник нічної зміни відчинив центральний вхід: частина людей встигла зайти всередину, а частина — залишалася біля укриття, де й внаслідок падіння уламків після збиття російської ракети й загинули троє людей.

Голова району також запевнив, що щодо всіх відповідальних осіб після з’ясування обставин “будуть ухвалені жорсткі рішення”, і заявив, що в Деснянському районі “оголошено траур”.

У свою чергу, президент України Володими Зеленський натякнув на те, що відповідальність за закриті укриття понесе міський голова столиці Кличко.

Як писала “Новинарня“, у ніч на 1 червня Росія запустила по Києву 10 ракет: 7 балістичних “Іскандер-М” та 3 крилаті “Іскандер-К”. Українська ППО знищила всі 10, проте внаслідок падіння уламків у столиці загинули 3 людей, серед яких дитина.

Як з’ясувалося, всі загиблі після оголошення повітряної тривоги прямували в укриття в будівлі поліклініки, проте не змогли одразу туди зайти через зачинені двері й загинули під час падіння уламків.

Читайте також:
Три уроки ночі 1 червня: як мають бути переглянуті оповіщення про ракетні тривоги, щоб зменшити число жертв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна