НАБУ і САП не можуть знайти велику частину купюр із хабаря голови Верховного Суду

Детективи Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не змогли знайти велику частину мічених купюр із хабаря голови та суддів Верховного Суду.

Про це в середу, 17 травня, повідомив прокурор САП Олександр Омельченко на засіданні Вищого антикорупційного суду, який заслухав скаргу адвокатів відстороненого голови ВСУ Всеволода Князєва на його затримання. За висновком прокурора, той факт, що у Князєва досі не знайшли тисячі доларів хабаря, є аргументом, чому його слід далі тримати під вартою.

Як пише “Судово-юридична газета”, за словами начальника відділу САП Омельченка, Князєв підозрюється у тому, що він отримав кошти від інших співучасників у два етапи:

  • “Підставою для цього було виписано контроль за вчиненням злочину 3 травня, під час якого зафіксовано факт огляду і ідентифікації та вручення заздалегідь ідентифікованих грошових коштів у сумі 1 350 000 доларів США (пізніше було уточнено 1 348 800). В ході цієї негласної слідчої дії встановлено, що ці грошові кошти були отримані Всеволодом Князєвим за місцем його проживання та в подальшому були переміщені ним за місцем розташування його робочого кабінету у приміщення Верховного Суду (Пилипа Орлика, 8).
  • Другий етап – контроль за вчиненням злочину, датований 12 травня 2023 року. В ході цієї негласної слідчої дії задокументовано отримання Князєвим В. С. отримання грошових коштів в сумі 450 тисяч доларів США за місцем свого проживання від іншого фігуранта кримінального провадження”.

Однак велика частина мічених купюр з загальної суми коштів, наданих як “неправомірна” вигода, досі не відшукані, сказав прокурор. Хоча було проведено близько 30 обшуків.

Під час обшуку у Князєва 15-16 травня НАБУ знайшла лише частину купюр із хабаря

Омельченко зазначив, що “під час обшуку за місцем проживання Всеволода Князєва, який тривав із 15 травня 21:02 години до 12:28 години 16 травня, вилучили заздалегідь ідентифіковані кошти  у сумі 450 тисяч доларів США”. А під час проведення обшуку робочого кабінету Князєва “було виявлено частину неправомірної вигоди – із загальної суми 1 350 000 доларів США було вилучено 548 700 доларів США”.

Разом з тим, детектив НАБУ назвав дещо інші цифри стосовно того, яка частина коштів з цієї суми була вилучена вдома у голови ВСУ, а яка сума – у робочому кабінеті, пише видання.

“Зверну увагу, що під час обшуків, а їх було проведено більше 30, до цього часу не встановлено, не відшукано та не вилучено решту частини неправомірної вигоди, яка була заздалегідь ідентифікована, а тому на час затримання існував ризик втрати та необхідність збереження цих речових доказів. Тобто, було достатньо підстав для затримання Князєва В. С. без дозволу Вищої ради правосуддя”, – зазначив прокурор.

Нагадаємо, 17 травня Вищий антикорупційний суд відхилив скаргу адвокатів ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва на утримання його під вартою у тимчасовому ізоляторі.

Передісторія

15 травня НАБУ затримало голову Верховного Суду Князєва на хабарі в розмірі 2,7 млн доларів.

16 травня Бюро оголосило про підозру Князєву  та його спільникові–адвокату у справі щодо отримання хабаря за рішення ВСУ на користь олігарха Костянтина Жеваго.

Князєву інкримінується вчинення кримінального правопорушення за ч. 4 ст. 368 та ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України – отримання неправомірної вигоди і пропозиція та обіцянка надання такої вигоди.

Голова Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос пояснив: “Зафіксували низку контактів власника групи “Фінанси та кредит” (олігарха-втікача Жеваго) з одним із власників адвокатського об’єднання, яке використовувалося для прикриття злочинної діяльності… Вони домовилися про передачу хабаря високопосадовцям суду за ухвалення потрібного для Жеваго рішення. За кілька днів після цієї розмови – 15 березня – мало відбутися засідання по цій справі, але його перенесли, щоб відтягнути час для акумулювання коштів та досягнення “домовленостей”.
Паралельно відбувалася передача коштів від бізнесмена до адвоката. І вже 19 квітня Верховним Судом було ухвалене рішення. І вже після цього, на початку травня, адвокат отримав від керівництва Верховного Суду вказівку щодо розподілу цієї неправомірної вигоди серед учасників цього угруповання суддів”.
3 травня було передано першу частину хабаря, 15 травня – другу, під час чого вже й було “на гарячому” викрито керівництво ВСУ.

Читайте також:
НАБУ та САП розповіли подробиці корупційної схеми з Жеваго у Верховному Суді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна