НАБУ та САП розповіли подробиці корупційної схеми з Жеваго у Верховному Суді

У Національному антикорупційному бюро та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі розповіли деталі корупційної схеми у Верховному Суді та затримання голови ВСУ Всеволода Князєва.

Про це повідомив директор НАБУ Семен Кривонос на брифінгу у вівторок, 16 травня.

За його словами, це найрезонансніша справа за час існування, а Князєв – найвища особа в судовій владі, затримана за весь час.

НАБУ отримало інформацію про діяльність злочинного угруповання із залученням суддів та керівництва суддівської гілки влади.

Залучивши детектива під прикриттям, Бюро зафіксувало контакти власника групи “Фінанси та кредит” (олігарха-втікача Костянтина Жеваго) з одним із власників адвокатського об’єднання, яке використовувалося для прикриття злочинної діяльності.

Як зазначив Кривонос, вони домовилися про передачу хабаря високопосадовцям суду за ухвалення потрібного для Жеваго рішення.

Так, за кілька днів після цієї розмови – 15 березня – мало відбутися судове засідання по цій справі. Однак його перенесли, щоб зібрати гроші на хабар та досягнути “домовленостей”.

“Паралельно відбувалася передача коштів від бізнесмена до адвоката. І вже 19 квітня Верховним Судом було ухвалене рішення. І вже після цього, на початку травня, адвокат отримав від керівництва Верховного суду вказівку щодо розподілу цієї неправомірної вигоди серед учасників цього угруповання суддів”, – розповів глава НАБУ.

Кривонос уточнив, що першу частину хабаря передали 3 травня, а 15 травня – другу, під час чого “на гарячому” й було викрито керівництво ВСУ.

Правоохоронці, проводячи обшуки, вилучили кошти та здобули докази, які підтверджують скоєння злочину.

Разом з тим, за словами очільника НАБУ, члени цього злочинного угруповання намагалися також чинити вплив на обрання Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

“Ця справа на сьогодні є пріоритетом для нас. Є хабар, є мотив, є зафіксований факт, є конкретні люди. І будь-якого іншого підтексту немає”, – наголосив він.

Своєю чергою, глава САП Олександр Клименко зауважив, що детективи НАБУ отримали інформацію про корупційну схему у Верховному Суді на початку цього року.

Він зазначив, адвокат, який виступав посередником у злочинних домовленостях із керівником ВС, працював у справжньому адвокатському обʼєднанні. Це обʼєднання виступало посередником між керівництвом не лише Верховного суду, а й інших судів України.

Ідеться про багато “інших процесів у судовій системі”, які члени злочинного угруповання планували “вирішувати” у майбутньому.

Крім цього, на брифінгу також оприлюднили відео із записами телефонних розмов фігурантів корупційної схеми, під час яких вони обговорюють деталі корупційної схеми.

“Ми будемо звертатися до Вищої ради правосуддя з даними клопотаннями про забезпечення заходів кримінального провадження щодо голови суду. На це час затримано голову ВСУ і вживаються заходи щодо перевірки інших осіб і їх причетності до кримінального правопорушення”, – сказав прокурор.

Наразі затримали лише голову ВСУ, але підозру йому станом на 12-ту годину 16 травня ще не вручили. Тривають слідчі дії.

Як інформувала “Новинарня“, Костянтин Жеваго заперечує всі звинувачення у дачі хабара голові чи суддями Верховного Суду.
Пресслужба бізнесмена стверджує, що він не має жодного відношення до ситуації з начебто одержанням хабара головою чи суддями Верховного Суду України, називаючи всі звинувачення “явною підтасовкою”.

Напередодні стало відомо, що на отриманні хабара зокрема викрито голову Верховного Суду Всеволода Князєва, який очолює ВСУ з грудня 2021 року. За даними правоохоронців, йдеться про 2,7 млн доларів.

Читайте також:
Французький суд відмовив Україні в екстрадиції Жеваго

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна