НАБУ оголосило підозру голові Верховного Суду Князєву

Голові Верховного Суду Всеволоду Князєву та адвокату, викритим на отриманні 2,7 млн дол. США неправомірної вигоди, повідомили про підозру за ч. 4 ст. 368 КК України.

Про це увечері у вівторок, 16 травня, повідомила пресслужба НАБУ.

Так, за даними слідства, у 2002 році український бізнесмен (ідеться про Костянтина Жеваго) придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Проте суд відмовив у задоволенні вимог.

У 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції та визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів.

“Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року бізнесмен вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань, який мав зв’язки з суддями Верховного Суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн дол. США (1,8 млн дол. США – суддям Верховного Суду, решта – як «оплата» посередницьких послуг). Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь бізнесмена. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу і отримання двома траншами 2,6 млн дол. США”, – йдеться в пресрелізі бюро.

У відомстві нагадали, що напередодні НАБУ і САП викрили підозрюваних «на гарячому». Гроші передавали Голові ВС в обмін на рішення на користь одного з українських бізнесменів.
Виявити схему вдалося завдяки проникненню детектива НАБУ під прикриттям всередину злочинного угруповання. А епізод із «винагородою» для Голови Верховного Суду пов’язаний з ухваленням судом рішення в інтересах власника групи «Фінанси і кредит».

“Українська правда” також з’ясувала ім’я адвоката, який теж фігурує у цьому кримінальному провадженні – Олег Горецький.

Відомо, що підозру обом фігурантам оголошував керівник САП Олександр Клименко.

Читайте також:
Судді Верховного Суду проголосували за висловлення недовіри Князєву

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна