Московський патріархат досі в Лаврі: експерт пояснив, чому бездіяльність дорого обійдеться владі та Україні

автор: Максим Омельченко

Українська влада демонструє слабкість, заплющуючи очі на зухвалі та антидержавні дії з боку так званої “УПЦ Московського патріархату”. Це радикалізує українців, змушуючи їх брати справу до своїх рук, і позбавляє керівництво держави довіри, що критично важливо в умовах війни. Про це заявив релігієзнавець, політолог та речник Генерального штабу і 112-ї київської бригади ТрО ЗСУ Андрій Ковальов.

Експерт нагадав, що представники московської церкви вже понад тиждень не покидають приміщення заповідника “Києво-Печерська лавра” попри закінчення договору оренди. При цьому священнослужителі МП фактично спонукають своїх прихильників до протизаконних дій.

“Очільники РПЦ в Україні закликали своїх вірян зібратися на несанкціонований мітинг в умовах воєнного стану в центрі столиці воюючої держави, закликали захопити державні приміщення, закликали до акцій масової непокори законним вимогам влади.

За цей тиждень ми спостерігали бездіяльність правоохоронних органів, які просто не реагують на свавілля і злочини російських агентів у рясах, які провокують ескалацію конфлікту у центрі Києва”, – зазначив Андрій Ковальов.

Релігієзнавець наголосив, що така бездіяльність прямо підриває національну безпеку України.

Андрій Ковальов. Фото з ФБ

“Очільники Московського патріархату кічаться перед своїми адептами, що можуть робити будь-які злочини, мовляв, держава і влада слабкі і нічого їм не зроблять. А за поведінкою влади у ситуації з Лаврою зараз спостерігають всі. Насамперед ті громади, які зараз зважують, чи варто переходити з Московського патріархату до Православної церкви України. За ситуацією спостерігають політичні конкуренти президента України, які готові включитися у його електоральне знищення, якщо той проявить слабину або програє війну п’ятій колоні кремля у рясах. Виборці Володимира Зеленського не пробачать йому програш у протистоянні з релігійною організацією з духовним центром у країні-агресорі. Але тут швидше йдеться не лише про електоральну підтримку президента, а й довіру до правоохоронних органів, спецслужб і влади загалом. А втрата довіри до влади у воюючій Україні – це загроза національній безпеці”, – зазначив Ковальов.

Експерт прямо пов’язав радикалізацію українського суспільства у церковному питанні з бездіяльністю влади. На думку Андрія Ковальова, якщо нічого не зміниться – українці дедалі частіше вдаватимуться до акцій прямої дії проти представників “УПЦ МП”.

“Досвід переходу кафедрального собору Московського патріархату у Хмельницькому показав, що коли правоохоронні органи не реагують на злочини Московського патріархату – на них відреагують активні громадяни. Український народ втомився від безкарності агентів і диверсантів кремля у рясах.

Очевидно, влада не ухвалює рішень щодо звільнення Лаври від МП, бо боїться створювати картинку протистоянь з релігійними фанатиками, яку б використав на свою користь Путін.

Насправді, не ухвалюючи рішень влада призводить до бездіяльності правоохоронних органів, що вбиває довіру до влади, радикалізує настрої активних українців і змушує їх вдаватися до акцій прямої дії”, – зазначив релігієзнавець.

Експерт також не виключив протистояння на Великодні свята,

яке може стати тією самою “картинкою” для російської пропаганди, та відбутися в тому разі, якщо в найближчі дні влада “не ухвалить стрімких рішень”.

“Коли бездіє і мовчить влада – говорить вулиця. Народ повстане і винесе з Лаври російських окупантів, але для чинної влади це матиме погані наслідки”, – резюмує Андрій Ковальов.

Читайте також:
“Храми УПЦ МП повні, до ПЦУ ніхто не ходить”:
колишня голова Держслужби з етнополітики відкрито пропагує московську церкву

Київська петиція

Зазначимо, що у п’ятницю, 7 квітня, заступник міського голови Києва – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко доручив заступникам голови КМДА та постійним комісіям Київської міської ради з питань архітектури, містобудування, земельних відносин і ЖКГ розглянути питання про розірвання всіх договорів між Києвом і “УПЦ МП”. Відповідна петиція на сайті міської ради, зареєстрована 5 квітня активістом Олександром Нотевським, за одну добу зібрала 6 тисяч підписів, необхідних для розгляду. Автор звернення вимагає від міської влади позбавити “УПЦ МП” земельних ділянок, якими користується релігійна організація, а також припинити надавати московській церкві комунальні послуги.

Контекст: Україна проти Московського патріархату

31 грудня 2022 року закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Києво-Печерської лаври філією Російської православної церкви в Україні – “УПЦ МП”. 7 січня 2023 року у Свято-Успенському соборі відбулася перша служба помісної Православної церкви України.

10 березня 2023 року “УПЦ Московського патріархату” попередили, що до 29 березня включно вона має звільнити всі будівлі, які перебувають на балансі державного заповідника “Києво-Печерська лавра” (так звану Нижню лавру). Держава розірвала договір оренди з “УПЦ МП” через численні порушення з боку релігійної організації, зокрема незаконні самобуди на території святині, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО.

Рішенню Мінкульту передувала серія обшуків СБУ в будівлях “УПЦ МП” та впровадження санкцій проти очільників “УПЦ Московського патріархату”, які підтримують церковний центр у країні-агресорі. Також президент Володимир Зеленський своїм указом призупинив громадянство 13 ієрархів та священників так званої “УПЦ МП”.

Загалом у 2022 році СБУ відкрила 52 кримінальні справи, в яких фігурують 55 священнослужителів так званої “УПЦ (МП)”, у т. ч. 14 архієреїв церкви. Майже 200 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну.

Міністр культури Олександр Ткаченко заявляв, що монастирська братія (ченці) не зобов’язана покидати Лавру, але вона має зробити вибір – чи вона залишається на боці МП, чи ні, чи може перейти до помісної ПЦУ.

Перед закінченням терміну оренди представники “УПЦ МП” вивозили майно з території Лаври. На виїзді машини перевіряла поліція.

Водночас стало відомо, що намісник митрополит Павло (Лебідь) не планує виходити з Лаври (“Паша Мерседес обіцяє своїм монахам, що влітку в Київ прийдуть російські війська”), і монастир МП подав позов до Господарського суду Києва про визнання недійсною односторонньої відмови лаврського заповідника від договору оренди. 30 березня Госпсуд відмовив у цьому позові.

Зранку 29 березня “УПЦ МП” скликала своїх прибічників до Лаври на молебень. 30 і 31 березня та в наступні дні агресивні віряни не пустили до Лаври комісію Міністерства культури, яка має займатися прийманням-передачею державного майна заповідника “Києво-Печерська лавра”. Зрештою функціонери МП залишилися в Лаврі, незважаючи на закінчення терміну оренди та рішення суду.

При цьому 30 березня Кабінет Міністрів України визнав таким, що втратило чинність, розпорядження уряду про передачу в безоплатне користування Києво-Печерській лаврі “УПЦ МП” будівель і споруд. Ті у відповідь заявили, що монастир подасть нові позови до суду.

29 березня виконувачем обов’язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в структурі помісної Православної церкви України став архімандрит Авраамій (Лотиш), який досі був в “УПЦ МП”. Таким чином Аврамій як представник “проукраїнського крила” Лаври перейшов до ПЦУ, щоб залишитися в Лаврі у структурі помісної церкви з Томосом.

1 квітня намісника монастиря від московської церкви митрополита Павла (Лебедя) відправили під домашній арешт на 60 діб у справі про виправдовування агресії РФ та образу релігійних почуттів українців. Натомість 2 квітня недільну службу у Києво-Печерській лаврі очолив предстоятель “УПЦ МП” Онуфрій (Березовський).

Очільник РПЦ в Україні митрополит Онуфрій (Березовський) у Лаврі 4 квітня

Тим часом Україну сколихнув скандал через побиття 2 квітня військового у головному храмі “УПЦ МП” в Хмельницькому. Того ж дня біля церкви, де стався напад на військового, зібрався багатотисячний натовп. Люди проголосували за перехід громади до ПЦУ, настоятель віддав їм ключі.

Хвиля переходів парафій МП до Православної церкви України прокотилась і іншими регіонами. Не обійшлося і без нових інцидентів, які ще більше налаштували українців проти московської церкви.

5 квітня у селі Задубрівка на Буковині священники МП відмовилися пускати до храму труну із загиблим українським воїном. Віряни були змушені фактично штурмувати церкву.

Також 5 квітня стало відомо про підпорядкування ПЦУ головного собору МП у Львові. Міський голова Андрій Садовий 6 квітня заявив про “завершення історії Московського патріархату” в місті.

Того ж дня мер Рівного Олександр Третяк анонсував проведення позачергової сесії міської ради, на якій мають намір розірвати всі договори з релігійною організацією, афілійованою з РФ.

У Луцьку необхідну кількість підписів зібрала петиція про анулювання прав МП на користування земельними ділянками.

Читайте також:
Архімандрит Авраамій вперше провів літургію як в.о. намісника Києво-Печерської лаври ПЦУ

 


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.