Обрано в.о. намісника Лаври в структурі ПЦУ: архімандрит Авраамій закликав переходити до помісної церкви

Виконувачем обов’язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в структурі ПЦУ став архімандрит Авраамій (Лотиш), який досі був в “УПЦ МП”.

Про це йдеться в повідомленні на сайті помісної Православної церкви України, яка поширила відео зі зверненням Авраамія в середу, 29 березня – в день, коли закінчився термін оренди Лаври церквою Московського патріархату і її представники мають покинути монастир.

Таким чином Авраамій як представник “проукраїнського крила” Лаври перейшов до ПЦУ, щоб залишитися в Лаврі у структурі помісної церкви з Томосом.

За інформацією з ПЦУ, член духовного собору Києво-Печерської лаври архімандрит Авраамій (Лотиш) звернувся до Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія з проханням затвердити його в числі братії у складі монастиря Православної церкви України.

Блаженнійший Митрополит Епіфаній задовольнив його прохання Авраамія та благословив його виконувати обов’язки намісника Києво-Печерської Лаври у складі Православної церкви України.

Також Предстоятель ПЦУ звернувся до уряду з проханням надати у користування українській Лаврі приміщення для звершення богослужінь, проживання братії та монастирської діяльності. Митрополит Епіфаній висловив сподівання, що держава допоможе захистити намісника і монастир від можливих провокацій з боку прихильників Московського патріархату.

Нагадаємо, ПЦУ ще 24 травня 2022 року юридично утворила власний чоловічий монастир для Києво-Печерської лаври, поки там ще залишалася церква Московського патріархату. На початку грудня Мін’юст зареєстрував один із монастирів ПЦУ у Києво-Печерській лаврі. 7 січня 2023 року митрополит Епіфаній відправив першу різдвяну службу в Лаврі.

Хто такий монах Авраамій та яка його позиція

Аврамій був одним з учасників Духовного собору – своєрідного “уряду” Лаври, ризничним, тобто опікувався підготовкою та проведенням богослужінь.

Ієромонах Аврамій (на той час – ризничний Лаври) був зведений у сан архімандрита 7 грудня 2021 року.

19 січня 2023 року глава “УПЦ МП” митрополит Онуфрій надав йому найвищу нагороду для священика цієї церкви – “другий хрест”.

Уже як намісник Лаври отець Авраамій 29 березня 2023 року звернувся до братії із закликом переходити до канонічної ПЦУ.

Текст його промови:

“Всечесні отці і дорога братія Лаври!

Протягом останнього часу, особливо в ці місяці й тижні, всі ми відчули біль та розпач через події, які відбуваються з нашою обителлю. Нас дотепер намагаються переконати, що єдиною причиною цих подій є ставлення держави. Однак слід чесно визнати – наш дотеперішній намісник і священноначаліє в особі митрополита і Синоду крок за кроком формували сумну ситуацію, в якій ми опинилися. Замість діалогу – закритість і погрози. Замість усвідомлення необхідності правдиво, щиро і остаточно розірвати підлеглість Москві, що веде проти нас війну – туманні та половинчасті рішення і заяви, які кожен тлумачить як бажає. Замість пошуків шляхів єднання православних і примирення – розпалювання ворожнечі та протистояння.

Як член Духовного Собору Лаври я віддавна відчув особливу відповідальність за долю нашого з вами спільного дому, уділу Богородиці та обителі Преподобних Отців. В молитві та роздумах я провів чимало часу. І совість моя, і мій обов’язок лаврського постриженика спонукають мене залишитися в місці, де я складав обітниці перед Богом.
У тому, що відбувається, я бачу дію Промислу Божого і спонукання для всіх нас визнати нову канонічну реальність існування в Україні Помісної Православної Церкви, якій надано Томос про автокефалію, яка має визнання Вселенського Патріарха і Помісних Церков, яка має канонічно обраного Предстоятеля Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, Священноархімандрита Печерської Лаври. Я сам добровільно прийняв це складне, але на мою думку – єдино правильне і канонічно виправдане рішення. Блаженнійший Митрополит Епіфаній на моє прохання затвердив мене в числі братії Лаври у складі Православної Церкви України.

На мене недостойного Священноархімандрит поклав обов’язок намісника Лаври. Я усвідомлюю, що приймаю не славу, а терновий вінець і важкий хрест. Але заради смирення і спасіння душі прийшов я сюди, і тому не тікаю від хреста, а з упованням на милість Божу, заступництво Богородиці та молитви Отців Печерських приймаю його.

Дорогі отці і браття!

Закликаю вас залишитися в Лаврі в складі Помісної Православної Церкви України під омофором Блаженнійшого Митрополита Епіфанія. Готовий до спілкування з Вами та прагну разом з вами потрудитися для оновлення нашої обителі як справжнього монастиря і місця духовного оновлення для ченців та всіх вірних.

Прошу ваших святих молитов! Молитвами преподобних Отців наших Печерських Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас!”

Контекст

Нагадаємо, 10 березня “УПЦ МП” попередили, що до 29 березня включно вона має звільнити будівлі, які перебувають на балансі державного заповідника “Києво-Печерська лавра”. Як пояснив міністр культури Олександр Ткаченко, розірвання договору зумовлене висновками міжвідомчої робочої групи, яка зафіксувала порушення умов користування державним майном з боку монастиря.

Рішенню Мінкульту передувала серія обшуків СБУ в будівлях “УПЦ МП” та впровадження санкцій проти очільників “УПЦ Московського патріархату”, які підтримують церковний центр у країні-агресорі. Також президент Володимир Зеленський своїм указом призупинив громадянство 13 ієрархів та священників так званої “УПЦ МП”.

Загалом у 2022 році СБУ відкрила 52 кримінальні справи, в яких фігурують 55 священнослужителів так званої “УПЦ (МП)”, у т. ч. 14 архієреїв церкви. Майже 200 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну.

Також міністр Ткаченко заявляв, що монастирська братія (ченці) не зобов’язана покидати Лавру, але вона має зробити вибір – чи вона залишається на боці МП, чи ні, чи може перейти до помісної Православної церкви України.

Перед закінченням терміну оренди представники “УПЦ МП” вивозили майно з території Лаври.

Водночас стало відомо, що намісник митрополит Павло (Лебідь) не планує виходити з Лаври (“Паша Мерседес обіцяє своїм монахам, що влітку в Київ прийдуть російські війська”), і монастир МП подав позов до Господарського суду Києва про визнання недійсною односторонньої відмови лаврського заповідника від договору оренди.

Зранку 29 березня “УПЦ МП” скликала своїх прибічників до Лаври на молебень. При цьому віряни МП – числом близько тисячі – були агресивно налаштовані щодо журналістів, які ведуть стріми та прямі включення з Лаври.

Читайте також:
Києво-Печерська лавра буде музеєм, там відбуватимуться богослужіння, – Данілов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.