“Будемо стояти до останнього”: московська церква не планує виходити з Лаври після завершення договору оренди

Очільники так званої “Української православної церкви Московського патріархату” не мають наміру покидати територію Києво-Печерської лаври, попри те, що з 29 березня припиняється дія договору на оренду лаври “УПЦ МП”.

Про це в стрімах різних каналів із Лаври в середу заявили настоятель монастиря МП митрополит Павло (Лебідь) та голова синодального інформаційно-просвітницького відділу “УПЦ МП” митрополит Климент (Вечеря).

Крім того, церква Московського патріархату подала позов до Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” про визнання недійсною односторонньої відмови від договору, про що йдеться в ухвалі Господарського суду Києва від 24 березня.

Чоловічий монастир “УПЦ МП” (Свято-Успенська Києво-Печерська лавра) подав відповідний позов 23 березня. Суддя, який мав розглядати справу, заявив про самовідвід. Тож справу передадуть уповноваженому працівнику Господарського суду Києва для розв’язання питання про повторний автоматичний розподіл справи.

Тим часом намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) заявив, що він та духовенство “УПЦ МП” мають право залишитись і не планують покидати лавру до закінчення судового розгляду із заповідником, пише “Українська правда”.

“Закон на нашому боці. Ми залишимось у лаврі до закінчення судового розгляду. У нас довгостроковий контракт, який не можна розірвати під час воєнного часу. Нам запропонували “компроміс”: виїжджають з Лаври блаженніший Онуфрій (глава “УПЦ МП – “Н”), семінарія і я. Я сказав, що з хреста не сходять, з хреста знімають. Ми не потребуємо таких “компромісів”, – сказав митрополит Павло, відомий своєю проросійською позицією та ознаками незаконного збагачення.

“Ми будемо стояти до останнього”, – сказав Павло у черговому відеозверненні.

Керівник синодального інформаційно-просвітницького відділу “УПЦ МП” митрополит Климент “(Вечеря) також заявив, що питання розірвання договору заповідника “Києво-Печерська лавра” з їхньою церквою має регулюватися у судовому порядку, і наразі “УПЦ МП” не має жодного юридичного обґрунтування для того, щоб залишати обитель.

Климент вважає, що комісія, яка має розпочати процес прийому передачі приміщень на території Лаври, 30 березня нічого не зможе вдіяти.

“Для роботи комісії має бути відповідне рішення суду, на даний момент його немає, а це означає, що юридичних підстав для роботи комісії теж немає”, – заявив Климент проросійським медіа.

Контекст

Нагадаємо, 10 березня “УПЦ МП” попередили, що до 29 березня включно вона має звільнити будівлі, які перебувають на балансі державного заповідника “Києво-Печерська лавра”. Як пояснив міністр культури Олександр Ткаченко, розірвання договору зумовлене висновками міжвідомчої робочої групи, яка зафіксувала порушення умов користування державним майном з боку монастиря.

Рішенню Мінкульту передувала серія обшуків СБУ в будівлях “УПЦ МП” та впровадження санкцій проти очільників “УПЦ Московського патріархату”, які підтримують церковний центр у країні-агресорі. Також президент Володимир Зеленський своїм указом призупинив громадянство 13 ієрархів та священників так званої “УПЦ МП”.

Загалом у 2022 році СБУ відкрила 52 кримінальні справи, в яких фігурують 55 священнослужителів так званої “УПЦ (МП)”, у т. ч. 14 архієреїв церкви. Майже 200 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну.

Також міністр Ткаченко заявляв, що монастирська братія (ченці) не зобов’язана покидати Лавру, але вона має зробити вибір, чи вона залишається на боці МП, чи ні, чи може перейти до помісної Православної церкви України.

Перед закінченням терміну оренди представники “УПЦ МП” вивозили майно з території Лаври.

Водночас стало відомо, що намісник не планує виходити з Лаври (“Паша Мерседес обіцяє своїм монахам, що влітку в Київ прийдуть російські війська”).

Зранку 29 березня “УПЦ МП” скликала своїх прибічників до Лаври на молебень. При цьому віряни МП агресивно налаштовані щодо журналістів, які ведуть стріми та прямі включення з Лаври.

Читайте також:
Києво-Печерська лавра буде музеєм, там відбуватимуться богослужіння, – Данілов

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна