“Храми УПЦ МП повні, до ПЦУ ніхто не ходить”: колишня голова Держслужби з етнополітики відкрито пропагує московську церкву

Олена Богдан понад два з половиною роки очолювала профільне державне відомство, яке опікується питаннями релігій. Після звільнення у грудні торік вона влаштувалася працювати на медіаресурс, що належить т.зв. “УПЦ Московського патріархату”

автор: Максим Омельченко

Олена Богдан (колишня Богданова), звільнена в грудні 2022 року з посади голови Державної служби з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС), нині відкрито пропагує Українську православну церкву Московського патріархату, працюючи на медіаресурсі, що належить УПЦ МП. На це звернув увагу релігієзнавець, речник Генерального штабу та 112-ї київської окремої бригади ТрО ЗСУ Андрій Ковальов.

“Аж якось не віриться, що Олена Богдан ще донедавна була українською державною топ-чиновницею. Вона обіймала посаду фактично “міністра релігії України”, тобто очолювала Державну службу з питань етнополітики та свободи совісті. Також багато років пані Олена Богдан обіймала посади у різноманітних громадських організаціях, які працювали за кошти грантів від різноманітних закордонних фондів, а також викладала у київських вузах. Себе сама пані Богдан називає “соціологинею”, – розповів Ковальов у Facebook.

Релігієзнавець нагадав, що Олену Богдан призначили на посаду у березні 2020 року попри те, що вона до того тричі програвала конкурс.

На чолі ДЕСС чиновниця запам’яталась упередженим ставленням до канонічної Православної церкви України та спробами заблокувати переходи парафій УПЦ МП до складу ПЦУ. При цьому зв’язки з Московським патріархатом Олена Богдан публічно заперечувала.

“У різноманітних інтерв’ю пані Богдан розхвалювала ділків російської православної церкви в Україні і стверджувала що московський патріархат – це “найчисельніша релігійна конфесія в Україні”. Пані Богдан настільки відверто та вірно служила інтересам церкви окупантам Україні, що одного разу особисто приїхала зривати збори Михайлівської громади, яка голосувала за вихід з Московського патріархату і перехід до ПЦУ у Білогородці (Бучанський район Київської області – Авт.). Уявіть, що пізніше у пані Богдан навіть з’явилася власна сторінка у головній газеті Московського патріархату – “Церковная газєта”, яка розповсюджувалась централізовано у всіх парафіях МП”, – нагадав Андрій Ковальов.

6 грудня 2022 року Кабінет Міністрів звільнив Олену Богдан з посади. 19 грудня ДЕСС очолив відомий український релігієзнавець, доктор філософських наук Віктор Єленський. Колишня ж чиновниця у березні цього року почала публікуватися на медіаресурсі УПЦ МП “Діалог тут”.

“Нещодавно пані Олена Богдан відкрила в собі новий талант. Вона стала пропагандисткою за гроші Московського патріархату і почала писати брудні пасквілі, які видає за глибокі релігієзнавчі та журналістські розслідування для нової російської помийки під назвою “Діалог тут”. “Діалог тут” – це “Страна.юа” московського патріархату в Україні.

За дивним збігом обставин фінансує “Діалог тут” горезвісний українофоб у рясі, громадянин України Максим Черепанов – він же називає себе “архієпископом Іоною” та “єпископом обухівським” – відомий ділок Московського патріархату в Україні. Саме той “єпископ” РПЦ, який 9 травня 2015 року під час урочистого засідання Верховної Ради України не встав під час зачитування імен Героїв України загиблих у війні з Росією”, – нагадує Ковальов.

“Адмініструє цю пропагандистську помийку команда адептів РПЦ на чолі з Юлією Комінко – досвідченою псевдожурналісткою і пропагандисткою, яка давно і серйозно працює за гроші Московського патріархату. Базується ця редакція в Іонинському монастирі МП в Ботанічному саду на Звіринці у Києві”, – зазначає Ковальов.

Наразі ексчиновниця опублікувала дві статті, у яких виступила із засудженням нібито “гонінь” на Московський патріархат з боку української влади. Крім того, Богдан намагалася принизити клір і вірян Православної церкви України.

У першому матеріалі йдеться про ситуацію навколо Києво-Печерської лаври, у другому – Олена Богдан виклала своє бачення скандалу у Білогородці, де вона, будучи головою ДЕСС, агітувала вірян не переходити з УПЦ МП до ПЦУ.

“Ця стаття – класична пропагандистська агітка, де Богдан перевертає всю дійсність з ніг на голову. У найкращих традиціях російської пропаганди: бреше й очі не мружить, зображає ділків Московського патріархату мало не героями, які врятували Київщину від наступу російської армії, і тут же зображає їх жертвами гоніння, а місцеву церковну громаду, яка будувала храм у центрі села – показує якимись сторонніми людьми.

Олена Богдан, яка довго виправдовувалася, що немає ніяких зв’язків з Московським патріархатом, аж напрочуд детально знає про життя адептів РПЦ у Білогородці. Далі обов’язковий для подібних московських пасквілів – наїзд на духовенство Православної церкви України, а на завершення улюблений фінт вухами від російських церковних пропагандистів – “храми РПЦ – повні, а до ПЦУ – ніхто не ходить”, – переповідає Андрій Ковальов.

Релігієзнавець та військовик закликав Службу безпеки України відреагувати на діяльність пропагандистів УПЦ МП, які відкрито розпалюють релігійну ворожнечу в інтересах Російської Федерації.




“Однозначно, що СБУ має дати оцінку пропагандистам та інформаційним диверсантам. Пані Богдан ще має відповісти за свою підривну діяльність на державній посаді, але тепер вирішила напрацьовувати на статтю про розпалювання релігійної ворожнечі”, – зазначив Ковальов.

“Закликаю українських правоохоронців і спецслужби прикрити російські церковні помийки (…). Рішення щодо боротьби з п’ятою колоною кремля не можуть бути половинчастими. Не зупиняйтеся на громадянинові Петрові Лебеді, який називає себе “митрополитом Павлом“. Тут на черзі на санкції і розслідування не менш небезпечний агент ФСБ у рясі – громадянин Максим Черепанов, він вже “архієпископ Іона”, – додав релігієзнавець.

Андрій Ковальов наголошує: “Всі причетні до диверсійних дій на території Києво-Печерської лаври повинні бути свідомі, що вчиняють злочин. Ні ряси, ні звання і сани не є індульгенцією проти злочинів, які вчиняють ділки і адепти Московського патріархату в Україні”.

Читайте також:
Комісію Мінкультури знову не пустили в Києво-Печерську лавру


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.