Суд відправив екснамісника Лаври Павла під цілодобовий домашній арешт

доповнено

Шевченківський райсуд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт колишнього намісника Києво-Печерської лаври від “УПЦ МП” митрополита Павла (Петра Лебедя) терміном до 30 травня, з умовою носіння електронного браслета.

Про це ввечері в суботу, 1 квітня, повідомляє “Українська правда” із зали суду.

Таким чином, суд задовольнив клопотання слідчих СБУ та Київської обласної прокуратури.

За даними слідства, з початку повномасштабної війни РФ проти України Павло виправдовував збройну агресію під час спілкування з вірянами та негативно висловлювався проти ПЦУ, що могло спричинити агресивне ставлення до них (розпалював міжконфесійну ворожнечу).

У клопотанні сторони обвинувачення йшлося про дві події: за даними слідства, в травні 2022 року під час телефонної розмови з Тамарою Федюк митрополит Павло висловлював репліки, які виправдовують агресію РФ, а також він записав відеозвернення до вірян УПЦ МП, в якому принижував помісну Православну церкву України, повчав “бути розумними та не виконувати вказівки “безумных мучителей””.

Цього дня СБУ оприлюднила відповідні аудіозаписи розмов Павла.

Прокурори наголошували на ризиках втечі підозрюваного, тиску на свідків, знищення або спотворення речових доказів.

Адвокати заперечували проти задоволення клопотання та просили обрати більш м’який запобіжний захід — особисте зобов’язання.

“У суспільстві йде війна між релігійними організаціями. Церква відокремлена від держави, і вона не має вмішуватися”, — заявляв адвокат підозрюваного протоієрей МП Микита Чекман, наполягаючи, що підозра й ризики є необґрунтованими.

Сам єпископ УПЦ МП назвав підозру “політичною” та заявив, що “завжди був проти агресії”.

Також Лебідь просив надати йому копію записів, на які посилається слідство і просив допитати потерпілих Романчука та Клоса, які, за його словами є представниками ПЦУ, налаштовані проти нього і яких він не знає.

У суді Павло заявляв, що йому “погрожували повісити та вбити”.

На запитання про те, чи це його голос на опублікованих СБУ записах, він зазначив: “Можливо, щось в шутку й казав таке”.

Також під час судового засідання виникло питання щодо місця проживання Павла. Він просив у разі обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту залишити його в Лаврі, де він нібито мешкає 29 років. Однак прокурори зазначили, що прописаний він за іншою адресою, а Лавра належить державі.

Суд відправив його під цілодобовий домашній арешт за адресою по вулиці Молодіжна у Воронькові на Київщині.

Як пише “Суспільне”, прокурор просив для митрополита цілодобовий домашній арешт на 60 днів у селі під Києвом. Обвинувачення вважає, що Павло Лебідь може переховуватись, впливати на свідків, повторювати злочини, які скоював.

При цьому митрополит поскаржився, що в будинку, де йому призначено відбувати “ссилку” (“заслання”) “немає на чому спати, немає тепла, світла, немає кружки, ложки”.

“Це невеличка хата, я її продавав – ніхто не купив. Я звідти все роздав, були ліжка, пральні машинки, холодильник, чотири ікони забрав”, – каже Павло.

Також він не давав надіти собі на ногу електронний браслет у залі суду, пояснюючи це тим, що здоров’я не дозволяє.

Зрештою, після замірів ноги браслет митрополитові таки наділи. Він побідкався, що “може бути судорога”, і зауважив, що “благословляв усіх президентів на вибори, молився – а тут таке”.

Як відомо, митрополит Павло має розкішний маєток. Підозру СБУ він отримував у шарфі Louis Vuitton за 16 тис грн, а на суді сидів у годиннику Patek Philippe за 35 тис. доларів.

Читайте також:
“Візьму палку і поб’ю фотоапарати”: Паша “Мерседес” погрожував журналістам у Лаврі. ВІДЕО

Контекст

31 грудня 2022 року закінчився термін угоди про оренду Успенського та Трапезного соборів Києво-Печерської лаври філією Російської православної церкви в Україні – “УПЦ МП”. 7 березня у Свято-Успенському соборі відбулася перша служба помісної Православної церкви України.

10 березня 2023 року “УПЦ Московського патріархату” попередили, що до 29 березня включно вона має звільнити всі будівлі, які перебувають на балансі державного заповідника “Києво-Печерська лавра” (так звану Нижню лавру). Як пояснив міністр культури Олександр Ткаченко, розірвання договору зумовлене висновками міжвідомчої робочої групи, яка зафіксувала порушення умов користування державним майном з боку монастиря.

Рішенню Мінкульту передувала серія обшуків СБУ в будівлях “УПЦ МП” та впровадження санкцій проти очільників “УПЦ Московського патріархату”, які підтримують церковний центр у країні-агресорі.

В СБУ нагадали, що у 2022 році Служба розпочала комплексні контррозвідувальні та безпекові заходи (понад 40) у церковному середовищі “УПЦ МП”, які відбувалися для припинення деструктивної діяльності проросійськи налаштованого духовенства. У результаті заходів, проведених СБУ, порушено 61 кримінальне провадження стосовно 61 священнослужителя. Загалом суди вже винесли сім вироків стосовно окремих кліриків, які стали на бік ворога, у т.ч. двох із них було використано в обміні на наших військовослужбовців.
За матеріалами спецслужби запроваджено санкції стосовно 17 функціонерів “УПЦ МП”, а майже 250 клірикам РПЦ заборонено в’їзд в Україну.
Також припинено громадянство України 19 священнослужителям “УПЦ МП” – громадянам країни-агресора, ініційовано примусове повернення до країни походження клірикам церкви – двом громадянам РФ.

Міністр Ткаченко заявляв, що монастирська братія (ченці) не зобов’язана покидати Лавру, але вона має зробити вибір – чи вона залишається на боці МП, чи ні, чи може перейти до помісної ПЦУ.

Перед закінченням терміну оренди представники “УПЦ МП” вивозили майно з території Лаври. На виїзді машини перевіряла поліція.

Водночас стало відомо, що відомий своїми розкішними статками намісник Лаври митрополит Павло (Лебідь) не планує виходити з Лаври (“Паша Мерседес обіцяє своїм монахам, що влітку в Київ прийдуть російські війська”), і монастир МП подав позов до Господарського суду Києва про визнання недійсною односторонньої відмови лаврського заповідника від договору оренди. 30 березня Госпсуд відмовив у цьому позові.

Зранку 29 березня “УПЦ МП” скликала своїх прибічників до Лаври на молебень. 30 і 31 березня агресивні віряни не пустили до Лаври комісію Міністерства культури, яка має займатися прийманням-передачею державного майна заповідника “Києво-Печерська лавра”. Зрештою функціонери МП на чолі з Павлом залишилися в Лаврі після закінчення терміну оренди.

При цьому 30 березня Кабінет Міністрів України визнав таким, що втратило чинність, розпорядження уряду про передачу в безоплатне користування Києво-Печерській лаврі “УПЦ МП” будівель і споруд. Ті у відповідь заявили, що монастир подасть нові позови до суду.

1 квітня СБУ провела у Павла (Лебедя) обшуки та оприлюднила “прослушку” його розмов із виправданнями агресії РФ.

На підставі зібраних доказів гр. Лебедю повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Шевченківський райсуд Києва відправив Лебедя під цілодобовий домашній арешт.

29 березня виконувачем обов’язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври в структурі помісної Православної церкви України став архімандрит Авраамій (Лотиш), який досі був в “УПЦ МП”. Таким чином Аврамій як представник “проукраїнського крила” Лаври перейшов до ПЦУ, щоб залишитися в Лаврі у структурі помісної церкви з Томосом.

Читайте також:
Уряд скасував рішення часів Януковича про безоплатне користування “УПЦ МП” Лаврою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна