Посол розповів про стан командирів з “Азовсталі”, інтернованих у Туреччині

Звільнені з російського полону за екстракцією командири підрозділів Сил оборони України, які воювали на заводі “Азовсталь” у Маріуполі, залишаються в Туреччині. Вони перебувають у зручних, комфортних умовах і чекають прибуття своїх родин на Новий рік.

Про це розповів у коментарі “Радіо Свобода” посол України в Туреччині Василь Боднар.

За його словами, військові забезпечені медикаментами, харчуванням і спортивними тренажерами, і наразі їхній стан покращився.

“Обмежено пересування і вільний доступ до комунікацій із зовнішнім світом. Це насамперед пов’язано із питаннями безпеки, оскільки є інформація про загрозу їх фізичного знищення. І друге – це умови подальших обмінів, оскільки багато наших героїв перебувають у російських застінках, і нам потрібно проводити роботу з їх звільнення”, – сказав Боднар.

Також дипломат зауважив, що при нагоді захисники “Азовсталі” з’являться перед камерами й покажуть відмінність між тим, як вони виглядали на момент звільнення з полону, і як тепер.

Передісторія

Нагадаємо, в межах великого обміну полоненими, що відбувся ввечері 21 вересня, Україна повернула з російського полону загалом 215 людей, серед яких – 205 захисників Маріуполя та “Азовсталі”, включно з п’ятьма командирами, та 10 іноземців.
200 осіб були передані Україні з території Білорусі на Чернігівщині, 10 іноземців полетіли до Саудівської Аравії, п’ять командирів – інтерновані в Туреччину.

Президент Володимир Зеленський розповів: “Україна домовилася з Туреччиною, я говорив з президентом Ердоганом, що п’ятеро наших командирів, які звільняють з полону, перебуватимуть у повній безпеці в комфортних умовах і під особистою протекцією президента Туреччини на час до кінця війни. Але ми забезпечимо їхнім родинам можливість із ними бачитися”.

Захисники “Азовсталі” ще з квітня, перебуваючи в оточенні на заводі в Маріуполі, зверталися до світу з проханням про ексфільтрацію на територію третьої держави. Втім, тоді процедуру ексфільтрації до захисників “Азовсталі” задіяно так і не було.

Після 21 вересня “азовці” визнали, що за домовленістю задіяно відкладену екстракцію.

3 жовтня з визволеними командирами в Туреччині вперше зустрілися їхні рідні.

Перед тим президент Володимир Зеленський надав чотирьом командирам звання Герой України. Найвищу нагороду отримали майор НГУ Святослав Паламар із позивним “Калина” – заступник командира полку “Азов”, майор НГУ Олег Хоменко з “Азову”, командир 12-ї бригади Нацгвардії полковник Денис Шлега та в. о. командира 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ майор Сергій Волинський “Волина”.

На початку грудня стало відомо, що влада працює над тим, щоб звільнені з полону командири з “Азовсталі” могли зустрітися зі своїми рідними до різдвяно-новорічних свят.

Процедура ексфільтрації (екстракції) – це тактичний прийом, заснований на процесі негайного виведення військових (цивільних, підрозділу тощо) з місця ведення бойових дій у безпечну зону, коли ситуація має всі загрозливі ознаки втрати контролю й може призвести до знищення особового складу. При цьому за умовами ексфільтрації виведений підрозділ чи підрозділи зобов’язуються не брати участі у бойових діях до завершення війни.

Читайте також:
Омбудсмен розповів про умови перебування командирів з “Азовсталі” в Туреччині

Дружина “Редіса” Катерина Прокопенко:
Теракт в Оленівці – це кров на руках тих організацій, які виступали гарантами для захисників “Азовсталі”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна