РосЗМІ поширили фейк про “невдалу диверсію ЗСУ” на хімзаводі в Горлівці

доповнено

Російські та сепаратистські медіа поширюють фейкову інформацію про нібито спробу диверсії на хімічному підприємстві в окупованій Горлівці на Донеччині у виконанні українських військ.

Як передає “Новинарня“, у п’ятницю, 18 лютого, про це зокрема повідомило російське урядове інформагентство ТАСС.

У стрічці ТАСС о 14:00 з’явилося повідомлення про те, буцімто “при спробі проникнення в ДНР диверсійних груп ЗСУ були вбиті двоє чоловіків із їхнього складу”. При цьому представники угруповання “ДНР” заявили про “запобігання підриву ємності з хлором на очисних спорудах у районі Горлівки”, “була спроба підірвати ємність для зберігання аміаку на заводі “Стирол” у Горлівці”.

Для повноти картинки “диверсії” російська пропаганда застосувала вже звичний прийом – вказала, нібито диверсанти, які проривалися до хімоб’єктів на території ОРДО, говорили польською мовою.

У телеграмі поширюють навіть відео нібито з бою “ДРГ”, буцімто зняте на камеру Go-Pro.

Також ТАСС з посиланням на ватажка “ДНР” Дениса Пушиліна повідомив про евакуацію населення з ОРДО до Ростовської області Росії.

Пушилін на цьому тлі заявив про нібито наказ президента Зеленського для ЗСУ перейти в наступ на ОРДЛО.

Спростування

У пресцентрі командування ООС не підтверджують наявність втрат з українського боку станом на 14:00 18 лютого.

“Слід зазначити, що противник продовжує свої пропагандистські методи ведення інформаційної війни з метою звинувачення Збройних Сил України в обстрілах цивільного населення, приховуючи цим власні підступні дії”, – заявили в штабі ООС.

Командування операції Об’єднаних сил офіційно повідомило, що підрозділи ОС “неухильно дотримуються Мінських домовленостей та норм міжнародного гуманітарного права. Відтак заяви про нібито обстріли населених пунктів з боку Збройних Сил України є відвертою брехнею та провокацією, відповідальність за яку несе країна-окупант”.

У штабі ООС у зведенні станом на 14:00 заявили про 45 порушень режиму припинення вогню (обстрілів) з початку доби, 34 з яких – із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

“Українські захисники відкривали вогонь у відповідь для припинення активності противника лише в разі загрози життю військовослужбовців.
Весь цинізм ситуації полягає в тому, що противник веде артилерійський вогонь з населених пунктів та розміщує свої артилерійські системи поблизу житлових будинків”, – наголосили в пресцентрі командування операції Об’єднаних сил.

Інформація про буцімто підготовку евакуації населення прифронтових зон ОРДО (у зв’язку з очікуваним наступом українських військ) сепаратистські канали й медіа поширювали ще 17 лютого – після того, як окупаційні війська почали масовані обстріли по всій лінії фронту.

Збройні сили України завчасно виявили цю дезінформацію, заперечивши існування намірів іти в наступ на Донбасі. Спеціальну заяву з цього приводу ввечері 17 лютого оприлюднив головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний.

Передумови

Нагадаємо, що 17 лютого американське видання Washington Post з посиланням на розвіддані й чотирьох чиновників поширило інформацію про те, що Росія може для провокації здійснити хімічну атаку “під чужим прапором”. Ішлося про те, що росіяни можуть застосувати хімічну речовину проти мирних жителів, а потім використають трупи, “щоб створити враження, що українці отруїли газом і вбили мирних жителів”. Один із співрозмовників сказав, що вина може бути покладена і на американців.

Також західні розвідки неодноразово попереджали, що Росія готує спецоперацію на Донбасі під чужим прапором.

Варто наголосити, що наприкінці грудня 2021 року не США, а Головне управління розвідки МО України офіційно попереджало про ймовірність теракту з використанням хімічної зброї на Донбасі, який можуть влаштувати окупанти задля провокації і звинувачення українських військ.

Тоді ж міністр оборони Росії Сергій Шойгу на засіданні колегії МО РФ за участю президента Путіна заявив, що на території Донецької області діють  американські приватні військові кампанії, котрі готують провокації за допомогою “хімічних компонентів”.

Речники міністерства оборони США та Держдепу спростували дезінформацію, поширену Шойгу, про нібито підготовку Україною таких провокацій.
Міністерство закордонних справ України також категорично відкидало інсинуації держави-агресора про хімічні речовини. “Росія продовжує створювати інформаційне прикриття для можливих подальших провокацій її військ на українській території”, – заявляв 22 грудня речник МЗС Олег Ніколенко.

15 січня ГУР МОУ заявляло, що на концерні “Стирол” (підконтрольний бойовикам) стався витік небезпечних хімічних речовин, що може призвести до екологічної катастрофи і стати для Росії приводом для подальшого вторгнення в Україну.

Читайте також:
Російські окупанти обстріляли дитсадок у Станиці Луганській і вже плодять фейки. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна