Кулеба заявив, що рішення про вторгнення РФ в Україну лежить в Кремлі “на столі”

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Росія розглядає можливість вторгнення в Україну, хоча свідчень про те, що таке рішення вже ухвалене, наразі немає.

Про це інформує пресслужба МЗС із посиланням на інтерв’ю Кулеби латиському порталу новин “Delfi”.

“Безумовно, Росія розглядає вторгнення у якості однієї з альтернатив. Немає свідчень, що рішення про її реалізацію вже ухвалене в Москві, але такий варіант перебуває у них “на столі””.

За словами міністра, якщо дивитися на дії Росії комплексно, “в більш широкому контексті”, то “ситуація виглядає дуже похмуро”.

Він пояснив, що, по-перше, є потужна російська військова присутність вздовж українського кордону.

По-друге, наразі ТКГ заблокована, Нормандський формат нормально не функціонує, оскільки Росія відмовляється проводити його саміт чи міністерську зустріч.

По-третє, Росія не допускає Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні на непідконтрольну Києву територію.

По-четверте, є ситуація в Білорусі, яка стає джерелом нестабільності і загрози для сусідів. Для України це означає значне розтягування ресурсів для захисту кордону з Білоруссю, відволікання сили і уваги.

Ще одним елементом є газова криза, тиск Росії на енергоринок і зусилля щодо завершення сертифікації газопроводу “Північний потік-2”.

Кулеба зазначив, що сьогодні Україна та її партнери працюють над тим, щоб знеохотити Росію від вибору на користь вторгнення. Глава МЗС переконаний, що цього можна досягти “лише потужною політикою стримування”.

Читайте також:
У Радбезі РФ заговорили про “ризик провокацій” з боку України на кордоні

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці жовтня американські ЗМІ, зокрема The Washington Post i Politico, оприлюднили дані, що свідчать про концентрацію Росією військ та військової техніки біля кордонів з Україною. Крім того, супутникові знімки, зроблені Maxar Technologies, продемонстрували накопичення російських військ та озброєнь біля міста Єльня у Смоленській області.
Цю інформацію спершу заперечили в ГУР Міноборони та РНБО України, зазначивши, що це “свідома дезінформація”. Українські силовики дали зрозуміти, що йдеться про звичну присутність російських військ неподалік кордонів України.
При цьому 6 жовтня речник Пентагону офіційно підтвердив “незвичайну” концентрацію військ РФ біля кордону України.
Речник Кремля Дмитро Пєсков називав “безпідставним нагнітанням напруженості” інформацію у західних ЗМІ про “плани РФ щодо вторгнення на територію України” та заявляв, що це “внутрішня справа Росії”.
Міністр оборони України Олексій Резніков у США 19 листопада заявив, що не вірить у “великий наступ Росії”.
Однак 21 листопада вийшло інтерв’ю начальник ГУР МОУ Кирила Буданова, який наголосив, що Росія сконцентрувала понад 92 тисячі військовослужбовців біля кордонів з Україною, а масштабне вторгнення з трьох напрямків готується на січень-лютий 2022 року.

Концентрація військ РФ біля північного і східного кордонів України з політичною метою спостерігалася також навесні 2021 року.

Читайте також:
“Ми не знаємо, якими є наміри Росії біля кордонів України”, – Блінкен

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна