Справа про катастрофу Ан-26: Венедіктова звинуватила екскомандувача ПС у відтягуванні суду, адвокат відповів

У день роковин катастрофи літака Ан-26 ПС ЗСУ генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що кримінальне провадження з цього приводу готове до передачі в суд, але захист екскомандувача Повітряних сил Дроздова затягує цей процес.

Про це Венедіктова написала 25 вересня у фейсбуці.

“Ще 5 травня ми надали доступ сторонам до зібраних матеріалів. Завершили ознайомлення з ними поки всі постраждалі та їх представники, четверо підозрюваних і їхні захисники, один підозрюваний і його захисник знаходяться на завершальному етапі ознайомлення. 20 вересня слідчий суддя залишив без задоволення скаргу захисника екс-командувача Повітряних сил ЗСУ на повідомлення про підозру. Тому тільки через неналежну процесуальну поведінку підозрюваного обвинувальний акт ще не направлений до суду”, – розповіла Венедіктова.

За її словами, ОГП докладає всіх зусиль, щоб перед законом відповіли всі причетні до системних порушень, які призвели до трагедії.

“Встановлення справедливості та належні висновки всіх відповідальних за безпеку польотів, щоб не допустити таких катастроф – все, що ми повинні зробити в пам’ять про тих, хто полетів на Ан-26 у вічність 25 вересня 2020”, – підсумувала генпрокурорка.

У свою чергу адвокат Ростислав Кравець заявив, що його підзахисний, колишній командувач Повітряних Сил ЗСУ Сергій Дроздов ознайомився із 30 з 60 томів справи про катастрофу Ан-26, а Венедіктову ввели в оману. Про це Кравець сказав у коментарі виданню “Ліга“.

“На мій погляд, це (заява Венедіктової 25 вересня) трохи перекручування. Можу сказати, що один із захисників повністю ознайомився з усіма матеріалами справи. Інші захисники та безпосередньо сам Дроздов ознайомилися з приблизно 30 томами з 60”, – зазначив адвокат.

Кравець визнав, що Дроздов не приїжджав в ДБР за матеріалами, але фактично ознайомився з половиною томів.

“Він приїде, розпишеться за всі томи. ДБР це все відомо. Тому йде зловживання фактами та спроба, я вважаю, тиснути на суд – щоб створити уявлення, що ніхто ні з чим не знайомиться”, – сказав захисник.

“Вона сама (Венедіктова) не є прокурором у цій справі. ДБР вводить в оману, щоб ніхто не говорив, що вона набрехала. Як їй доповіли, так вона і сказала”, – вважає Кравець.

Він додав, що суд відхилив перше клопотання про продовження строків ознайомлення з матеріалами, друге перебуває на розгляді, “а ми в цей час вивчаємо матеріали”.

Читайте також:
На Харківщині вшанували пам’ять загиблих у катастрофі Ан-26 рік тому. ФОТО

Як повідомляла “Новинарня”, 25 вересня 2020 року поруч з аеродромом під Чугуєвом у Харківській області під час тренувальних польотів зазнав катастрофи військовий літак Ан-26Ш, на борту якого перебували 27 осіб – військові льотчики й курсанти Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. Вижив тільки один курсант – В’ячеслав Золочевський.
Ще одного курсанта, який вибрався з літака та отримав опіки близько 90% поверхні тіла, намагалися врятувати медики опікового центру в Харкові. Проте вранці 26 вересня він помер.
18 грудня 2020 року Державне бюро розслідувань вручило підозри у справі про катастрофу Ан-26. Командувачу Повітряних сил ЗСУ Сергію Дроздову оголосили підозру у службовому недбальстві, колишньому командиру військової частини А-4104 полковнику В’ячеславу Глазунову та керівнику польотів військової частини підполковнику Олександру Жуку – в порушенні правил польотів.
6 травня 2021 року в Офісі генпрокурора заявили про завершення розслідування катастрофи. Загалом шістьох осіб підозрюють у незабезпеченні безпеки польотів на ввірених їм напрямках, порушенні правил підготовки та проведення польотів, а також недбалому ставленні до військової служби (ст. 416, ч. 3 ст. 425 КК України).
13 травня в ДБР заявили, що причинами падіння літака стали службова недбалість, прагнення зекономити пальне і заощадити час.

Сергія Дроздова звільнили з посади командувача ПС ЗСУ 9 серпня 2021 року.

Читайте також:
Катастрофа АН-26Ш на Харківщині: авіабригада почала збір коштів на встановлення меморіалу загиблим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна