Розслідування авіакатастрофи АН-26 під Чугуєвом завершене, – ОГП

 

Досудове розслідування у справі щодо авіакатастрофи літака АН-26 біля Чугуєва на Харківщині, унаслідок якої загинуло 26 військових, завершено.

Про це повідомила пресслужба офіс генпрокурора в четвер, 6 травня.

У справі підозрюють шістьох осіб – командувача Повітряних сил ЗСУ, колишнього командира військової частини А4104 і двох його заступників, колишнього керівника польотами на аеродромі “Чугуїв” та тодішнього виконувача обов’язків начальника Харківського національного університету Повітряних сил ім. Івана Кожедуба.

“Військові службові особи допустили неналежну підготовку та затвердження документів щодо умов експлуатації повітряного судна з не передбаченим Керівництвом з льотної експлуатації зльотом з “конвеєра” та щодо порядку здійснення льотної підготовки курсантів”, – йдеться в повідомленні.

Також, за даними слідства, військові неналежно контролювали рівень підготовки пілотів-інструкторів, навчальний процес та дотримання заходів безпеки.

Читайте також:
Катастрофа Ан-26: трьох нових підозрюваних відправили під нічний домашній арешт

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 вересня 2020 року, близько 20:45, при виконанні планового навчального польоту  біля міста Чугуїв під час заходу на посадку сталася катастрофа літака Ан-26Ш зі складу навчальної авіаційної бригади Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. На борту перебували сім членів екіпажу, включно з офіцерами, та 20 курсантів ХНУПС.

Літак розбився поруч із автодорогою та загорівся, 26 людей загинули.

При цьому двоє курсантів встигли вибратися з охопленого полум’ям літака. Одного з них – В’ячеслава Золочевського – у стані середньої тяжкості доправили у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Харків). Загрози його життю не було.

Другого курсанта, який отримав опіки близько 90% поверхні тіла, намагалися врятувати медики опікового центру Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. Проте вранці 26 вересня він помер.

Державну комісію з розслідування причин катастрофи очолив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський, заступник голови – міністр оборони Андрій Таран.

За фактом падіння літака ДБР розпочало кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу й тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

18 грудня 2020 року Державне бюро розслідувань вручило підозри у справі про катастрофу Ан-26. Командувачу Повітряних сил ЗСУ Дроздову оголосили підозру у службовому недбальстві. Колишньому командиру військової частини А-4104 полковнику В’ячеславу Глазунову та керівнику польотів військової частини підполковнику Олександру Жукові – у порушенні правил польотів.

Читайте також:
Підозри за катастрофу Ан-26: генерал Кривонос підтримав командувача ПС Дроздова

“Вішають ярлики”: командувач ПС прокоментував підозру у справі про авіакатастрофу під Чугуєвом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна