Підозри за катастрофу Ан-26: генерал Кривонос підтримав командувача ПС Дроздова

 

Заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони генерал-майор Сергій Кривонос виступив на підтримку командувача Повітряних сил ЗСУ генерал-полковника Сергія Дроздова щодо оголошення тому підозри в справі катастрофи борту Ан-26 у вересні на Харківщині.

Відповідний допис Кривонос розмістив на сторінці у фейсбуці в понеділок, 21 грудня.

“Командирів таких, як Дроздов, не так багато в наших Збройних силах. Розумію, скільки негативу може піти на мене після мого допису, але між тим – з генерал-полковником Дроздовим, я б в розвідку пішов би ще не раз. А суд напевно має приймати рішення, враховуючи всі фактори”, – написав Кривонос.

Кривонос написав, що сьогодні Дроздова викликали в ДБР, а незабаром Печерський райсуд обиратиме йому запобіжний захід.

“Чи має цивільний суд компетенції здійснювати судочинство над військовим або ДБР розслідувати? У розвинутих країнах та країнах НАТО для цього існує система військової юстиції… На жаль, військове керівництво у більшості є заручником ситуації, коли негативні чинники бездіяльності їх попередників роблять винними тих, хто зараз на посадах”, – заявив Кривонос.

Він нагадав, що на початку 90-х років Україна мала потужну систему військово-повітряних сил, яка “налічувала тисячі літаків, велику мережу аеродромів, сотні дивізіонів протиповітряної оборони”, що були на бойовому чергуванні щодо охорони повітряного простору.

“В результаті недержавницького підходу до безпеки України на початок російсько-української війни все, що було в наявності у ВПС можна було перерахувати на пальцях. Тому, на мою думку, питання полягає у більш ширшому підході пошуку винних. Треба ж не просто призначити винних, але і знайти тих, хто своєю бездіяльністю привів до того, що сталося”, – висловився заступник секретаря Радбезу.

Кривонос також пригадав, як летів у травні 2014 року разом з Дроздовим  на вже оточений аеродром в Краматорську.

“Чи всі керівники були готові особисто оцінювати ситуацію у оточенні? Ні, не всі. А він прилетів, щоб чітко побачити реальний стан справ. Повірте, таке особисте рішення генерала дорогого вартує. Знаю, як він переживав за кожного пілота і за кожне завдання, яке вони виконували”, – резюмував Кривонос.

Нагадаємо, що 18 грудня Державне бюро розслідувань оголосило підозри у справі щодо катастрофи військового літака Ан-26 на Харківщині, яка сталася 25 вересня.

Читайте також:
“Вішають ярлики”: командувач ПС прокоментував підозру у справі про авіакатастрофу під Чугуєвом

Уруський назвав шість факторів, які спричинили катастрофу Ан-26

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 вересня 2020 року, близько 20:45, при виконанні планового навчального польоту  біля міста Чугуїв під час заходу на посадку сталася катастрофа літака Ан-26Ш зі складу навчальної авіаційної бригади Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. На борту перебували сім членів екіпажу, включно з офіцерами, та 20 курсантів ХНУПС.

Літак розбився поруч з автодорогою та загорівся, 26 людей загинули.

При цьому двоє курсантів встигли вибратися з палаючого літака. Одного з них – В’ячеслава Золочевського – у стані середньої тяжкості доправили у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Харків). Загрози його життю немає, він одужує.

Другого курсанта, який отримав опіки близько 90% поверхні тіла, намагалися врятувати медики опікового центру Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. Проте вранці 26 вересня він помер.

Державну комісію з розслідування причин катастрофи очолив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський, заступник голови – міністр оборони Андрій Таран.

За фактом падіння літака ДБР розпочало кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу й тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

Читайте також:
Укроборонпром і НАБУ спільно протидіятимуть корупції в оборонній сфері

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна