Укроборонпром і НАБУ спільно протидіятимуть корупції в оборонній сфері

 

Державний концерн “Укроборонпром” та Національне антикорупційне бюро України співпрацюватимуть у сфері запобігання та протидії корупції, а також іншим злочинам, підслідним НАБУ – в сфері управління об’єктами державної власності в оборонно-промисловому комплексі.

Про це в понеділок, 23 листопада, повідомила пресслужба “Укроборонпрому”.

Відповідний Меморандум про співпрацю та обмін інформацією між інституціями підписали виконувач обов’язків генерального директора Державного концерну “Укроборонпром” Ігор Фоменко та директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

“Ми прагнемо зробити прозорою та підзвітною оборонну сферу, яка історично вважалася однією з найбільш корумпованих в Україні. Для нас підписання Меморандуму з НАБУ є логічним кроком з реалізації політики корпоративної безпеки “Укроборонпрому”, спрямованої на формування нульової толерантності до правопорушень”, – розповів в.о. генерального директора “Укроборонпрому” Ігор Фоменко.

Він зазначив, що за рік роботи нової команди вона чимало зробила у цьому напрямку.

“У концерні втілено Порядок протидії корупційним проявам. Ми проактивно перевели закупівлі, а також продаж та передачу в оренду надлишкового майна “Укроборонпрому” на майданчик “Прозорро”. Керівництво концерну добровільно щороку проходить поліграф, ми також зацікавлені у залученні працівників НАБУ до проведення добору кандидатів на керівні посади в оборонних підприємствах із застосуванням поліграфа. Крім того, нещодавно було завершено перший пілотний криміналістичний аудит Державного підприємства “Антонов”, його результати передано до НАБУ та СБУ. Ми щодня ламаємо “схеми” в оборонці, а у відповідь отримаємо шквал замовних публікацій проти нас. Така реакція – найкраща оцінка нашої роботи”, – вважає Фоменко.

Читайте також:
Суднобудівний завод Укроборонпрому почав процедуру банкрутства

Очільник НАБУ Артем Ситник наголосив, що агентство та “Укроборонпром” мають спільне завдання – запобігання та протидію корупції у сфері ОПК: “Це не початок, а логічне продовження нашої співпраці, ми сподіваємося, що вона буде системною, адже роботі антикорупційних органів усе ще чиниться спротив. Ми готові визначити найбільш проблемні точки в роботі “Укроборонпрому”, де необхідна негайна реакція правоохоронних органів, та надаватимемо всю можливу підтримку.

Завдяки втіленим в “Укроборонпромі” антикорупційним заходам за рік кількість правопорушень у концерні суттєво зменшилася, про це свідчить статистика відкритих кримінальних проваджень.

У 2019 році було відкрито 27 кримінальних проваджень за зловживаннями при закупівлях, у 2020 році – лише п’ять. У сфері зовнішньоекономічної діяльності в 2019 році відкрито 39 кримінальних проваджень, у 2020 році – 29.

Загалом у 2019 році всіма правоохоронними органами було зареєстровано 248 проваджень, а у 2020 році – 149.

“Ми вважаємо своїм обов’язком надання посильної допомоги НАБУ у здійсненні досудових розслідувань. Розраховуємо, що досягнуті сьогодні домовленості стануть важливим кроком для удосконалення механізму притягнення до відповідальності винних осіб, які заподіяли збитки оборонним підприємствам”, – додав Ігор Фоменко.

Читайте також:
Укроборонпром повідомив про кадрові зміни: Найєм очолив інший напрямок у держконцерні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.