“Вішають ярлики”: командувач ПС прокоментував підозру у справі про авіакатастрофу під Чугуєвом

 

Командувач Повітряних сил ЗС України Сергій Дроздов прокоментував вручену йому підозру у справі катастрофи літака Ан-26 під Чугуєвом, назвавши дії правоохоронців дискредитацією військових.

“До винесення рішення суду вже вішаються ярлики, формується негативна суспільна думка відносно офіцерів, командирів, які мали відношення до подій, що відбулись. І такі обвинувачення і на генералів, і на командирів, які керують військами у зоні ООС, не несуть доброго для нашої армії, а навпаки — підривають моральний дух командирів і військовослужбовців, які виконують їхні задачі”, – заявив генерал-лейтенант Дроздов в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”, передає “Громадське“.

Командувач ПС розповів, що підозра складається з 30 сторінок, де йдеться про військову дисципліну, порядок організації та підготовки льотчиків, керівників, які керують процесом підготовки. Але, за його словами, за це відповідальне не лише командування.

“Це все складається не лише з командування, а й з інших “стовпів”, які контролюють льотну підготовку, підготовку екіпажів, безпеку польотів. У мене є три заступники, двоє командувачів підлеглих, є Харківський університет, де є люди, які готують рішення, пропозиції та програми. А всі ці заходи, які перераховані в підозрі, висловлюються особисто мені”, – зазначив генерал Дроздов.

Він висловив співчуття рідним загиблих під Чугуєвом курсантів та згадав про спроби маніпуляцій щодо його сина. Командувач запевнив, що син літає на тих самих літаках, що й інші військові, а напередодні трагедії виконував польоти у тому самому літаку, який згодом зазнав катастрофи.

(Сина Дроздова раніше “прив’язував” до катастрофи Ан-26 ХНУПС уже колишній очільник Харківської ОДА Олексій Кучер. Він заявляв, що посадку літака, який розбився, начебто затримали через посадку на летовищі в Чугуєва іншого літака – з сином командувача. Водночас Дроздов запевняв, що не давав жодних вказівок керівнику польотів щодо цього.)

Також командувач ПС ЗСУ заявив, що якби на рівні керівництва держави прислухались до пропозицій щодо модернізації техніки ПС ЗСУ, то, ймовірно, катастрофи в Чугуєві не сталося б.

Повітряні сили не отримали цьогоріч нової техніки, і “наймолодші” літаки на озброєнні ПС – 1991 року випуску, сказав Дроздов.

Читайте також:
Уруський назвав шість факторів, які спричинили катастрофу Ан-26

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 вересня 2020 року, близько 20:45, при виконанні планового навчального польоту  біля міста Чугуїв під час заходу на посадку сталася катастрофа літака Ан-26Ш зі складу навчальної авіаційної бригади Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. На борту перебували сім членів екіпажу, включно з офіцерами, та 20 курсантів ХНУПС.
Літак розбився поруч з автодорогою та загорівся, 26 людей загинули. Вижив один курсант (В’ячеслав Золочевський).
Державну комісію з розслідування причин катастрофи очолив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський, заступник голови – міністр оборони Андрій Таран.
За фактом падіння літака ДБР розпочало кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу й тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

18 грудня Державне бюро розслідувань вручило підозри у справі про катастрофу Ан-26. Командувачу Повітряних сил ЗСУ Дроздову оголосили підозру у службовому недбальстві. Командиру військової частини та керівнику польотів військової частини – у порушенні правил польотів.

Читайте також:
Укроборонпром не виявив порушень у ремонті Ан-26, що розбився під Чугуєвом

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна