Уруський назвав шість факторів, які спричинили катастрофу Ан-26

 

Головними причинами катастрофи Ан-26Ш на Харківщині стали систематичні порушення правил виконання польотів та контролю за ними в Харківському національному університеті Повітряних сил ім. Івана Кожедуба.

Про це під час доповіді заявив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруського під час засідання Кабінету міністрів в середу, 28 жовтня, передає “Українська правда”.

Міністр розповів про шість факторів, в результаті яких сталася катастрофа.

  • “Першим небезпечним фактором, саме який спровокував події, що в подальшому привели до катастрофи літака, стала відмова системи ПРТ 24 з системи управління лівого двигуна, що о 20:36 спричинило виникнення особливої ситуації”, – сказав міністр.
  • “Після установлення горизонтального польоту екіпажом не було вирівняно тягу лівого та правого двигунів, що стало другим небезпечним фактором, який вплинув на розвиток особливої ситуації”;
  • “Випуск екіпажем закрилків на етапі заходу на посадку в положенні 38 градусів було третім небезпечним фактором”;
  • “Несвоєчасне переведення літака на зниження та помилкова побудова траєкторії зниження… було четвертим небезпечним фактором”;
  • “Враховуючи додаткову тягу третього двигуна на правому напівкрилі та випущені на 38 градусів закрилки, несиметричне збільшення тяги правого двигуна… призвело до надзвичайно складної польотної ситуації. Штучне створення несиметричності тяги силової установки було п’ятим небезпечним фактором, що суттєво погіршував умови польоту.
  • “Неусунення ковзання є шостим небезпечним фактором, який обумовив перехід о 20:44 аварійної ситуацію в катастрофічну. О 20:44:49 на швидкості 100 км за годину, з кутом крену 75 градусів… літак зіткнувся з землею”.

Водночас Уруський заявив, що причиною, котра сприяла виникненню такої ситуації, стало загальноприйняте в університеті виконання на літаку Ан-26 “зльотів конвеєром”, на яких через швидкоплинність процесу екіпаж не зміг ідентифікувати відмову техніки та своєчасно припинити зліт.

Також причиною є практика постійного перебільшення встановленої одночасної кількості та змішування екіпажів курсантів-штурманів та курсантів-пілотів на борту літака, порушення планової таблиці польотів тощо.

До головних причин катастрофи міністр відніс:

  • відсутність дієвого контролю за організацією та виконанням польотів з боку посадових осіб Харківського національного університету повітряних сил ім. Івана Кожедуба,
  • системні порушення правил виконання польотів в університеті,
  • недостатню професійну підготовку екіпажу щодо дій в особливих ситуаціях.

Читайте також:
Катастрофа під Чугуєвом: Зеленський нагородив медалями “За військову службу” екіпаж Ан-26 і курсантів, що були на борту

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 вересня 2020 року, близько 20:45, при виконанні планового навчального польоту  біля міста Чугуїв під час заходу на посадку сталася катастрофа літака Ан-26Ш зі складу навчальної авіаційної бригади Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. На борту перебували сім членів екіпажу, включно з офіцерами, та 20 курсантів ХНУПС.

Літак розбився поруч з автодорогою та загорівся, 26 людей загинули.

При цьому двоє курсантів встигли вибратися з палаючого літака. Одного з них – В’ячеслава Золочевського – у стані середньої тяжкості доправили у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Харків). Загрози його життю немає, він одужує.

Другого курсанта, який отримав опіки близько 90% поверхні тіла, намагалися врятувати медики опікового центру Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. Проте вранці 26 вересня він помер.

Державну комісію з розслідування причин катастрофи очолив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський, заступник голови – міністр оборони Андрій Таран.

За фактом падіння літака ДБР розпочало кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу й тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

Читайте також:
У Харкові попрощалися із загиблими в катастрофі Ан-26 під Чугуєвом. ФОТО, ВІДЕО

На Харківщині посмертно нагородили членів екіпажу літака Ан-26Ш

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна