ДБР оголосило підозри в справі катастрофи Ан-26 під Чугуєвом. Командувачу ПС ЗСУ – в тому числі

 

Державне бюро розслідувань оголосило підозри у справі щодо катастрофи військового літака Ан-26 на Харківщині, яка сталася 25 вересня.

Про це повідомили на брифінгу в п’ятницю, 18 грудня, начальник відділу ГСУ ДБР Вадим Приймачок і заступник керівника Спеціалізованої військової прокуратури в оборонній сфері Сергій Личик.

Так, командувачу Повітряних сил ЗСУ оголосили підозру у службовій недбалості. Командиру військової частини та керівнику польотів військової частини – у порушенні правил польотів.

Посаду командувача ПС ЗСУ наразі обіймає генерал-лейтенант Сергій Дроздов.

“Ми повідомили про підозру керівнику польотів військової частини, командиру військової частини, який затверджував плановість польотів, а також повідомлено про підозру командувачу Повітряних сил Збройних сил України, чиє недбальство до своїх посадових обов’язків призвело до трагедії”, – сказав Приймачок, якого цитує “Укрінформ”.

За словами Приймачка, керівництву військової частини повідомили про підозру в порушенні правил польотів або підготовки. Ця санкція передбачає до 15 років ув’язнення. (Стаття 416 Кримінального кодексу України “Порушення правил польотів або підготовки до них”). 

Командувача Повітряних сил підозрюють у недбалому ставленні до військової служби, яке призвело до тяжких наслідків у військовий період. Така кваліфікація може каратися позбавленням волі на термін від п’яти до семи років. (Частина 3 статті 425 Кримінального кодексу України – “Недбале ставлення до військової служби”). 

У ДБР звернули увагу на “систематичний характер” порушень експлуатації літаків.

“Ці порушення були допущені як на стадії підготовки польотів, оскільки були допущені на борт особи, які взагалі там не мали бути, так і на стадії здійснення польоту, коли політ дозволявся з порушенням правил експлуатації літального апарату і правил здійснення польоту”, – заявив представник ДБР.

Водночас досудове розслідування ще триває, заявили учасники брифінгу.

Командувач Повітряних сил Збройних сил України Сергій Дроздов наразі не коментував публічно повідомлення йому про підозру.

Правоохоронці кажуть, що слідство триває і ступінь вини і відповідальність кожного військового, який мав відношення до експуатації літака АН-26, ще буде перевірятись.

У ДБР кажуть, що експертизи вказують на можливі порушення не лише з боку цих трьох підозрюваних.
Підозрюваних не затримали. Слідство планує звертатись до суду для обрання їм запобіжних заходів. Яких саме – поки не повідомили.

Читайте також:
Уруський назвав шість факторів, які спричинили катастрофу Ан-26

Як інформувала “Новинарня“, ввечері 25 вересня 2020 року, близько 20:45, при виконанні планового навчального польоту  біля міста Чугуїв під час заходу на посадку сталася катастрофа літака Ан-26Ш зі складу навчальної авіаційної бригади Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. На борту перебували сім членів екіпажу, включно з офіцерами, та 20 курсантів ХНУПС.

Літак розбився поруч з автодорогою та загорівся, 26 людей загинули.

При цьому двоє курсантів встигли вибратися з палаючого літака. Одного з них – В’ячеслава Золочевського – у стані середньої тяжкості доправили у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону (Харків). Загрози його життю немає, він одужує.

Другого курсанта, який отримав опіки близько 90% поверхні тіла, намагалися врятувати медики опікового центру Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. Проте вранці 26 вересня він помер.

Державну комісію з розслідування причин катастрофи очолив віцепрем’єр-міністр Олег Уруський, заступник голови – міністр оборони Андрій Таран.

За фактом падіння літака ДБР розпочало кримінальне провадження про порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило катастрофу й тяжкі наслідки (ст. 416 КК України).

Читайте також:
Укроборонпром і НАБУ спільно протидіятимуть корупції в оборонній сфері

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна