На Харківщині вшанували пам’ять загиблих у катастрофі Ан-26 рік тому. ФОТО

У Харківській області вшанували пам’ять воїнів-авіаторів, які загинули в катастрофі літака Ан-26 ПС ЗСУ рік тому.

Біля Стели пам’яті неподалік Чугуєва зібралися близькі й рідні загиблих курсантів та членів екіпажу літака, військовослужбовці, волонтери та жителі Харківщини. Як повідомляє “Армія іnform“, сюди прибули представники командування Збройних сил України, зокрема головнокомандувач ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Залужний, новий командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-майор Микола Олещук, а також керівництво та курсанти Харківського національного університету Повітряних сил, представники органів державної влади.

Під дзвін жалоби та жалобний салют згадали імена всіх воїнів-авіаторів, які не повернулися з того навчального вильоту 25 вересня 2020 року. Після цього панахиду відслужив архієпископ Харківський і Богодухівський Митрофан (ПЦУ).

У пам’ять про загиблих друзів курсанти університету ім. Кожедуба записали відео та розмістили його на сторінці військового вишу у Facebook.

За словами організаторів, цього дня вшанування загиблих в авіакатастрофі проходить в 11 областях України.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 вересня 2020 року поруч з аеродромом під Чугуєвом у Харківській області під час тренувальних польотів зазнав катастрофи військовий літак Ан-26Ш, на борту якого перебували 27 осіб – військові льотчики й курсанти Харківського національного університету Повітряних сил ім. Кожедуба. Вижив тільки один курсант – В’ячеслав Золочевський.
Ще одного курсанта, який вибрався з літака та отримав опіки близько 90% поверхні тіла, намагалися врятувати медики опікового центру в Харкові. Проте вранці 26 вересня він помер.
18 грудня 2020 року Державне бюро розслідувань вручило підозри у справі про катастрофу Ан-26. Командувачу Повітряних сил ЗСУ Сергію Дроздову оголосили підозру у службовому недбальстві, колишньому командиру військової частини А-4104 полковнику В’ячеславу Глазунову та керівнику польотів військової частини підполковнику Олександру Жуку – в порушенні правил польотів.
6 травня 2021 року в Офісі генпрокурора заявили про завершення розслідування катастрофи. Загалом шістьох осіб підозрюють у незабезпеченні безпеки польотів на ввірених їм напрямках, порушенні правил підготовки та проведення польотів, а також недбалому ставленні до військової служби (ст. 416, ч. 3 ст. 425 КК України).
13 травня в ДБР заявили, що причинами падіння літака стали службова недбалість, прагнення зекономити пальне і заощадити час.
25 вересня 2021 року генпрокурор Ірина Венедіктова поінформувала, що кримінальне провадження за фактом катастрофи військового літака Ан-26 біля Чугуєва готове до передачі в суд.

Читайте також:
Катастрофа АН-26Ш на Харківщині: авіабригада почала збір коштів на встановлення меморіалу загиблим

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна