Остаточний розкол у “Голосі”: більшість (?) нардепів виходять із партії та бойкотують її з’їзд

 

Більшість народних депутатів із фракції “Голос”, яка налічує 20 членів, не братимуть участі у з’їзді політичної партії “Голос”, що триває в Києві 29 липня, та вийдуть із лав партії.

Про це в день з’їзду повідомили двоє нардепів від “Голосу” – Ярослав Юрчишин та Олександра Устінова.

“Керівництво в особі Кіри Рудик та контрольована нею політична рада “Голосу” штучно створили умови, за яких 75% партійців та місцевих депутатів не будуть представлені на з’їзді. З’їзд формувався виходячи не з кількості партійців та депутатів, представлених у місцевих громадах, а за лояльністю до керівництва”, – розповіла в фейсбуці Устінова, яка перебуває в опозиції до керівництва.

“Зважаючи на повне ігнорування позиції більшості членів партії та організацій, які їх представляють з боку керівництва, ми бойкотуємо даний захід та виходимо з членів партії. “Голосу” більше не існує як партії, за якою стояли потужні команди та осередки. Тепер це партія імені однієї людини — Кіри Рудик, яка існує виключно на папері”, – додала депутатка.

Ярослав Юрчишин подякував десятьом нардепам, які висували його на посаду голови партії “Голос” (це Бобровська, Васильченко, Клименко, Лозинська, Піпа, Рущишин, Стефанишина, Устінова, Цабаль, Шараскін). “Але боротьба позицій можлива лише там, де є демократія. В “Голосі” керівництво партії відійшло від цих принципів майже рік тому, і з цього час ситуація лише ускладнюється. Тому я виходжу з партії і не буду легітимізувати своєю участю профанацію, на яку партія перетворилася”, – написав Юрчишин у фейсбуці.

Юрчишин нагадав, що кілька місяців тому 75% партійців та більшість обласних осередків вийшла із публічними заявами, вимагаючи від керівництва партії, зокрема Кіри Рудик, піти з керівних посад та обрати нове керівництво на прозорих демократичних внутріпартійних виборах, а також змінити статут на більш демократичний. Але керівництво партії проігнорувало ці вимоги.

“Вже на цьому з’їзді за рішенням керівництва лише три представники погоджених керівництвом [місцевих організацій] матимуть змогу бути присутніми, і лише один з правом голосу. Долю партії вирішуватимуть люди, які лише “номінально” керують осередками, в яких немає жодних партійців та вони не представлені в місцевих радах”, – розповів Ярослав Юрчишин.

На запитання, як Рудик може бути легітимною головою партії, якщо три чверті партійців проти неї, Юрчишин відповів у коментарях: “[Це] питання статуту, який робили під вибори з обіцянкою змінити після. Керованість, а не демократія. Але з 75% [незгодних партійців] значну частину вже витиснули [з лав партії]”.

Він закликав представників осередків “не брати участь у профанації, єдиною метою якої є зацементувати контроль партії “Голос” за Кірою Рудик”.

Крім того, Юрчишин повідомив, що на з’їзд партії “Голос” не акредитували жоден ЗМІ. На його думку, це підтверджує небажання керівництва політичної сили висвітлювати внутріпартійні дискусії, навіть контролюючи список тих, хто буде присутній на з’їзді.
Водночас партія “Голос” повідомила каналу “Еспресо“, що керівництво зустрінеться з журналістами на брифінгу у пресцентрі “Інтерфакс-Україна” після з’їзду, о 15:30.

Як інформувала “Новинарня“, 29 березня 2021 року половина нардепів фракції “Голос” (10 із 20) оприлюднили спільну заяву, в якій закликали ініціювати проведення з’їзду партії, щоб обрати нове керівництво та змінити статут. Депутати у заяві звинуватили керівників партії та фракції Кіру Рудик і Ярослава Железняка в тому, що вони використовують “Голос” для “самопіару та підігрування владі”. Перед цим половина фракції “Голосу” у ВР виступила проти партійного керівництва в питанні “російського проєкту “Бабин Яр”.
Опозиційна частина партії орієнтується на Сергія Притулу, якого в лютому виключили з політради. Він спробував поборотися за посаду лідера “Голосу”, а коли зрозумів, що це неможливо, в червні вийшов із партії вочевидь взяв курс на власний політичний проєкт.
16 червня десять народних депутатів фракції “Голос” створили окреме об’єднання “Справедливість”, а 12 липня – заявили про усунення Ярослава Железняка з поста голови фракції (11 голосами). Керівництво фракції заперечило переобрання, заявивши, що для прийняття такого рішення за статутом потрібні голоси 2/3 фракції, а не простої більшості.
Кіра Рудик заперечує звинувачення в узурпації влади, заявляючи, що її повноваження підтвердили 90% учасників з’їзду політсили в січні 2021 року.

Читайте також:
НАЗК заблокувало держфінансування партії “Голос”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна