Половина фракції “Голосу” у ВР виступила проти партійного керівництва в питанні “російського проєкту “Бабин Яр”

 

Десять народних депутатів із фракції “Голос” у Верховній Раді підписали заяву з вимогою до керівництва політичної сили припинити тиск на однопартійців у Київраді. Ці нардепи, що становлять половину фракції “Голос”, виступили проти виділення землі під проєкт “Бабин Яр”, який фінансується Росією, та проти лідерки “Голосу” Кіри Рудик, залученої на бік російського олігархічного проєкту.

Як передає “Новинарня“, заяву підписали народні депутати:

  • Соломія Бобровська
  • Ольга Стефанишина
  • Галина Васильченко
  • Олександра Устінова
  • Юлія Клименко
  • Володимир Цабаль
  • Роман Лозинський
  • Андрій Шараськін
  • Наталія Піпа
  • Ярослав Юрчишин

Текст відозви оприлюднили у ФБ громадський діяч, дисидент і політв’язень радянських часів Йосип Зісельс та канал “Еспресо“.

Як розповіли “Новинарні” двоє з підписантів, до цього заява не була публічною, а адресувалася лише членам партії та її керівних органів.

Заява народних депутатів України Політичної Партії та фракції “ГОЛОС”

Про публічну позицію Партії щодо передачі Благодійній організації «ФОНД ПАМ’ЯТІ «БАБИН ЯР» земельної ділянки в оренду

Передісторія:

17 лютого 2021 року відбулося засідання Політичної Ради Політичної Партії «Голос», де більшістю голосів членів Ради було рекомендовано звернутись до депутатської фракції Київської міської територіальної організації Партії в Київській міській раді IX скликання із рекомендацією підтримати під час голосування проект рішення щодо передачі БЛАГОДІЙНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ «ФОНД ПАМ’ЯТІ «БАБИН ЯР» додаткової земельної ділянки в оренду для розміщення та обслуговування об’єктів транспортної інфраструктури (протокол додається).

Тому ми, народні депутати України Політичної Партії та фракції “ГОЛОС” (далі – Партія), більшість з яких є членами Партії, що підписалися нижче, висловлюємо глибоке обурення щодо рішення керівництва партії в зв’язку з нашою принциповою позицією щодо неприпустимості реалізації цього проєкту з залученням грошей держави-агресора.

Ми усвідомлюємо необхідність і нагальність увічнення пам’яті однієї з найбільших трагедій в історії українського та єврейського народів. Бабин Яр – це глибока рана, робота над загоєнням якої має бути ґрунтовною та послідовною. На Нюрнберзькому процесі було встановлено, що в Бабиному Яру було закатовано до 100 тисяч людей. З них – приблизно 70 тисяч українських євреїв, а також тисячі українців, ромів, представників українських націоналістів, і людей з психічними вадами. Бабин Яр – спільна трагедія українського та єврейського народів, яка є частиною нашої національної пам’яті, і меморіал обов’язково має бути збудований.

Наразі існує два проекти Меморіалу: перший – державний, розроблений українськими істориками Національної академії наук, який має широку громадську підтримку. Другий – розроблений БФ “Фонд пам’яті “Бабин Яр”, який де-факто є приватною структурою. Ця структура повністю фінансується російсько-кремлівськими грошима. Витоки реалізації ідеї даного проєкту належать В. Рабиновичу (ОПЗЖ).

Ми вважаємо неприпустимим, щоб російськими грошима фінансувалися будь-які проєкти в Україні, в той час, коли на сході триває російсько-українська війна. Переказ української історії вустами росіян та за рахунок грошей російських олігархів є неприйнятним.

Підтримуючи Проєкт меморіалу, ми переконані, що його ініціатором має бути держава, а не російські фінансово-промислові групи. Відкритою інформацією є те, що на сьогодні основними жертводавцями та ініціаторами Проєкту меморіалу є російські олігархи Герман Хан, Михайло Фрідман та Павло Фукс, що фінансував “російську весну” у 2014 році у Харкові. Було би наївним припускати, що у державі, що фактично повністю тримається на плечах КГБ-ФСБ, можна стати власником великого бізнесу і олігархом, не маючи відповідних контактів з російськими спецслужбами та не поділяючи ідеологію верхівки Кремля. Чим закінчують російські політики, бізнесмени та громадські діячі, які таких зв’язків не мають і не поділяють кремлівський порядок денний, нам всім добре відомо. Застереження викликає і фігура артдиректора проєкту – Іллі Хржановського, відомого антилюдськими експериментами у своїх фільмах та приязними відносинами з російським неонацистом Максимом Марцинкевичем. Чи можна допустити, щоб артдиректором проєкту жертвам нацистських катувань стала людина, яка у своїх фільмах катує дітей і має зв’язок з неонацистами?

Відтак ми вважаємо, що будувати меморіал, присвячений Голокосту, із значним ризиком впливу на його концепцію кремлівських ідей щодо історії як України, так і Другої світової війни в цілому, та під загальним керівництвом людини, що товаришує з неонацистами – це велика помилка.

З прикрістю констатуємо, що була зроблена спроба легітимізувати цей проєкт шляхом залучення до його Наглядової ради низки шанованих діячів української політики та культури, з метою виправдання використання російських грошей і російської ідеї у цьому проєкті. Натомість закликаємо українських та іноземних жертводавців, що висловили бажання взяти участь у фінансуванні спорудження меморіалу, звернути свою увагу на проєкт, що позбавлений будь-якого впливу з боку держави-агресора.

Ми, партія “Голос”, завжди стояли на тому, що будь-які кроки чи поступки в сторону країни-агресора неприйнятні. Співпраця з Росією – це червона лінія, яку ми обіцяли не давати перетинати нашій владі і робити все від нас залежне у цьому. Ми вірні Україні, і у нас ніколи не буде альтернативної позиції в цьому питанні. Саме тому для нас є неприйнятним, якщо вся чи частина фракції “Голос” в Київській міській раді проголосує за створення національного проекту з російським фінансуванням.

Рішення про підтримку цього проєкту було ухвалено та донесено до депутатів Голосу Політичною Радою Партії “Голос”, що є керівним органом партії. Цьому передували партійні слухання, до яких були залучені не лише члени партії “Голос”, але й сторонні особи, де було озвучено достатньо аргументів проти такого рішення.

Тим не менш, Політична Рада Партії прийняла протилежне рішення, а також донесла цю позицію членам фракції Київської міської територіальної організації Партії в Київській міській раді IX скликання, з рекомендацією підтримати таке рішення під час голосування в Київраді. Такі дії нівелюють важливість політичних слухань Партії, а також ставлять під питання здатність дотримання червоних ліній окремими членами Ради.

Ми усвідомлюємо, що такий крок був би неможливим без активного втручання Кіри Рудик як голови партії, яка одночасно з посадою голови партії поєднує посаду голови київського осередку партії, і від імені якої депутати Київради одержали позицію з рекомендацією голосували за проект. Вважаємо, що така позиція є зрадою інтересів нашого виборця.

Ми, 10 народних депутатів, що підписались нижче, усвідомлюючи свою відповідальність перед виборцями, в ситуації, що склалась вимагаємо:

  • Припинити тиск з боку керівниці Партії на депутатів Київської фракції «Голос» щодо підтримки під час голосування проекту рішення щодо передачі БЛАГОДІЙНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ «ФОНД ПАМ’ЯТІ «БАБИН ЯР» додаткової земельної ділянки в оренду для розміщення та обслуговування об’єктів транспортної інфраструктури.
  • Відкликати позицію Політичної Ради Політичної «Партії Голос» з рекомендацією підтримки під час голосування проекту рішення щодо передачі БЛАГОДІЙНІЙ ОРГАНІЗАЦІЇ «ФОНД ПАМ’ЯТІ «БАБИН ЯР» додаткової земельної ділянки в оренду для розміщення та обслуговування об’єктів транспортної інфраструктури до 1 березня.
  • Внести зміни до Статуту Партії та Положення про Фракцію, де чітко прописати санкції за порушення червоних ліній членами Партії та фракції, включно з керівництвом, до 31 березня.

Як інформувала “Новинарня“, міський голова Києва Віталій Кличко є прибічником “російського” проєкту меморіального центру “Бабин Яр” та схиляє до нього депутатів міськради. Однак через спротив значної частини депкорпусу КМР голосування про виділення трьох ділянок землі для центру вже двічі переносили.

Читайте також:
“Мені що, відмовитись від мами, тому що вона росіянка?” Як Кличко “ламав” депутатів Київради під проєкт “Бабин Яр” Хржановського

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна