Поліція закрила справу за фактом ймовірного катування дітей під час зйомок фільму “Дау. Дегенерація”

 

На підставі зібраних під час досудового розслідування доказів працівники поліції зробили висновок, що в діях осіб, які займалися організацією та проведенням зйомок фільму “ДАУ. Дегенерація” за участю малолітніх дітей у Харкові, відсутні ознаки кримінальних правопорушень.

Про це в четвер, 4 лютого, повідомив пресцентр поліції Харківщини.

“У ході проведення слідчих дій поліцейські допитали директора Харківського дитячого будинку, вихованці якого брали участь у зйомках, медсестер, які супроводжували немовлят, інших працівників закладу, а також представників творчої групи, які працювали над створенням фільму”, – йдеться в поліцейському пресрелізі.

Слідчі встановили, що у фільмі “ДАУ. Дегенерація”, розповсюдженому у відкритому доступі в інтернеті не містяться твори, що пропагують культ насильства та жорстокості.

Враховуючи викладене, на підставі ст.110, п. 2 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу, винесено постанову про закриття кримінального провадження.

Нагадаємо, що інформація щодо участі немовлят у зйомках фільму з елементами насильницьких дій з’явилася в інтернеті в квітні 2020 року.
У фільмі “ДАУ.Дегенерація” режисера Іллі Хржановського, який є керівником меморіального центру Бабин Яр, бутафорськи, але зі справжніми немовлятами відтворювали, як вчені в Радянському Союзі проводили досліди над дітьми.
За виявленою публікацією прокуратурою Харківської області було відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 127 (катування) та ч. 3 ст. 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію) Кримінального кодексу України.
Згодом справу передали на розслідування поліції.

Перед цим  дитячий омбудсмен Микола Кулеба звертався до поліції через фільм “Дау. Дегенерація”.

Довідково:
“Дау.Дегенерація” – один із серії фільмів про радянського фізика, нобелівського лауреата Льва Ландау. Його зняв російський режисер, керівник меморіального центру Бабин Яр Ілля Хржановський.
Фільм почали знімати приблизно 10 років тому, але вперше на екрани він потрапив у 2019-му. Частина зйомок відбувалася в Україні, зокрема в Харкові.
Спосіб виробництва картин спровокував скандал: до зйомок залучали непрофесійних акторів, які місяцями жили на знімальному майданчику в Харкові. У фільми увійшли сцени реального насильства і сексу.

Читайте також:
Міжнародний день ненасильства: в Києві встановили пам’ятник Махатмі Ганді

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна